Райгород фото

На Вінниччині є свій Рай

01 травня 2016, 09:03

Між Гайсином і Немировом розкинулося село Райгород

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині є свій Рай

    Додати коментар


Між Гайсином і Немировом розкинулося село Райгород. Завжди ця місцевість усім нагадувала справжній Рай і приваблювала незрівнянною природою, повідомили місцеві мешканці кореспонденту Vlasno.info.

За древніми переказами, по широкому Бугу плив угорський купець до скляного заводу в селі Гута. З ним подорожувала дочка Райга, яка в дорозі померла. Тоді купець поховав її на березі Південного Бугу навпроти теперішнього села Райгород, але з іншого боку річки. Там він побудував житло і завжди носив туди їжу. Одного разу розбійник з Брацлава Кіндрат забрів у ту хатину, наївся і у вікні побачив прекрасний беріг по ту сторону Бугу. Він переплив річку, вирив землянку, привів свою дружину та друзів і почали там жити. Поселення своє називали Райками, займалися бджільництвом, скотарством та гончарством.
природа в Райгороді фото
природа в Райгороді фото

‒ І нашим і загарбникам дуже подобалася ця місцина, тому, гадаю, не дарма така назва поселення, ‒ зізнається місцева мешканка Галина Василівна.

У селі було багато гончарів, чоботарів, кравців, ковалів та інших ремісників. Вони поселились на правому березі річки і своє поселення стали називати Городок, згодом поселення перетворилося на містечко Райгород.
природа в Райгороді фото
природа в Райгороді фото

– В Райгороді жило чимало євреїв, які займалися торгівлею. За переписом 1897 року в Райгороді було 2240 жителів, серед них 995 євреїв.
Зараз в Райгороді не залишилося жодного єврея, всі повиїжджали. Остання сім'я євреїв покинула село, ще коли я ходила у школу, ‒ пригадує пані Галина. ‒ Як з них німці знущалися. Тут недалечко був їхній табір. Одного разу німці їх кудись повели, євреї думали що перевозять в інше місце, а їх просто в лісі перебили.

До війни Райгород вважався містечком. Нині в селі є однокупольна дерев'яна церква на кам'яній основі.
церква в Райгороді фото

На жаль, не збереглися два водяних млини, дві гуральні та драматичний театр, який збудували французькі архітектори. Місцеві мешканці організували духовний оркестр і давали там свої концерти.

– У нас знаходиться залізнична станція "Самчинці". Райгородом не назвали, мабуть, через те, що вже є багато таких назв станцій, ‒ розповідає місцева мешканка Галина Василівна.
залізниця в Райгороді фото
залізниця в Райгороді фото

Також село пересікає шосейна дорога державного значення "Вінниця-Гайсин-Умань". Люди розповідають, що з роботою у селі проблем не має: одні працюють на залізниці, інші на кар'єрі, щебеневому заводі чи лікарні.

– Зараз у селі проживає більше тисячі людей, є школа, садочок, лікарня, торгові центри. Дуже добре, що залізничний вузол є, якби не було війни в країні, то в нас справді був би Рай, без перебільшення, ‒ зізнається Галина Василівна.
залізниця в Райгороді фото
залізниця в Райгороді фото

Гості та місцеві мешканці Райгорода полюбляють милуватися прекрасною природою, зеленими лісами та пагорбами, річкою, зокрема канатним місточком, який приваблює всіх фотографів, а також величними скелями, що обороняють село.
міст в Райгороді фото
скелі в Райгороді фото
скелі в Райгороді фото
Фото зі сторінки спільноти "Райгород" в соцмережі ВКонтакті та з сайту travel.creature.biz.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення