павловнія фото

Плантації з «алюмінієвими» деревами скоро зацвітуть на Вінниччині

27 липня 2017, 08:00

Деревину для скейтів вирощуватимуть на одному з полів Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Плантації з «алюмінієвими» деревами скоро зацвітуть на Вінниччині

    Додати коментар


Деревину для скейтів вирощуватимуть на одному з полів Вінниччини. Агроном Олександр Джига вирішив засадити півгектара свого поля унікальними деревами з романтичною назвою «павловнія», привезеними з Італії. З ним поспілкувалася кореспондентка Vlasno.info.

– Вперше про це дерево я почув від свого приятеля, який купив землю й не мав багато часу, щоб нею займатися. З Італії він замовив саджанці павловнії й засадив нею декілька гектарів поля, а вже за кілька років у нього виріс справжній ліс. Найбільше мене зацікавило те, як таке маленьке деревце за сім років виростає на 25 метрів. Придбав і собі декілька саджанців, висадив їх у себе в теплиці й вже за півроку з маленького десятисантиметрового саджанця в мене виросло двометрове деревце, – розповідає Олександр Джига. – Тоді я й вирішив засадити такими деревами частину свого поля. Висаджувати їх буду навколо плантації з горіхами. Павловнія виростає дуже великою з величезними листками, тому вона є надійним захистом від вітру. Її листки після того, як обпадають, створюють корисне органічне добриво.
Олександр Джига фото
Олександр Джига, фото Мирослави Слободянюк

Деревина павловнії є дуже цінною, лісники її ще називають «алюмінієвим деревом», оскільки воно надзвичайно міцне й напрочуд легеньке. На фабриках зі стовбура цього дерева виготовляють скейти, дошки для серфінгу, лижі й навіть дорогі меблі.

– За кордоном це дерево дуже полюбляють ландшафтні дизайнери, оскільки за три роки воно починає цвісти дуже гарними, великими й пахучими квітами. Якщо господар хоче створити гарний затінок у себе на подвір'ї, то обирає саме це дерево. Воно не розгалужується дуже широко, а росте одним стовбуром догори. Якщо павловнію систематично підрізати, то вона буде такого розміру, як ви хочете. Також біля плантацій з павловніями часто ставлять вулики, оскільки з цього цвіту виходить мед, в якому понад 60 корисних речовин, – каже пан Олександр.

Головне фото (ілюстративне): AtmWood

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення