тролейбусний-розворот-фото

Першу тролейбусну лінію у Вінниці запустили нелегально

03 жовтня 2016, 08:03

У Вінниці зберігся тролейбусний розворот 1963 року

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Першу тролейбусну лінію у Вінниці запустили нелегально

    Додати коментар

У Вінниці зберігся тролейбусний розворот 1963 року

У Вінниці громадський транспорт завжди грав велику роль для місцевих мешканців. Історія громадського транспорту Вінниці доволі цікава, а найцікавіше те, як у місті з'явилась перша тролейбусна лінія, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

– У далекі радянські часи я обрав Вінницю, як місце мого проживання, з кількох причин. Одна з них – нормальне функціонування громадського транспорту. В інших містах транспорт курсував погано, треба було його довго чекати. А у Вінниці була зовсім інша ситуація, – каже вінничанин Дмитро Кравченко.

Сьогодні розповімо про колишні кінцеві зупинки тролейбусів. Почнемо з кінцевої «Інструментальний завод».

тролейбусний розворот-3-фото

тролейбусний розворот-5-фото

Знаходиться вона навпроти колишнього лампового заводу, на розі вулиць Чехова та Ватутіна. У 1998 році тролейбусну лінію продовжили до вулиці Лугова і ця кінцева зупинка стала непотрібною.

Тоді міським головою був Дмитро Дворкіс. Біля нової на той час кінцевої зупинки була облагороджена територія та зроблено озеро на маленькій річці. Цей ставок одразу назвали «озером Дворкіса», – каже вінничанин Арсен.

З'явився тролейбусний маршрут до інструментального заводу у 1966 році. Тоді цей маршрут був життєво необхідний для вінничан. Тільки на ламповому заводі працювало більше 10 тисяч людей і всім необхідно було якось діставатись до місця роботи. Сьогодні тролейбус тут дуже рідко розвертається.

тролейбусний розворот-1-фото

тролейбусний розворот-6-фото

тролейбусний розворот-2-фото

А найпершу кінцеву зупинку тролейбусу та розворотне кільце облаштували навпроти Центрального автовокзалу.

тролейбусний розворот-4-фото

Цікаво, що перший тролейбусний маршрут з'явився у Вінниці нелегально. Планували запустити тролейбус у нашому місті ще в кінці 1940-х років, але потім відклали. Коли у 1950-х роках у Вінниці збудували кілька великих заводів, гостро постало питання транспортного сполучення. Уряд відмовлявся давати кошти на тролейбуси, посилаючись на наявність трамвайного руху.

Не маючи грошей та проектної документації, колектив трамвайників взявся за ризиковану справу. Під виглядом проведення освітлення на вулиці Островського (тепер - Брацлавська) почалося будівництво тролейбусної лінії. Ця робота вимагала високої професійної підготовки. Тому деякі фахівці відвідали місто Житомир, де вже функціонував тролейбус.

Допомогу в організації тролейбусного сполучення надало Кишинівське тролейбусне управління (в т.ч. і водіями). З Кишинева та Одеси у 1963 році прибули чотири списаних машини МТБ-82Д і одна ЯТБ-4 (з Одеси). На протязі декількох місяців ці машини були повністю відремонтовані. Також істотну допомогу надали тролейбусні господарства міст Львова, Чернівців, Миколаєва, Херсона тощо. І ось 30 грудня 1963 року відбулася напівофіційне відкриття тролейбусного руху. Тоді тролейбус курсував по маршруту від Жовтневої площі (тепер - Героїв Чоронобиля) до Рибзбуту (Олієжиркомбінат).

А наступного року 18 лютого була офіційно прийнята в експлуатацію перша черга тролейбусної лінії від площі Жовтневої (тепер - Героїв Чорнобиля) до вулиці Карла Маркса (тепер - Максима Шимка).

Сьогодні на місці першої кінцевої тролейбусів знаходиться звичайна автостоянка. Влітку тут пропонують поїздки на море різноманітні організації.

Фото: Влад Боднар

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення