гриби фото

Бабуся з Вороновиці їздить у ліс по гриби на скутері

19 жовтня 2016, 08:32

З першими осінніми холодами закривається сезон «полювання» на гриби й розпочинається масова торгівля цим продуктом на стихійних ринках, маленьких базарах та просто при дорозі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Бабуся з Вороновиці їздить у ліс по гриби на скутері

    Додати коментар


З першими осінніми холодами закривається сезон «полювання» на гриби й розпочинається масова торгівля цим продуктом на стихійних ринках, маленьких базарах та просто при дорозі. Про свої "грибні" пригоди розповіла кореспонденту газети "Правди сила" 63-річна мешканка села Вороновиця Вінницького району Марія Зять. Жінка збирає гриби змалечку і знається на цій справі вже майже півстоліття.

Знайшла стільки грибів, що кілька разів їздила за ними на скутері

— Цього року дуже хороший врожай на білі гриби, можливо тому, що погода була для них сприятлива. Давно такого не було, щоб я не могла весь врожай за раз додому довезти, — роповідає пані Марія. — Здоров'я в мене вже не те, тому до лісу не можу ходити пішки — їжджу на скутері. На нього багато можна поставити відер з грибами, й ноги не так втомлюються. Цього разу думала просто пройтись, навіть майже не дивилась під ноги, як раптом натрапила на величезну територію «всипану» грибами, наче хто насіяв. То я швиденько почала їх зрізати у відерце й пакети. Їх було так багато, що аж не влізли на скутер. Ті, що залишились, віднесла й сховала в кукурудзяне поле, щоб за другою ходкою забрати. Доки всі перевозила, додому потрапила аж о дев'ятій годині вечора. Зважила гриби – там майже 18 кілограмів було, — розповідає Марія Зять.

У дитинстві ходила з сестрою до лісу о п'ятій ранку

Жінка дуже любить ходити до лісу, каже, що саме там відпочиває душею. Майже кожні вихідні проводить серед рослин, дуже не любить зиму, тому завжди із захопленням чекає перших теплих сонячних днів.

— По гриби почала ходити ще з ранього дитинства. Ми з батьками жили неподалік від лісу, тож коли розпочинався сезон (десь приблизно 15-20 травня), нас із сестрою мама будила о п'ятій ранку й вела до лісу. Коли починало розвиднятись, ми сідали під найбільшим деревом, снідали, а потім розпочинали "полювання", — згадує Марія.

Грибниця веде щоденник та «грибну карту» місцевості

Жінка роками веде щоденик, в якому спочатку записувала в який день та за якої погоди починає проростати гриб. Потім малювала маленьку карту й ставила замітки, аби позначити територію, де грибів найбільше.

— На території дуже добре орієнтуюсь, але минулого року загубила скутер, то три години його знайти не могла. Тепер вішаю на нього червону стрічку, щоб можна було розгледіти його здалеку, — розповідає пані Марія.

Раніше жінка постійно ходила до лісу зі своїм чоловіком, всю молодість там провели. На жаль, торік вона овдовіла, тому цього року вперше весь сезон ходила сама.

— На жаль, дітям не передалась моя любов до лісу – зайняті. Єдина радість, коли приїджає в гості онук, то в нього ще є ця цікавість. Він завжди бере з собою баночку консерви – ховає в лісі, роблячи помітки, та дуже радіє, коли їх знаходить наступного разу, — каже Марія.

Фото зі сторінки спільноти "Разнотравья" у соцмережі ВКонтакті

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення