Підгорецький замок фото

Відвідувачі Підгорецького палацу відчувають за плечима дихання привида Білої Пані

06 червня 2017, 08:00

Двері у потойбічний світ знаходяться у селі Підгірці – стверджують екстрасенси

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Відвідувачі Підгорецького палацу відчувають за плечима дихання привида Білої Пані

    Додати коментар

Відчуття, що за тобою хтось стежить, зв'являється щойно ти наближаєшся до стін Підгорецького палацу, що в селі Підгірці Бродівського району Львівщини. Але страх переборює магічна тяга увійти в стіни містичної будівлі, ділиться враженнями кореспондент Vlasno.info.
Підгорецький замок фото
Фото: vsitury.com.ua
Підгорецький замок фото
фото Олени Шмигельської

Місцеві через одного стверджують, що у палаці живуть привиди, бо переконливо розповідають про те, що бачили їх на власні очі. Підтвердженням цього є світлини туристів: на фотографіях дуже часто відображаються незрозумілі білі плями. Тому Підгорецький замок і досі «атакують» екстрасенси, відьми та знахарі: тут знімали «Битву екстрасенсів», «Мисливців за привидами», «Місця сили» та безліч інших містичних програм. І всі герої передач стверджують, що палац - місце паранормальної активності, що в ньому є привиди і, що двері у потойбічний світ знаходяться саме у цій будівлі і залишаються привідчиненими.

Найчастіше Білу Пані зустрічають у підвалі і біля каміну

За легендою, один із власників палацу граф Жевуський старшенно ревнував свою дружину Марію, молодшу за нього на 40 років. А одного дня не стримався і замурував її живцем у палаці. Відтоді привид Білої Пані блукає замком і дає про себе знати у різний спосіб.
Підгорецький замок фото
Фото: з zamki-mistsa-legendamistika-v-sviti.blogspot.com

Місць, де могла бути замурована графиня, у палаці є кілька. У підвалі, в який ведуть чотири сходини, привид бачили найчастіше.
Підгорецький замок фото
Фото: l-travel.com.ua

Є тут ще одна загадкова кімната. Це передпокій, який веде до спальні пана Жевуського. В одній зі стін – вмурований камін. Збережений ще із XVII століття, витвір дуже дивний: тут немає пiчки, де можна розпалити вогонь, анi димоходу. На камiнi — гравюра голови красивої жiнки. Що знаходиться усередині каміна — ніхто не знає. Хто зна, може саме тут спочиває тіло вбитої Марії.
Легенда лише додає таємничості і магічності цій унікальній споруді.

Французька скромність та венеційська розкіш

Підгорецький замок є одним із найкрасивіших ренесансних палаців Європи. Тут побували польський король Владислав IV та поет Оноре де Бальзака. А володіли маєтком свого часу , польський монарх Яна ІІІ Собєський, шляхтичі Жевуські і Сангушки.
Підгорецький замок фото
Фото: bezoom.blogspot.com

Замок збудували на місці дерев'яного дворища, яке ймовірно існувало тут ще у XV столітті. У XVІІ столітті, коли місцевість належала до володінь польських панів Конєцпольських, тут і почали споруджувати справжній замок. Унікальна за своєю архітектонікою, це була будівля типу «Palazzo in Fortezzo». Напис латинською при вході "Вінець ратних трудів — перемога, перемога — тріумф, тріумф — відпочинок" визначав призначення маєтку у Підгірцях. Замок поєднав у собі магнатську резиденцію і оборонну фортецю.
Підгорецький замок фото
фото Олени Шмигельської

Підгорецький замок будували у 1635-1640 роки під керівництвом відомого архітектора з Венеції Андреа дель Аква. Новозбудований ренесансний палац, що красувався посеред рівнинного плато, вражав соєю величчю і вишуканістю. Квадратний за формою (приблизно 100 м на 100 м), на рогах він мав п'ятикутні бастіони. Бічні павільйони прикрашені мідними скульптурами атлантів. Один з них тримає на плечах кулю, що символізує Світ, інший – сонячну систему – Всесвіт.

Станіслав Конєцпольський подбав також про захист свого маєтку. Перед бастіонами викопали дуже глибокі та широкі рови, облицьовані каменем. Перед в'їзною брамою замку (брама, щедро прикрашена різбленням, збереглася) був підйомний міст. Із замку чудово видно довколишні ландшафти на багато кілометрів. Але. Як показав час і події така система захисту була не надто надійною. У 1651 році вона не стримала нападу козацьких загонів, які захопили замок. Відбудовувати його довелось вже новому власникові – Яну ІІІ Собєському. У 1688 році Підгорецька твердиня не вистояла перед татарською навалою.
Підгорецький замок фото
фото Олени Шмигельської

Але палац щоразу відновлювали і зберегли й до наших днів у гарному стані.

За Вацлава Жевуського палац став триповерховим. У замку є вишукані зали: Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна та Мозаїчна, інтер'єр яких відповідає назві. Граф зібрав у замку велику колекцію картин, зброї, дорогих меблів.

Довкола маєтку розкинувася великий красивий «італійський парк». У північній його частині був «італійський дворик», прикрашений фонтаном та мармуровими скульптурами, які були привезені аж з Італії. На жаль, до наших днів ані «італійський дворик», ні бароковий парк не збереглися.
Підгорецький замок фото
фото Олени Шмигельської

Зате у Підгорецькому замку збереглось дуже цікаве приміщення. Це найстаріший в Україні готель і водночас корчма – Гетьманський заїзд. Побудований він у 1740-х роках. Будівлю площею 20 на 70 метрів прикрашав сонячний годинник, який показував середньоєвропейський час.

У роки Першої світової війни Підгорецький палац кілька разів грабувала російська армія. У міжвоєнний період тут діяв приватний музей князів Санґушків – українсько-литовського князівського роду, що мав багато володінь на Поділлі та Волині. З приходом 1945 року нащадкам Санґушків довелось перевозити колекцію аж у Бразилію. У 1956 році у Підгорецьку палаці трапилась велика пожежа, яка понищила інтер'єри залів.
Підгорецький замок фото
Фото: infomix.com.ua

Один із сьогоднішніх охоронців палацу, який мені видався мало не привидом графа Жевуського, бо був одягнений у дорогий костюм, білу сорочку, парчеву краватку та мав надзвичайно охайний вигляд розказав, що в одній із зал палацу тривають реставраційні роботи. Що хочуть в точності відновити її інтер'єр, таким який він був за графа Вацлава Жевуського. Що тут влаштують виставку копій картин, які були за графа. А як відомо Вацлав зібрав у замку велику колекцію цінних картин з усього світу. Так, що згодом на нас чекає відкриття унікальної виставки. Правда є тут маленький нюанс.

Замки та інші об'єкти культурної спадщини Львівської області, якими опікується Львівська галерея мистецтв, хочуть передати у власність територіальних громад області. У травня цього року управління майном спільної власності Львівської облради попросило розглянути це питання бюджетну комісію Ради. Як з'ясував "Львівський портал", у переліку пам'яток, які значаться, як такі, що мають перейти у власність територіальних громад Львівщини: Олеський замок, Пятничанська вежа, Підгорецький замок, Каплиця Боїмів, «Русалка Дністрова». Що викликало не аби яке занепокоєння у львів'ян, адже передача пам'яток історичної спадщини до рук територіальних громад – це не тільки зміна джерела фінансування і утримувача, але й питання їх майбутньої долі.
Підгорецький замок фото
Підгорецький замок фото
Фото: kp.ua

А поки це питання вирішується, на туристів чекає розкішний італійський парк, славнозвісні сходи, якими пробігав Михайло Боярський у відомому фільмі "Три мушкетери", середньовічний храм та неймовірної краси пейзажі Підгорецького замку.

Головне фото Олени Шмигельської

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення