Володимир Пилат фото

«Національну ідею знищували у тих регіонах, де хотіли створити «Новоросію» – засновник бойового гопака у Вінниці

05 червня 2016, 16:30

Засновник стилю бойового гопака Володимир Пилат у свої 60 виглядає щонайменше на 20 років молодшим

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Національну ідею знищували у тих регіонах, де хотіли створити «Новоросію» – засновник бойового гопака у Вінниці

    Коментарі (1)


Засновник стилю бойового гопака Володимир Пилат у свої 60 виглядає щонайменше на 20 років молодшим. Дужий, з суворим поглядом, небагатослівний. Такий же у своїх переконаннях – твердий та непохитний. У всій манері його спілкування відчувається глибинна впевненість у собі та словах.

Досліджувати бойовий гопак Пилат почав у 1985 році, маючи чорний пояс з карате. А за два роки видав книгу про українське бойове мистецтво. Сьогодні більш, ніж у половині областей України існують школи бойового гопака.

У Вінниці Пилат не вперше. Тут вже п'ять років працюють три тренери з бойового гопака. Цього тижня спілкувався з ректором педагогічного університету щодо впровадження програми розвитку бойового гопака. За такими вже працюють кілька педагогічних вузів у різних регіонах.

Кореспонденту Vlasno.info Володимир Пилат розповів про становлення стилю бойового гопака, шлях воїна та намагання впровадити систему патріотичного виховання у школах ще 20 років тому.

Чому після досягнень у карате, в якому ви мали чорний пояс, ви захопилися бойовим гопаком?

– У 80-х роках в Радянському Союзі ідея побудови комунізму вичерпувалася. І всі відділи партії шукали нові форми роботи. Мені дали «зелене світло» на дослідження стилю бойового гопака. На той час я уже задумувався, про пошуки чогось свого. А товариш, який приїхав з Японії, розповів, що японці вважають нас, європейців, бездуховними: «У них є 13 ступенів майстерності. Коли я спитав, чого ми можемо досягнути, відповіли, що найбільше – третього ступеню». Тобто 10 ступенів для нас недоступні, бо ми бездуховні. І коли ти чуєш, що тобі закритий шлях нагору, виникає запитання: а куди далі йти? Тоді задумуєшся, якого ти роду. Я  козацького.

– Де брали матеріал для відродження стилю? Вдалося знайти живого майстра бойового гопака чи його нащадків?

– Від одного сумського характерника я дізнався, що останнього майстра бойового гопаку знищили у 1922 році. Художніх книг про козаків було багато, а от документальних – зовсім не було. Відповідь знайшов у книжці, де радили зрозуміти суть карате, звернувши увагу на танці племен острова Кінава. Подумав: якщо документи і майстрів знищили, буду придивлятися до танців. Побачив, що найбільше бойових елементів є у гопаку. У 1987 році в мене вже була книга «Традиції української національної фізичної культури», яка розійшлася по всьому Радянському Союзу. Тоді до мене почали приїжджати з усіх сторін.

– Хто сьогодні приходить навчатися бойовому гопаку і чи є дорослі?

– З 4 років і до 40 років приймаємо усіх охочих. До 1994 року люди йшли масово навчатися по різних регіонах, потім цей потік трохи припинився.
Володимир Пилат фото

– Сьогодні шукають форми впровадження національного виховання у школах та вишах. У вас, схоже, вже сформована концепція. Не намагалися впровадити її у навчальні заклади?

– Звичайно і не раз. Я чотири рази зустрічався з Кучмою і говорив про бойовий гопак. Але його оточення було категорично проти. При Ющенку справа ніби почала просуватися. Він хотів, щоб бойовий гопак був у школах. Я написав підручник «Бойовий гопак і основи захисту вітчизни». Ми з ним об'їздили всю Верховну Раду, Міністерство освіти, Міністерство охорони. Був час, коли академія СБУ в Києві захотіла запровадити бойовий гопак для своїх вихованців. Але один з депутатів Верховної Ради зчинив галас. Після однієї його статті, в якій він дуже жорстко пройшовся по гопаку, бойове мистецтво в академії заборонили. При Януковичі взагалі склалось відверто вороже середовище. Тоді дуже багато знищили наших осередків у Донецьку, Луганську, Харкові - у тих регіонах, де два роки тому хотіли створити так звану «Новоросію».

– Настільки боялися пробудження національної свідомості в людей?

– Так. Навіть зараз, при Порошенкові, знищується стратегія національно-патріотичного виховання. Президент підписав програму, але Міністерство фінансів не виділяє під неї гроші. В нас іде війна. Брак людей, героїв, мотивації, а тут блокують національно-патріотичне виховання.

– Ключовим у вашому навчанні є образ українського лицаря, який іде шляхом воїна. Так хто він такий – український лицар?

– Ну, це розмова на тиждень. Все викладено у книзі «Кодекс лицарської честі». Якщо держава хоче мати хороше військо, то виховуватись чоловіки мають саме за такими принципами. Подібний кодекс є в ще Японії, більше ніде.

– Ваші учні служать в АТО? Ви там бували?

– Так, дуже багато моїх хлопців сьогодні там. Але бракує патріотичного, духовного виховання. Те, що там роблять капелани, хіба заважає воювати. Віра рабів не може бути вірою воїнів. Воїн, який став на шлях боротьби, знає, що його життя може через секунду закінчитись. І він мусить знати заради чого він помирає. Коли ця мета велика, освячена Богом, він розуміє, що загинувши в бою, іде одразу в рай. Якщо він не знає, чого його загнали туди, він губиться, втрачається суть. В нас є дівчата відважніші за хлопців.

– До речі про жінок. Ви також створили школу жіночого бойового мистецтва. Дівчат навчаєте нарівні з чоловіками?

– Я особисто їх не навчаю, там є інший тренер. Звичайно, бойове мистецтво їм потрібне, бо наші жінки славилися як гарні воїни. Є факти, що навіть у війні з Наполеоном більше сотні жінок були отаманами козацьких військ. І жінки дуже прославилися тоді своїми воїнськими здібностями.

– Чи підтримуєте якусь сучасну націонал-патріотичну ідеологію: УНА-УНСО, "Правий сектор", "Азов"?

– Все, що створено в Кремлі, мене не цікавить. Хто їх фінансував і хто їх створював? Тільки Москва.

Фото Тамари Тисячної

Коментарі    Оновити список коментарів

Микола Коршун
+2 # Микола Коршун 07.07.2016, 21:30
Честь і хвала Володимиру Пилату!!!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення