Джарилгач фото

Над безлюдним островом на Херсонщині підноситься «Ейфелева вежа»

04 липня 2017, 08:00

Цього літа Vlasno.info пропонує читачам відпочити на одному з наймальовничіших українських островів, який красою не поступається іноземним курортам – Джарилгачі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Над безлюдним островом на Херсонщині підноситься «Ейфелева вежа»

    Додати коментар


Літня пора – традиційно час відпусток. Більшість відпочивальників намагаються вибратись за межі задушливого, жаркого міста та насолодитися золотими пляжами та легким морським бризом на сонячному півдні. Цього літа Vlasno.info пропонує читачам відпочити на одному з наймальовничіших українських островів, який красою не поступається іноземним курортам – Джарилгачі.

Розкинувся острів з білосніжними пляжами на сонячній Херсонщині. У перекладі з кримськотатарської Джарилгач – «той, що здатний розколюватись». Можливо, така назва пов'язана з тим, що від суші острів відділяє вузька протока, яку періодично заносить піском, а острів перетворюється в напівострів.
Джарилгач фото
фото: discoverkherson.com.ua

Джарилгач вважають найбільшим диким островом в Європі. Його піщані пляжі пам'ятають ще давніх греків, а красу острова у своїх працях змальовували Пліній Старший, Птолемей та Геродот. Називали його стародавні історики «берегом Ахілеса».

Джарилгач знаходиться всього у восьми кілометрах від одного з найпопулярніших південних курортів Скадовська. Проте, потрапивши сюди, відчуваєш себе за тридев'ять земель від цивілізації. Тут немає ні фешенебельних готелів, ні традиційних для туристів розваг, ні розвиненої інфраструктури. Білосніжний пісок, прозоре, лазурове море та незаймана природа – ось заради чого варто відвідати Джарилгач.
Джарилгач фото
фото: po-ua.com

Сьогодні острів та ближні водяні угіддя (усього близько 10 тисяч гектарів) входять до Джарилгацького національного природного парку, на теренах якого знаходиться чимало рідкісних рослин та тварин, частина яких занесені до Червоної книги України. Природа тут дуже мальовнича.
Джарилгач фото
Джарилгач фото
фото: skadovsk3d.com

Острів омивається двома затоками – Джарилгацькою та Каркінітською. Вода тут — ніжно-лазурового кольору, тож не дивно, що туристи називають Джарилгач "українськими Мальдівами". Є на "українських Мальдівах" і свій спа-курорт, адже окрім білосніжних пляжів та піщаних круч острів багатий на ґрунт, насичений солями — солончаки. У джарилгацьких солончаках є поклади пелоїдів – лікувальних грязей, надзвичайно корисних для нервової системи, дихальних шляхів та шкіри. А ще на острові розкинулись понад 200 солоних озер, вода в яких багата на бром та йод, тому дуже корисна для лікування захворювань дихальних шляхів. Кажуть, що стільки цих корисних елементів є лише в озерах Австралії. А все завдяки особливим водоростям, які місцеві мешканці називають камкою. Частину цих водоростей прибиває хвилями на берег, вони висихають та утворюють такий собі цілющий килим, на якому приємно позасмагати та водночас оздоровитися.
пляж у Джарилгачі фото
фото: discoverkherson.com.ua
солончаки в Джарилгачі фото
фото: vsviti.com.ua
водорості в Джарилгачі фото
фото: brodiahy.org.ua

Не залишить Джарилгач байдужими й поціновувачів архітектурних пам'яток – на східному мисі острова знаходяться два старовинних маяки. Побудували їх на початку минулого сторіччя на замовлення багатого поміщика, засновника Скадовська Сергія Скадовського. Один із маяків називають "Ейфелевою вежею", адже 24-метрову споруду звели за проектом автора головної візитівки Парижу Густава Ейфеля.
маяки в Джарилгачі фото
фото: planb.ua

Отож, поціновувачам безлюдних диких пляжів, дивовижних панорам та чистого моря варто неодмінно відвідати Джарилгач. На мальовничому острові можна навіть зустріти світанок — варто лише захопити із собою намети або ж заздалегідь забронювати місце в очеретяному бунгало у бухті "Глибока".
Джарилгач фото
фото: images.esosedi.ru

Дістатися до Джарилгача можна безпосередньо із Скадовська на катері, який у сезон ходить що півтори години. Вартість поїздки в обидва боки — 200 гривень.

Головне фото: reibert.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення