питна вода фото

Миш’як та гнилі водорості знайшли у вінницькій воді

25 липня 2017, 18:57

Вінничанам продемонстрували результати громадської експертизи якості води

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Миш’як та гнилі водорості знайшли у вінницькій воді

    Додати коментар


Вінничанам продемонстрували результати громадської експертизи якості води. Зразки для аналізів місяць тому передали на дослідження до Києва. За звітуванням слідкував кореспондент Vlasno.info.

Після того, як у Вінниці виник скандал навколо запаху води з-під крану, громадські активісти вирішили зробити альтернативний аналіз її якості.

У присутності журналістів 14 червня експерт Юрій Бондар взяв п'ять заборів води. Проби брали по вулиці Городецькій, Станіславського, Стрілецькій, у мікрорайоні «Хімік», а також у Стрижавці, вище водозабору. Загальний рахунок громадським активістам виставили на суму в 9 180 гривень.

Експертиза робилася по 10 показниках, після чого для пояснення результатів люди звернулися до професора Загороднюка з «Фонду очисних технологій».

«Вміст миш'яку перевищує встановлену норму стосовно питної води, призначеної для споживання людиною. Схоже перевищення фіксувалося у Вінниці раніше у 2015 році. Також рекомендується провести дослідження на предмет джерела, яке насичує річку миш'яком. Корозійна агресивність води не відповідає вимогам ЖКГ, системи централізованого водопостачання та комунального теплопостачання», — йшлося у відповіді.
Віктор Малиновський фото
Віктор Малиновський

— Вода мала на початку літа настільки жахливий запах, що ані пити її, ані митися було просто неможливо, — згадує Віктор Малиновський, який презентував результати аналізу. — Під час засідання облради начальника «Вінницяоблводоканалу» змусили випити цю воду. Що цікаво, за місяць до того з першого травня тарифи на водопостачання та водовідведення зросли до 12,97 гривень. І це в той час, коли вода не відповідає задекларованій якості. Саме тоді виникла ідея взяти проби води на експертизу.

Наразі результати аналізу показали також високий вміст амонію й фосфатів, а також продуктів гниття річкових водоростей, про що неодноразово заявляли і самі представники водоканалу.

Активісти, які займалися цим питанням також презентували механічні фільтри для води, які стояли у приватній квартирі кілька місяців.
фільтри для води фото

Окрім цього активісти вирішили порадитися, яким чином вони можуть відстоювати власні права на якісну воду.

— Безумовно громадськість та екоорганізації області мають об'єднатися для спільних зусиль навколо поліпшення цієї ситуації, — звернувся до присутніх юрист Олексій Мусіровський. — Доречніше було б разом виступити задля визнання невідповідною теперішню систему укладання вінничанами договорів про приєднання із «Вінницяоблводоканалом».

Нагадаємо, що у Погребищенському районі місцеві мешканці протягом останніх трьох років отримали можливість користуватися якісною артезіанською водою за помірну плату.
результати перевірки вінницької води фото
результати перевірки вінницької води фото
результати перевірки вінницької води фото
результати перевірки вінницької води фото

Головне фото: H2O News, фото Богдана Новака

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення