ставки в Тростянці фото

Приватні ставки на Вінниччині шкодять лісу та «крадуть» воду з людських криниць

21 липня 2017, 08:42

У селі Тростянець Тиврівського району місцева громада обурена виникненням "свіжих" ставків

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Приватні ставки на Вінниччині шкодять лісу та «крадуть» воду з людських криниць

    Додати коментар


У селі Тростянець Тиврівського району місцева громада обурена виникненням "свіжих" ставків. Буквально за останній місяць на території села, в кількох метрах один від одного були вириті три ставки та один, поки що "сухий" котлован. На місці подій побував кореспондент Vlasno.info.

– Один ставок є тут дуже давно, він був ще при колгоспі. Тепер тут, не знаю, на якій підставі, копають ще три ставки, – розказує місцева мешканка, яка відвела журналіста до ставків та побажала залишитись неназваною. – Копають тракторами вже майже з місяць, а до того на місці котлованів паслася худоба. Проблема, що ми нічого не знаємо, громаду ніхто не збирає, ніхто в нас нічого не питається, на сесії сільради нікого не запрошують.
ставки в Тростянці фото
ставки в Тростянці фото

Оскільки ставки розташовані поруч із приватними садками, селянка висловила здогадку, що вони пов'язані з аграріями:

– Тут посаджені садки, яке належить місцевому підприємцю. Можливо, і ставки також якось з ним пов'язані.

Припущення жінки підтвердив один з робітників, які працюють над риттям чималого, площею в сотні метрів, котловану. Спілкуючись з журналістом він переконував: земля дана у користування підприємцю, але ставки риють для спільного блага.

– Ця земля взята в оренду, під ставок. Ми тут працюємо, чистимо намул, якого тут було близько півтора метри. Було болото, а ми робимо чистий ставок, тут планується зона відпочинку для селян, а рибаки будуть ловити рибу, – промовив він.
ставки в Тростянці фото
ставки в Тростянці фото

Втім, хороша справа має свій зворотній бік. Котлован "врізався" у лісосмугу, що загрожує загибеллю деревам навколо майбутнього ставка. Тракторами вже пошкоджено кореневу систему багатьох зелених велетнів, а коли "чаша" ставку наповниться водою, солідна частина лісу може просто вигнити.

– Зрозуміло, що пошкодження дерев є незаконним. Цим має займатись департамент екології ОДА та екоінспекеція, вони можуть "наскочити" на порушників та покарати їх відповідно до законодавства, – прокоментував ситуацію директор Вінницького Інституту екології і екологічної кібернетики Василь Петрук.
ставки в Тростянці фото
ставки в Тростянці фото

З цього приводу в журналіста з робітником стався невеличкий діалог:

– Навіщо ви "врізались в ліс"? У лісі також болото було?

– Ні, ви не розумієте, ліс ми не зачепимо, там води не буде, – відповів чоловік.

– А навіщо зараз дерева землею засипаєте?

– Все приберемо, – пообіцяв він.
ставки в Тростянці фото
ставки в Тростянці фото

Варто зазначити, що маленькі вириті ставки поєднанні "каналами"з великим котлованом.

Нагадаємо, Тиврівський район потерпає від нестачі питної води. В селах пересихають криниці, і цю проблему намагаються вирішити проведенням водогонів.

Фото Олександра Сашньова

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення