Засновник ферми більше трьох років успішно розвиває фермерський бізнес по вирощуванню органічної лохини та малини на Вінниччині

На Вінниччині вирощують органічні ягоди

12 листопада 2018, 10:30

Засновник ферми більше трьох років успішно розвиває фермерський бізнес по вирощуванню органічної лохини та малини на Вінниччині

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині вирощують органічні ягоди

  адміністратор   Додати коментар

Надані Державою для ведення фермерського господарства 36 га земель Сергій Марчук використовує для вирощування різного роду органічних ягід. Про це повідомляє Vlasno.info з посиланням на Agro review.

Перші насадження з'явилась в господарстві в 2015 році, тоді було закладено по гектару малини, полуниці, лохини та смородини. Перший справжній урожай лохини зібрали вже в 2016 році.

"Тоді зібрали трохи, але пам'ятаю, що все, що вклали на цей гектар, аж до свердловини, саджанців, вироблення землі, поливу, ми відбили", — розповідає фермер.

Для збільшення рентабельності виробництва господарство вирішило сфокусуватись на вирощуванні саме органічної ягоди. Для прикладу, ціна на звичайну малину на внутрішньому ринку становить близько 18 грн/кг, тоді як на органічну — близько 50 грн/кг. Приблизно таке ж співвідношення цін і на зовнішніх ринках.

"Звичайно, ризики у виробництві органічної ягоди є. По-перше, тому що потрібен час на сертифікацію ділянки, по-друге, вкладення коштів в закупівлю стійких до хвороб сортів і біопрепаратів для обробки саджанців", — ділиться Сергій Марчук.

Минулого року господарство вінницького фермера вийшло "в нуль", в цьому році він планує вже отримати прибуток.

У 2016 році восени Сергій посадив на ділянці в лісі перші 3 гектари органічної малини, і вже в 2017 році отримав перший урожай. На решту 17 підготовлених гектарах землі посадили жито, яке задумували як добриво для ґрунту.

Для збирання врожаїв господарство залучає місцевих жителів. Готову ягоду фермер збуває на ринку в Одесі, проте у планах — експортувати свіжі та заморожені ягоди. Наступного року Сергій Марчук планує створити кооператив, який об'єднає зусилля дрібних виробників органічної ягоди.

Окрім органічного ягідництва на "Благодатній фермі" виробляють органічний мед, а в перспективі планують організувати молочну козячу ферму.

Читайте також: Сьогодні вночі не стало батька вінницького Героя України.

 

Фото: sadgorod.in.ua

 


  адміністратор   12 лист. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення