Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

14 березня 2016, 07:01

Про формування території сучасної України говорили з вінничанами

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

    Додати коментар


Про формування території сучасної України, її південно-східних кордонів та історичну "справжність" Криму — саме такими розмовами, дискусіями та суперечками завершилася Вінницька сесія Відкритої школи історії, повідомляє Vlasno.info.

Тему розпочав кандидат історичних наук та науковий керівник проекту Кирило Галушко; науковець доповнював свою і без того захоплюючу розповідь демонструванням карт українських земель різного періоду.

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

— У 1871 році частка українців у Криму була досить високою. Із карт, які датовані кінцем 19 століття помітно та очевидно, що малоросам до Криму, який зараз "ісконно" їхній, ще дуже і дуже далеко, — іронізує Галушко.

Науковець акцентував, що депортація кримських татар з Криму у 1944 році — не перша. Адже ще у 19 століттія мусульман із Криму (саме на релігійному підґрунті) висилали до Османської імперії.

Провокуюче про українсько-російське розмежування території, донецько-криворізьку республіку та південно-східні кордони України (такі буремні зараз) говорив луганський історик Геннадій Єфіменко.

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

Крапку у Відкритій школі історії поставили презентацією книг «Історія без цензури». Вінничанам доступні поки що дві книги, але всього має бути десять томів. Мета видання: написати просто про історію для людей, не нудно, але оперуючи документами та фактами.

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

— Історику дуже важко написати дві сторінки тексту на запропоновану тему, аби було зрозуміло пересічному читачу. Але у нашій серії книг ми намагаємося бути максимально наближеними до цього, хочемо працювати для суспільства. І це важливо, що наші українські історики зійшли з вежі зі слонової кістки та стають все відкритішими для людей, — каже Галушко.

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

Знову Відкриту школу історії у Вінниці чекатимемо ближче до літа. Як розповів пан Кирило, тоді, можливо, приїде цілий десант польських істориків, будуть дискусії і про волинську трагедію, і про східні креси. Ймовірно, приїде і Володимир В'ятрович.

— Має бути шоу, в хорошому сенсі, щоб людям було цікаво, адже корисно бачити, як сперечаються фахівці, — міркує Кирило Галушко. — Проект ми розпочинали гучно як контрпропагандистський, коли почалася російська агресія та вал брехні проти нас, про те, чиї території та кому вони належать. Але згодом ми зрозуміли, що це не так пропаганда, як історична просвіта, бо люди у нас замало знають. Історія в інформаційній війні займає величезне місце: що в росіян, що у нас.

На цьому Вінницька сесія Відкритої школи історії вважається закритою.

Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»Чиї Крим та Донбас — вінничанам розставили крапки над «і»

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення