У області підлягають демонтажу 99 пам'яток історії

Комуністичні артефакти Вінниччини зберуть у краєзнавчому музеї

08 жовтня 2015, 17:23

У області підлягають демонтажу 99 пам'яток історії

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Комуністичні артефакти Вінниччини зберуть у краєзнавчому музеї

    Додати коментар

У Вінницькій області перебуває на обліку 1798 пам'яток історії, з них підлягають демонтажу чи знесенню 99. Про це йшлося на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної ради.

— Однак, такі пам'ятки не варто поспішати нищити, — каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. — Варто провести процедуру декомунізації коректно. Наш музей готовий прийняти усіх тих свідків великого зрізу часу, адже саме у музеї експозиції дозволять зберігати всі ті артефакти.

Пам'ятні дошки із вулиці Соборної рішенням робочої групи з декомунізації при Вінницькій міській раді також будуть передані на зберігання у музей.

—У майбутньому вони будуть застереженням того режиму, який існував, — каже Катерина Іванівна

Не можна нищити також, за словами Катерини Висоцької, і меморіальні комплекси та пам'ятники, присвячені учасникам Великої вітчизняної війни. Досить просто змінити назви: "Друга світова війна" та "1939-1945". "Недоторканими" також вважаються і могили комуністів, комсомольців та чекістів на території області.

— Вберегти ці об'єкти від нищення зможуть лише помірковані кроки Міністерства культури України: просто не вносити могили та меморіали у Реєстр нерухомих пам'яток.

Нагадаємо, у 1992 році рішенням сесії обласної ради 244 пам'ятники Леніну знято з обліку, ще 103 — у 2009 році Наказом Мігністерства культури.

Фото: ar.volyn.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення