лелека білий фото

Заказник під Очеретнею на Вінниччині поєднає Дніпро і Південний Буг

17 липня 2017, 08:05

У Погребищенському районі створять заказник "Зелена"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Заказник під Очеретнею на Вінниччині поєднає Дніпро і Південний Буг

    Додати коментар


У Погребищенському районі створять заказник "Зелена"

Поблизу села Очеретня Погребищенського району планують створити ландшафтний заказник, площа якого сягатиме близько 86 гектарів, повідомляє Vlasno.info. Він матиме назву "Зелена". Саме так мешканці навколишніх сіл називають ділянку поблизу села.

Територія проектованого заказника знаходиться на Придніпровській височині у долині річки Роська. Біля її витоків між селами Очеретня, Довжок та Андрушівка Погребищенського району. Річка Роська впадає в праву притоку Дніпра — річку Рось. Дана територія є вододілом басейнів Дніпра та Південного Бугу.

У департаменті екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації зазначають, у долині струмка добре збережена природна екосистема. Це відіграє важливу роль у підтримці екологічного балансу та формуванні екомережі району та області.

Головний спеціаліст відділу охорони земель, біоресурсів та заповідної справи даного департаменту Людмила Сломінська зауважує, дана ділянка має важливе гідрологічне значення.

- Малі річки висихають, тому їх потрібно брати під охорону, - зауважує вона. - Річки є зеленим коридором для міграцій птахів. Тут пернаті залишаються для відпочинку та гніздування.

За інформацією департаменту, у долині річки Роська зустрічаються близько 60 видів птахів. Серед них: чапля сіра, лелека білий, лунь очеретяний, яструб великий, соловейко східний, перепілка, дрізд співочий, чиж, зяблик, щиглик, просянка, волове очко, вивільга тощо.

яструб фото
Яструб

На берегах струмка зростає очерет звичайний, а у заплаві — лучна рослинність: іван-чай вузьколистий, осока, звіробій, конюшина лучна, цикорій звичайний, мати-й-мачуха, пирій повзучий, деревій звичайний, кульбаба, спориш звичайний. З дерев зустрічається верба, осика.

Земноводні представлені тритоном звичайним, кумкою звичайною, часничницею звичайною, ропухою звичайною, квакшею звичайною, жабою трав'яною. З плазунів тут можна побачити ящірку прудку та вужа звичайного.

Тут також мешкають їжак білочеревий, мідиця звичайна, мідиця мала, кріт європейський, підковик малий, нічниця водяна, пергач пізній, заєць сірий, нориця руда, полівка польова, мишак лісовий, мишак жовтогорлий, миша польова, миша хатня, пацюк мандрівний, лисиця звичайна, тхір ласиця, свиня лісова, сарна європейська.

За словами голови Очеретнянської сільської ради Володимира Кулика, створення заказника допоможе вберегти цей природний ландшафт від господарської діяльності, зокрема, розорювання земель, вирубки лісу, забудови.

Між тим, Людмила Сломінська зауважує, що створення заказника не забороняє випасання на цій території худоби, ведення рекреаційної, а також туристичної діяльності. Як і раніше, тут можна буде зібрати лікарські рослини для власних потреб.

Розпорядження про створення нового об'єкту природно-заповідного фонду місцевого значення наразі підписане головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм. Остаточного прийняття рішення очікують у вересні, коли відбудеться чергове пленарне засідання сесії обласної ради.

Нагадаємо, на Вінниччині з'явиться два природно-заповідних об'єкта - в Іллінецькому та Теплицькому районах. Два заказники місцевого значення створять і у Чечельницькому районі.

Фото: sapsango.wixsite.com 

Головне фото: irynabiologyforall.blogspot.com 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення