Віктор Шмигановський фото

Вінничанин виховує понад півтори сотні майбутніх моряків

10 жовтня 2016, 10:18

Серед ліцеїстів — шестеро вінничан

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничанин виховує понад півтори сотні майбутніх моряків

    Додати коментар

Військово-морський ліцей в Одесі з початку цього року очолює вихідець із Вінниччини капітан І рангу Віктор Шмигановський. У його підпорядкуванні — 158 ліцеїстів, шестеро з яких — вінничани, а вже найближчим часом місто Вінниця планує взяти шефство над цим навчальним закладом, повідомляє Vlasno.info.

15-річний Сашко із Крижополя, Едуард із Піщанки, два Богдани, Сашко із Козятина, Денис із Вінниці зараз навчаються, як розрізнити судно від корабля, сумлінно ходять на уроки Захисту Вітчизни та морську підготовку, відвідують бойові кораблі.
військово-морський ліцей в Одесі фото

– Подобаються звичаї і традиції, форма моряків. Справжні морські офіцери нас навчають дисципліні, порядку та виховують у нас силу волі, – ділиться враженнями ліцеїст Сашко. – Нас водили на катер "Чигирин" – сподобалося. У навчальному закладі є лазерний тир, де можна повправлятися у стрільбі.

Cтаршина Владислав Калугаряну із Вінниці у свої 19 років вже командує цілою ротою — це 125 ліцеїстів. Згодом планує вступити до Академії навчатися на військового психолога. За спиною — 10 років у спорті (самбо, дзюдо).

У начальника ліцею Віктора Шмигановського досвід виховної роботи — 28 років. Переконаний: діти варті того, аби навчити їх військової премудрості, підготувати до дорослого життя.

Спочатку навчався у Тульчині на професію, яка зовсім не пов'язана із військом — на ветеринара. Призвали в армію, відслужив три роки на флоті, на підводному човні.
Військово-морський ліцей в Одесі

– Потім вступив до Київського військово-морського училища, а коли Україна стала незалежною, то іншої думки, як окрім захисту держави, не з'являлося. Починав у Донузлаві (Крим) із заступника командира дивізіону кораблів охорони водного району по роботі із особовим складом. Мав підлеглих близько 600 осіб. У 1995 році брав участь у прийомі кораблів від Чорноморського флоту Російської Федерації — ще тоді було видно, ким є росіяни, вони, скажімо, засипали до двигунів ганчір'я, пісок тощо, – згадує пан Віктор. – Вийшов із Криму 10 квітня, але дітей та дружину відправив на материк ще на початку березня. У Криму залишилися житло.

Має спеціальність практичного психолога, що дозволяє працювати із дітьми — запропонували взяти участь у конкурсі на посаду начальника ліцею. Спочатку я відмовився, бо не був певен, що справиться із цим завданням, але згодом погодився та переміг у конкурсі.

Новину про взяття Вінницею шефства над ліцеєм і начальник, і його підопічні із Вінниччини зустріли із очікуванням нових перспектив співпраці, розраховуючи на всебічну підтримку та сприяння розвитку навчального закладу.
Військово-морський ліцей в Одесі
Військово-морський ліцей в Одесі
Військово-морський ліцей в Одесі

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення