Представників об'єднаних громад вчили заробляти на туризмі

Тренінг на воді для вінницьких ОТГ: сплав на байдарках, вечеря баношем, підземелля з привидами та казкові краєвиди

18 травня 2018, 08:01

Представників об'єднаних громад вчили заробляти на туризмі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Тренінг на воді для вінницьких ОТГ: сплав на байдарках, вечеря баношем, підземелля з привидами та казкові краєвиди

    Додати коментар


Ранок чотирнадцятого травня був похмурий та почався з дощу. Біля Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування зібралось декілька відчайдухів. Вони вирішили взяти участь у тренінгу з покращення туристичної привабливості об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Родзинкою заходу було те, що впродовж двох діб чотирнадцятого та п'ятнадцятого травня поряд з теоретичною частиною розвитку туризму в громадах, була і практична. Разом з представниками Якушинецької, Іллінецької, Дашівської, Сокиринецької, Барської та Староприлуцької об'єднаних громад, відвідав тренінг і кореспондент Vlasno.info.

Близько 9.30 ми виїхали до міста Бар. Так почався дводенний навчальний візит до Северинівської та Барської ОТГ.

У Бару в Польському домі лекцію прочитав голова туристичної компанії «Зелені шляхи України» Сергій Підмогильний. І пояснив, яку роль грає поєднання теоретичної та практичної частин тренінгу.
polskii dim 1

– Наш центр проводить шалену акцію, практичний тренінг створення туристичних продуктів, локалізованих у місцевих громадах, – щиро посміхався головний ідеолог та організатор цього унікального тренінгу, радник з регіонального розвитку Вінницького підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький. – Ці знання дуже корисні для регіону і дуже шкода, що більшість голів ОТГ трактує це, як щось непотрібне. Адже турист – це гроші. І неважливо звідки – з Польщі, Києва чи Вінниці він приїде з грошима. Нас небагато, але ми будемо тими паростками, що проростуть, і на своєму прикладі покажуть іншим, як треба створювати власні туристичні продукти.

urii vajsozkii 1

Варто зазначити, що в Європі сільські громади мають державну підтримку зеленого та аграрного туризму. Європейський Союз вбачає в сільському туризмі основний важіль економічного підйому своїх сільських територій. За підрахунками експертів Європейського банку реконструкції та розвитку, облаштування вихідця з сільської місцевості у місті в 20 разів дорожче, ніж створення умов для його життя і роботи в селі. Також підраховано, що дохід, отриманий від одного ліжко-місця, створеному завдяки зеленому туризму, еквівалентний річному доходу фермера від однієї корови.

В просторому конференц-залі, який видається ще більшим завдяки цікавому дизайнерському рішенню зробити його повністю білим, почалась теоретична частина тренінгу. Сергій Підмогильний розказав, на чому буде зроблено головний акцент:

sergii pidmogulnii 1
– Ми вже не вперше говоримо на Вінниччині про туризм. Але зараз будемо більш практично спілкуватись і сплавлятись. Саме сплав по річці буде практичним прикладом, з чого почати і що треба робити для розвитку туристичних точок, для заробітку ОТГ. Бо головне – дізнатись, як на цьому можна заробляти. Річка стане прикладом, як зробити туристичний продукт. Як частина туристичного маршруту, по якій йде сплав, перетворюється на гроші, імідж, картинку та можливість залучення інвесторів.

Головною родзинкою став приклад побудови туристичного маршруту у Волинській області, яку розробила компанія пана Підмогильного. Він показав, як на звичайну «гугл-меп» наносяться точки маршрутів із зображенням місць, які варто відвідати. Мовляв, подібне можна реалізувати і на Поділлі.

Наприклад, у Великобританії на балансі Національної туристичної організації зареєстровано більше тисячі сільських хостелів. Зелений туризм забезпечує близько чотириста тисяч робочих місць. В цьому сегменті працює двадцять п'ять тисяч представників малого та середнього бізнесу, які залишають податки в громадах.

Після обіду почалась практична частина тренінгу. Гідом по Бару для нас став учасник тренінгу, працівник Барської міської ради Сергій Мірчук.

– Місто Бар засновувала Бона Сфорца, італійська принцеса та польська королева. Використовувалась популярна на той час концепція ідеального міста. Воно було антропометричним, тобто повинно було нагадувати тіло людини, де головою була фортеця. Поряд – церкви, далі – ринкова площа та будинки єврейських купців, які й досі можна побачити.

lusa gora 3 1

Потім ми ознайомились із досягненнями місцевого самоврядування в розвитку туризму на прикладі Барської ОТГ. В побудові сучасної інфраструктури на Лисій горі, де колись знаходилась Барська фортеця, втілили вражаючий проект. На залишках старих валів побудували невеличку сигнальну башту, поставили лавочки, освітлення та доробляють інформаційну дошку. За легендами, на цій горі бувала Бона Сфорца. З Лисої гори відкривається надзвичайний краєвид на місто Бар – видно всі головні історичні пам'ятки міста.

lusa gora 1

Поряд знаходиться великий Барський заказник. Це орнітологічний (орнітологія – наука, що вивчає птахів – ред.) комплекс, який налічує близько двохсот птахів. Його площа займає близько 250-ти гектарів.

lusa gora 2 1

Кульмінацією подорожі став сплав на байдарках по річці Рів на відрізку Антонівка – Северинівка. По дві людини сіли в кожну з чотирьох байдарок. Сергій Підмогильний провів інструктаж: як правильно гребти веслом та не перевернутись. Спочатку було страшнувато, бо ми з напарником боялись перевернутись. В байдарках той, хто сидить позаду, стає командиром човна та визначає, як треба пливти. Через нашу недосвідченість ми раз по разу потрапляли в чагарники або на мілководдя.

splav 1
splav 5 1
splav 10 1
Почали сплав з вузького устя ріки. Пропливли 12 кілометрів. На нас чекала справжня пригода. В майже недоторканій природі, спокій якої час від часу порушують лише поодинокі рибалки, учасники тренінгу відчували себе першопрохідцями. В нас ніби вселився дух Девіда Лівінгстона (британський першовідкривач Африки - ред). Траса захоплювала мальовничими ландшафтами та історичними пам'ятками. На початку ми "проходили" впродовж невеличких гілок дерев, які звисали над водою. Відчували, ніби ми пливемо по річці в джунглях Амазонки, де роками ходили на подібних байдарках індіанці. В деяких місцях човни не проходили, потрібно було нести їх в руках. Дуже важливою стала командна робота. В голові відразу сяйнула думка, що таким чином можна проводити тімбілдінги ( корпоративи, спільний активний відпочинок на природі, психологічні ігри, які моделюють життя всередині колективу і направляють його на спільну ефективну діяльність - ред.) для великих компаній.

В кінці подорожі випливли на широкий водяний плац, де річка Рів розлилась на кілька сотень метрів. Хмари злились з горизонтом, а широкі поля, насичені сонцем, грали яскравими барвами. Ми зробили невеличкий привал біля села, де ще кілька сотень років тому добували вапняк для побудови місцевої інфраструктури.

splav 2 1
splav 3 1
splav 4 1
splav 9 1
splav 7 1
Усього маршрут тривав три години. Під кінець сплаву ми дістались Северинівської об'єднаної громади. Трішки стомлені, але щасливі. Пообідали смачним баношем (гуцульська кукурудзяна каша – ред), звареному в котлі на багатті. Ввечері послухали ще одну лекцію про туризм.

banoch 1
Про такий невеличкий тренінг-подорож розповів представник Староприлуцької ОТГ Юрій Станіславський:

– Даний проект справив на мене дуже велике враження. Ми практично на своєму досвіді відчули, як можна та потрібно розвивати туризм у своїх громадах. Найголовніше те, що ми розуміємо, як на цьому заробляти. Я вперше плив річкою на байдарці. Це не дуже складно, можна сплавлятись і жінкам, і дітям. Все продумано, жилети рятувальні є. Можна взяти дощовика. І найголовніше: скільки тут ця ріка і ніхто подібного тут ще не робив. А таке в нас можна знайти в кожному селі чи ОТГ.

Наступного дня відправились з екскурсією по селі Северинівка, де є свої Камені Кохання, Зустрічі та Розлуки. А також моторошні підземелля місцевої лікарні, де й досі можна відчути присутність привидів палацу Орловських-Соколовських. Саме в цьому палаці зараз розташована лікарня. Дізнались, що там лікують голубою глиною. Причому, ціни на лікування і перебування в лікарні дуже помірні.

kaminna severunivka 2 1
Потім учасників тренінгу навчали, як продати вже створений продукт. Які елементи інфраструктури треба залучати для підвищення комфорту туриста. Як побудувати туристичні маршрути. Головний акцент зробили на розробці великих зон для кемпінгу, бо це є основою зеленого туризму, який найбільше підходить для Вінницької області. Тут також не обійшлось без практики, бо в Северинівці щороку організовуються великі кемпінгові зони.

pruvudu 1

Пан Підмогильний провів риску під дводенним тренінгом-практикумом:

– Вінницька область є дуже перспективною з точки зору розвитку туристичних маршрутів. Проте, зараз вона не тримає першість у цьому плані. Я впевнений, що цей проект стане поштовхом для розкриття цього потенціалу.
В кожній ОТГ є місця, що можуть скласти потужну базу для розвитку туризму. А представники громад випробували на власному досвіді можливості туристичної галузі, як складової інвестицій.

Стратегія реалізації туристичних продуктів в сільській місцевості:
Пошук туристичних об'єктів, незалежно від того, це історичні, топонімічні, природні «фішки» тощо;
Допомога джерел фінансового надходження, для реалізації проектів;
Створення туристичного продукту;
Розвиток інфраструктури, візуалізація території та покращення надання послуг;
Залучення наукового потенціалу регіону з боку місцевого студентства, які могли б розробити власні проекти під час навчання та реалізація їх громадою.

Захід організував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Нагадуємо: Вінничани з особливими потребами взялись за розвиток зеленого туризму

Фото: Андрій Оленін

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення