памятник пісні у селі Зятківці фото

Перший у світі пам'ятник народній пісні встановлено на Вінниччині

30 квітня 2016, 09:05

село Зятківці ‒ мальовнича батьківщина відомих в Україні та світі фольклориста Гната Танцюри та народної співачки Явдохи Зуїхи

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Перший у світі пам'ятник народній пісні встановлено на Вінниччині

    Додати коментар


За 12 кілометрів від Гайсина та за кілометр від залізничної станції розташоване село Зятківці ‒ мальовнича батьківщина відомих в Україні та світі фольклориста Гната Танцюри та народної співачки Явдохи Зуїхи, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Місцеві розповідають: з висоти пташиного польоту село нагадує велетенського птаха чи літак.

– За легендою, першими поселенцями нашого села були невідомі утікачі на чолі з отаманом Зятківецьким. Їх було десь 60 осіб. Згодом, почали розселятися і утворилося ціле містечко. Півтора століття воно мало статус містечка, ‒ розповідає місцева мешканка Людмила Затока.
село Зятківці фото
село Зятківці фото
село Зятківці фото

В період турецько-татарської навали Зятківці було повністю зруйновано. Згодом люди почали розбудовуватися, звели прекрасну церкву Святого Миколая Чудотворця, яку в радянські часи також рознесли на шмаки. Сьогодні на тому місті стоїть меморіальна плита, де написано «Це місце, на якому стоїш ти ‒ земля це свята!". Тепер там розташовані сільрада та дитячий садок.
плита у селі Зятківці фото

Нині місцеві мешканці зробили з однієї з хатин у селі церкву, хоча, розповідають, що планують будувати нову церкву.
церква у селі Зятківці фото

– Легендарними постатями, які прославили Зятківці були краєзнавець Гнат Танцюра та Євдокія Сивак (за прізвиськом Зуїха). Явдоха дуже любила співати і знала неймовірну кількість пісень, а Гнат був її сусідом, любив її чарівний голос і вирішив все це записати, ‒ каже пані Людмила.

Гнат Танцюра будучи молодим учителем, цікавився усною народною творчістю, записував пісні, казки, легенди, почуті від рідних та односельців. З народною співачкою Явдохою вони працювали день у день аж 12 років.

Місцеві кажуть, що жінці потрібно було перед кимось "виспіватися", і виговоритися, бо окрім пісень Євдокія знала ще незлічену кількість пісень, казок, загадок та прислів'їв. А молодий Гнат був дуже задоволений, що знайшов цю "золоту жилу".

Чи то через скромність чи інші причини, пані Євдокія Сивак не хотіла, щоб пісні підписували справжнім прізвищем, тому вирішила обрати псевдонім Зуїха. Коли дізналася, що Гнат Танцюра підписує народні пісні її прізвищем ‒ категорично відмовилася співати, бо вважала, що це не її особиста творчість, а багатовікове надбання народу. Вона згадала, що її першого чоловіка називали Зуєм, бо довго був на заробітках у Зуєвім (під Москвою), а її прозвали Зуїхою. Так народилося авторське ім'я народної співачки – Явдоха Зуїха.

‒ Гнат Танцюра записав більше п'яти тисяч пісень, тисячі обрядів, легенд та казок, ‒ зізнається Людмила Затока.

Іменем фольклориста названа сільська середня школа. В Гайсині, в будинку, де жив і працював ентузіаст останні роки свого життя відкрито музей Гната Танцюри.

В 2001 році в Зятківцях було відкрито перший у світі пам'ятник "Народній пісні жити". Місцеві мешканці пишаються своїми талановитими предками і намагаються продовжувати й надалі їхню славетну справу.
село Зятківці фото
село Зятківці фото
село Зятківці фото
село Зятківці фото
село Зятківці фото

Фото зі сторінки спільноти "Зятківці" в соцмережі ВКонтакті

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ТУРИЗМ

  наступна публікація На Вінниччині є свій Рай

  попередня публікація До унікального замку на Тернопільщині можна дістатись за 80 гривень