Воздвиженська церква фото

У родинній усипальниці польського магната відмолюють гріхи українці

07 червня 2017, 08:01

Унікальний костел Воздвиження потребує реконструкції

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У родинній усипальниці польського магната відмолюють гріхи українці

    Додати коментар

Жодне село в Україні не може похизуватись такою кількістю архітектурних пам'яток культури, яка є в Підгірцях Бродівського району Львівщини. Польський король Владислав у 1440 році подарував село під горою за хоробрість при захисті Олеського замку колишньому своєму противнику Івану Підгорецькому. Саме тоді в Підгірцях почався час розбудови , повідомляє Vlasno.info.

Який досяг свого піку в 1633 році, коли коронний гетьман Станіслав Конєцпольський купив Підгірці у нащадків Івана. Гетьман взявся за зміну архітектурного ансамблю Підгорецького замку.

Але головний орієнтир у Підгірцях - багато прикрашений скульптурами костел-усипальня Воздвиження та святого Йосипа, який знаходиться біля автобусної зупинки.

Костел Воздвиження та святого Йосипа був побудований на замовлення Вацлава-Петра Ревуського (за деякими даними він був також і автором проекту) у 1752–1766 роках як родова усипальниця. Архітектором був Кароль Романус. Костел має форму барокової ротонди діаметром 12 метрів.

Вацлав Ревуський планував, що після смерті його тіло поховають у костелі. Ще за життя в приміщенні храму висіли портрети Ревуського. Однак родинною усипальницею Ревуських костел так і не став.

Храм є мурований з цегли. Його висота сягає 27 метрів. Купол святині складається із двох частин: великого – напівсферичного і маленького - сигнатурки з ліхтарем.

Фасадна сторона храму є ширшою за саму ротонду і являє собою 14-колонний портик (8 колон в першому та 6 в другому ряду), а з півдня до ротонди прибудовані прилеглі приміщення.
Воздвиженська церква фото
фото: pinterest.com

Портик величає напис: IN CULTUM DOMINI DEI NOSTRI EXODI X (в перекладі означає: НА СЛАВУ ГОСПОДА БОГА НАШОГО), на фронтоні гієрограми Христа, Матері Божої і св. Йосипа. В 1762 році Себастіан Фесінгер підписав договір на виконання 6-ти з 8-ми кам'яних фігур, що вінчають фасад: архангел Рафаїл, св. Ігнатій Лойола (фігуру Лойоли втрачено), св. Петро.
Воздвиженська церква фото
фото: vnebo.com.ua

Багатий художній вистрій інтер'єру є роботою колективною. Частини поблизу вівтаря в роках 1765-1766 вималював Лукаш Смуглевич з сином Антонієм. Роботи продовжували жовківські художники Дем'ян, Войцех, Константин та Микола, а також двоє львів'ян: Гургилевич та Витанецький.

У 1861 році костелу було присвоєно статус парафіяльного. Це благотворно подіяло на поліпшення добробуту і як наслідок – пишності внутрішнього оздоблення храму. Але роки Першої світової (1914 – 1918) від храму відняли колону зі статуєю святого Йосипа, викрали найбільш цінні предмети культу і частку внутрішнього оздоблення.
Воздвиженська церква фото
фото Олени Шмигельської

Після війни костел відновив свою діяльність, завдяки новим власникам князям Сангушкам.

Під час бойових дій в 1944 році від попадання артилерійського снаряда постраждали купол, одна з восьми статуй портика і північно-східна стіна. У післявоєнні роки провели невелику реконструкцію, щоб костел не зруйнувався. Хоча за призначенням будівлю не використовували: тут розташувалось підсобне приміщення лікарні, яка знаходилась у Підгорецькому палаці.
Воздвиженська церква фото
фото Олени Шмигельської

Лише в другій половині 70-х років ХХ століття було прийнято рішення про проведення капітальної професійної реставрації. Роботи проводились з 1976 по 1979 рік. У 90-ті роки ХХ століття храм передали греко-католицькій церкві.
Воздвиженська церква фото
фото Олени Шмигельської

Біля костелу знаходиться старий цвинтар.

До костелу можна дістатись автотранспортом по трасі Е40 (М06) (Львів – Дубно – Рівне – Житомир – Київ – Лубни – Полтава – Харків – Ізюм – Слов'янськ – Луганськ) до розвилки в районі с. Ясенів або Н02 (Львів – Тернопіль) до Золочіва, а далі – по Т1413, прямуючої через Підгірці уздовж костелу святого Йосипа.

Громадським транспортом на маршрутних таксі зі Львова в напрямку Бродів до розвилки на Підгірці, а потім на попутних або пішки по трасі до Воздвиженського костелу.

Головне фото Олени Шмигельської



 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення