відходи в Бершаді фото

На околиці Бершаді викинули кілька тонн кишок

18 липня 2017, 17:04

У вівторок, 11 липня, місцеві мешканці помітили, що невідомі особи скинули кілька вантажівок тельбухів тварин за сто метрів біля виробничих потужностей приватного підприємства «Агропром+» у Бершаді

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На околиці Бершаді викинули кілька тонн кишок

    Додати коментар

У вівторок, 11 липня, місцеві мешканці помітили, що невідомі особи скинули кілька вантажівок тельбухів тварин за сто метрів біля виробничих потужностей приватного підприємства «Агропром+» у Бершаді. Люди підняли ґвалт та викликали поліцію. На місце також виїхали депутати Бершадської міськради.
відходи в Бершаді фото

Однак, за деякий час на територію стихійного звалища приїхали екскаватори й воно зникло. Куди саме були перевезені відходи і які це матиме наслідки, дізнавався кореспондент Vlasno.info.
відходи в Бершаді фото

Ями з відходами

Ця ситуація у Бершаді повторювалася вже неодноразово. Зокрема, взимку депутатів міськради викликали, коли стався схожий випадок, коли невідомі особи викинули голови та копита тварин.
відходи в Бершаді фото

— Ми виїхали на місце звалища, сморід був страшенний. І що цікаво, місце знаходилося недалеко від підприємства, яке так само займалося тваринництвом, — згадує депутат Бершадської міськради Андрій Ткачук.

Люди, які мешкають недалеко помітили звалище тваринних відходів фактично відразу. Скаржились, що нема чим дихати. Особливо, якщо вітер повіє.
відходи в Бершаді фото

За словами депутата Бершадської міськради Олександра Тарковського, яма мала глибину близько трьох метрів:

— Раніше вона була викладена залізобетонними панелями, які згодом повидирали, а залишилося лише заглиблення в землі глибиною близько трьох метрів. Тобто, вона була для чогось спеціально обладнана, хоч її призначення мені невідоме.

Як відомо, закон зобов'язує організовувати спеціально обгороджені майданчики, на яких мають розміщувати контейнери для збору відходів тваринного походження.

— Останнім часом в населення дуже зменшилося поголів'я худоби, оскільки є чимало випадків захворювань тварин. Проте, цей випадок у Бершаді вказує безпосередньо на промисловий слід. Така кількість відходів може мати лише підприємство, — зауважив Тарковський.
комісія по незаконих відходах у Бершаді фото

Уже наступного дня відбулося перше термінове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бершадській РДА.
комісія щодо незаконних відходів у Бершаді фото

У понеділок, 17 липня, при Бершадській РДА зібралася вже друга протиепізоотична комісія, згодом її представники виїхали на це стихійне звалище. Єдине з рішень комісії, яке на думку її очільника поки ще не було виконане ― це належна дезинфекція прибраної території.

Зариті відходи

Після перших повідомлень про скинуті в межах міста відходи та ґвалту, який вчинився навколо цього, люди все ж підозрювали, що сміттєзвалище насправді було остаточно не ліквідовано. Хоча їх запевняли в протилежному наголошувала.
відходи в Бершаді фото

— Вночі було чутно, як в околицях працює техніка, розповідали місцеві люди, — розповів депутат міськради Олександр Тарковський. — Тому ми маємо побоювання, що всі ці відходи просто загорнули шаром землі та притрусили зверху гіллям. І ми наразі маємо намір перевірити це.

Цю версію однак заперечила інспекторка Держпродспоживслужби у Бершадському районі Світлана Манченко:

— Там не перерили землю, а забрали все, що там було, і вивезли на Тульчинський очистзавод. Ми провели відповідні засідання, дали відповідні доручення до всіх людей, які причетні до того, що трапилося у Бершаді.

Стихійні сміттєзвалище в межах міста згідно із законом, якщо ми не схопили за руку того, хто це зробив, має прибирати влада.

Однак в даному випадку справу доручили виконати підприємцю, поруч з територією якого з'явилося сміттєзвалище. На жаль, журналістам не вдалося зв'язатися з Олександром Пітиком, щоб отримати від нього інформацію.

Саме пана Пітика депутати міськради Ткачук і Тарковський підозрюють у вчиненні даного порушення екологічного законодавства.

— Ми маємо докази того, що екскаватор пана Пітика тоді вночі просто перегорнув та зарив відходи у землю. У понеділок ми винайняли екскаватор власним коштом, щоб перевірити це, однак шлях до місця нам перегородила техніка пана Пітика. Від нього ми почули образливі на нашу адресу вислови, однак нас це не зупинило, — розповідає Андрій Ткачук.

Як стверджує чоловік, він в присутності кількох депутатів Бершадської міськради разом з місцевими людьми пішов на місце, де було перегорнуте сміттєзвалище із лопатою, щоб підтвердити власні підозри.

— З глибини в півметра ми видобули ті самі кишки, які нам так красиво розповідали, що вони були кудись ніби-то вивезені.

Наразі відомо, що питання грубого порушення екологічного законодавства вирішуватиметься вже й на сесії Бершадської райради, яка відбудеться сьогодні.

Нагадаємо, що через скандальне сміттєзвалище поруч із Бершаддю частина мешканців села залишилася без води.

Фото Олександра Тарковського та із сайту rada-bershad.gov.ua, відео Олександра Тарковського

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення