стрижавські смітники фото

За чотири роки Стрижавку «взяли в облогу» смітники

26 червня 2017, 09:20

Рік тому місцева влада тоді пояснювала ситуацію, яка склалася, наслідками перебоїв в роботі комунальних служб, які мали б вивозити регулярно сміття, проте не робили цього

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

За чотири роки Стрижавку «взяли в облогу» смітники

    Коментарі (2)

Рік тому Vlasno.info вже писали про те, як навколо ставки Гітлера у Стрижавці виросла вервиця сміттєзвалищ, на яких зокрема скидалися і токсичні флуоресцентні лампи. Місцева влада тоді пояснювала ситуацію, яка склалася, наслідками перебоїв в роботі комунальних служб, які мали б вивозити регулярно сміття, проте не робили цього.
стрижавські смітники фото

Лівобережні смітники

На сьогоднішній день КП «Турбота», за словами людей, відносно регулярно відвозить сміття, але договори з нею підписала лише незначна частина стрижавчан.

За словами депутатів селищної ради, за рік вдалося додатково заключити близько 200 договорів на вивіз сміття. Але, включно з мізерною кількістю договорів, з минулого року, загалом ситуація виглядає досить сумно. З більше, ніж 3000 тисяч дворів лише до півтисячі легально оплачують вивезення сміття. Натомість, куди дівається все інше, нескладно простежити.

Чимало сміттєвих пакетів та будівельного сміття осідають в ярах та лісах з правобережного боку Стрижавки. На лівому березі людям не соромно везти відходи прямо за історико-меморіальний комплекс «Вервольф».

Останні три роки сміття, яке там накопичувалося, періодично прибиралося за допомогою місцевих підприємців та небайдужих громадян. Перші надавали селищній раді власну техніку, якою сміття завантажували й вивозили до Стадницького полігону. Щоправда, можна побачити як в деяких місцях сміття просто перегорнули разом із землею.
стрижавські смітники фото

Або й зовсім зіштовхнули гори пластику, гуми та будівельного сміття в урвище ближче до води.

Інші люди намагалися самостійно власними силами зібрати сміття, яке накопичилося в посадках та навколо полів і заповідної зони в районі річки Десенка. Місцеві школярі взагалі за підтримки програми «Зелена школа» організували гурток, який збирає вторсировину і продає її. Завдяки цьому, підлітки закупили для школи чотири столи для настільного тенісу.
стрижавські смітники фото
Селищний цвинтар виглядає значно кращим, але купа старих вінків псує картину

Рік «покращення»

У порівнянні з минулим роком ситуація набагато більше покращилася й навколо селищного цвинтаря. Але вже за півкілометру від нього починається те, що стало помітно ще рік тому: сміття скидається порушниками в тих місцях, які погано проглядаються.
стрижавські смітники фото
Рік тому
стрижавські смітники фото

Зараз

Наприклад, у цьому провулкові машині дуже зручно зупинитися, скинути до ями відходи й, наче не було нічого, рушити польовою дорогою далі.
стрижавські смітники фото

До речі, раніше в цьому місці було джерело, яке живило струмок, що живив навколишню лісосмугу та поле. Тепер за смітям води навіть не видно.
стрижавські смітники фото
стрижавські смітники фото

Ефективно вплинути на місцевих мешканців, які не спішать заключати договори з КП «Турбота», що вивозить сміття, намагаються у Стрижавській селищній раді. Проте ґрунтовних змін поки що не дуже помітно. Звісно, аж під самі стіни ставки Гітлера сміття біьше не підступає. Тепер його кидають через сто метрів далі по дорозі.
стрижавські смітники фото

Раніше селищна рада намагалися вплинути на стрижавчан, розклеюючи оголошення. Також, за словами заступника голови населеного пункту Ігора Гусака, вони разом з дільничним, депутатами та квартальними обходили тих, хто досі не заключив договір. Проте, як видно, реальна картина навколо меж Стрижавки змінилася не значним чином. Тільки цього разу не через нерегулярність в питанні вивезення сміття, а небажання виконувати правила благоустрою.

— У нас є група, яка виїжджає в найбільш уразливі місця, зокрема до Стрижавського кар'єру, до якого люди там само періодично звикли звозити переважно будівельне сміття, — каже заступник селищного голови пан Гусак. — Згідно з правилами благоустрою, затвердженими два роки тому, ці люди мають право складати протоколи про адмін правопорушення. На жаль, з початку цього року жодного порушника, який би відкрито посеред дня скидав сміття, ми не спіймали.
стрижавські смітники фото

Недбальство чи диверсія?

Наприкінці минулого року чимало сміття на лівому березі Стрижавки в районі вулиць Кобзарської, Івана Піддубного та інших сусідніх вулиць було прибрано. Але поступово воно почало накопичуватися на тому ж місці.
Ігор Очеретний фото
Ігор Очеретний

Місцевий депутат селищної ради Ігор Очеретний, вважає, що сміття хтось міг спеціально підпали, замість того, щоб не вивозити:

— Недалеко від «Вервольфу» сміття подекуди підпалили, а потім цю землю перерили бульдозером, — згадує Очеретний. — Деяки ділянки сміттєзвалищ просто скинули до водойми вниз, тепер там все трошки заросло землею. Було це звичайним недбальством чи спланованою диверсією, я не знаю. Але поки не буде випрацьований ефективний механізм покарання порушників вкупі із залученням адмінресурсу для оповіщення населення, нічого не зміниться. Те, яке не надто помітне, заростатиме в лісосмузі, інше палитимуть і скидатимуть в яри.
стрижавські смітники фото

На думку чоловіка, таке ставлення крізь пальці до порушників благоустрою може бути пов'язаним зокрема й із очікуваннями виборів після створення Стрижавської територіальної громади.

— Якщо в найближчій перспективі відбудуться вибори, а влада нещадно почне штрафувати людей за сміттєві гори, це зіграє не на користь чиновникам. Таким чином маємо патову ситуацію, хоча надія на справжні зміни ще є, — наголошує він.

Наразі процес створення окремої територіальної громади з центром у Стрижавці поки що ведеться на рівні перемовин. Досі невідомо, увійде до складу громади село Сосонка чи ні.

Але є й прогрес, наприклад, Стрижавська селищна рада в червні виграла грант на впорядкування майданчиків з роздільного збору сміття. Тому надія на те, що стрижавчани в перспективі сортуватимуть сміття, все-таки не настільки примарна. А поки купи сміття залишаються лежати в ярах та на полях Стрижавки.

Фото Богдана Новака

Коментарі    Оновити список коментарів

Ntnzyf
0 # Ntnzyf 26.06.2017, 18:35
Бо у Вас немає такого дурня як у нас .у Бершаді -зкуповує мусор і платить за машину,
щоб відвезти у Вінницю 1000гр..залізши в борги по вуха.((
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
S Gonza
-1 # S Gonza 26.06.2017, 09:42
нация засранцев, к сожалению ...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення