вінницькі багатодітні сім'ї фото

Вінницькі матері-героїні розповіли, як дають раду «футбольним командам» дітей

30 січня 2017, 17:16

У Вінницькій міській раді привітали із присвоєнням звання «Мати-героїня» трьох жінок

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі матері-героїні розповіли, як дають раду «футбольним командам» дітей

    Додати коментар

У Вінницькій міській раді привітали із присвоєнням звання «Мати-героїня» трьох жінок. Відповідний указ Президент Петро Порошенко підписав у грудні минулого року.

Олена Фіщук виховує п'ятеро дітей. Олена Ковальська з чоловіком – дев'ятьох, А Лілія Гнатишина має цілу футбольну команду – 11 дітей.
вінницькі багатодітні сім'ї фото
Замість дружини привітання отримував чоловік

У сім'ї Гнатишиних дев'ятеро хлопців та дві доньки. Найстаршомому синові Данилові 14 років. Наймолодшим двійнятам Марійці та Іванков – по сім місяців.

– Намагаємось давати раду їм разом з чоловіком. Допомагають бабусі. У старших дітей особливо і часу немає доглядати за меншими, оскільки у них навчання у школі, гуртки, додаткове навчання. Але скільки можуть час маленьким приділяють, – розповідає мати-героїня.
Лілія і Петро Гнатишині фото
Лілія і Петро Гнатишині

Чоловік Лілії Петро Гнатишин зізнається, що насправді діти більше виховують їх, батьків, ніж навпаки.

– Не можу сказати, що не було страшно брати на себе таку відповідальність, звичайно страх був. Але діти нас виховують. Ми по своїй природі ліниві, але мусимо від чогось відмовлятися у якихось своїх примхах і віддавати час для них. Дітей, щоб виховати інавчити, треба давати їм приклад. Якщо я хочу бачити сина з певними рисами характеру, то мушу сам вести такий спосіб життя і давати приклад, – розповідає батько.

У родини Гнатишиних підйом о 6:30, а ось спати лягають не раніше дванадцятої ночі. Але, запевняє батько, у родині – дисципліна: всі вмиваються, снідають і старші вирушають до школи, молодші – у дитсадок, а найменші залишаються вдома.

– Семеро ідуть до школи, двоє – в дитсадок і двоє найменших залишаються вдома. Потім у старших після школи – ззаняття музикою, карате, спортом. Всі зайняті. Ми привчаємо дітей до того, що вони мають бути самостійними. Але якщо є якісь питання, то щоб не боялися запитувати. Двоє старших синів ходять до одного класу, але вони геть різні – кожен має має своїх друзів, – розповідає Петро Володимирович.

У Олени Фіщук – п'ятеро дітей: два сини і троє доньок. Найстаршому Олександрові – 28 років, наймолодшій Ванесі – 9 років. З матір'ю до міськради прийшли старша серед доньок 17-річна Росалінда та 9-річною Ванесою.
вінницька багатодітна родина Фіщуків фото
Родина Фіщуків: мати Олена та доньки Росалінда і Ванеса

– Ім'я Росалінді вибирала я сама, - розповідає Олена Борисівна. – Я чекала на доньку все життя. У мене самої чотири брати. У сусідів через стінку – ще чотити хлопці. І коли я дочекалась третьої дитини і це була донька, я бла щаслива. Думаю, треба назвати її якось по-особливому, дуже ніжним ім'ям. Мені після пологів подарували квіти – троянди. Я дивилась на них, думала назвати Роза, але хотілося ще чогось ніжнішого. І коли я набирала води, щоб їх поставити, на квіти бризнула вода, ніби роса. І я подумала: Росалінда. Таким чином з'явилося ім'я.

Сама дівчина розповідає, що з братами їй пощастило: вони допомагають та підтримують, коли потрібно. Росалінда навчається на перукаря і працює у кафе.

– У мене подружка у школі була, вона одна сім'ї і завжди просилася до нас, казала: Росі, можна піти до вас, у вас так весело, – розповідає Росалінда.

Мати розповідає, що діти їй допомагають по дому. Росалінда, наприклад, може пекти смаколики навіть вночі.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення