Іллінецький кратер фото

Селяни з алмазів будують хати на Вінничині

07 червня 2015, 09:05

В Іллінецькому кратері, який утворився внаслідок падіння метеорита, знайшли ще при Радянському Союзі алмази

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Селяни з алмазів будують хати на Вінничині

    Додати коментар


В Іллінецькому кратері, який утворився внаслідок падіння метеорита, знайшли ще при Радянському Союзі алмази. Мисливці за здобиччю мали надію видобувати з кратера коштовні камені, але вони тут зберігаються в кількостях дуже малих для промислового видобутку.

Мешканці навколишніх сіл ніколи навіть не замислювались про коштовні камені в кратері. Вони використовували його для фундаментування та спорудження будинків, робили з нього жорна, туристи брали камінь як сувенір.
Іллінецький кратер фото

— В мене коли батьки будували хату, то брали будівельний матеріал з цього кратеру,  каже місцевий мешканець Андрій Прусак,  Тоді ніхто не знав про ніякі алмази, будували і все. Чув, що там вони є в тому кратері, але їх там дуже мало, то на них не збагатишся.

Іллінецький кратер  це місце падіння метеорита, яке відбулося більше 400 млн. років тому, але удар був такої сили, що наслідки видно і сьогодні. Розташований цей нерукотворний пам'ятник біля містечка Іллінці, звідси і назва кратеру, який знаходиться в 40 км. від Вінниці, між селами Лугова і Іваньки.
Іллінецький кратер фото

Отже, що ж сталося? Іллінецький кратер виник внаслідок зіткнення космічного тіла масою 40 млн. тонн і зразковим діаметром 230  300 метрів з Землею. Таке зіткнення залишило воронку значних розмірів. За підрахунками вчених спочатку кратер мав глибину в районі 800 метрів, діаметр близько 7 км. У кратері було зафіксовано підвищений вміст нікелю, кобальту та іридію, що підтвердило теорії вчених про неземне походження цього об'єкта. Ця місцевість несе на собі відбиток подій унікального міжпланетного масштабу, аналогів якому не так вже й багато у всьому світі.
Іллінецький кратер фото

Метеорит, який вже від тертя об атмосферу розігрівся до температури плавління, післе удару об землю, вибухнув. Звільнена під час вибуху енергія, як стверджують деякі публікації, можна порівняти з вибухом 120-мегатонної ядерної бомби. Температура сягала 4-5 тисяч градусів.

Протягом кількох десятиліть вчені продовжують дослідження кристалічних утворень, знайдених на цій території. Тут був знайдений і найбільший у світі агат, який зараз перебуває в Берлінському музеї. У Вінниці, тільки за останні роки відбулися кілька міжнародних конференцій, присвячених проблемам взаємодії малих космічних тіл з планетами Сонячної системи. Вінниця була обрана містом проведення конференції саме у зв'язку з тим, що вона знаходиться в безпосередній близькості від наслідків зіткнення.
Іллінецький кратер фото

Зараз кратер руйнується через мінливих погодних умов. Його обриси все важче розпізнати. Розпізнавальними знаками служать пара кар'єрів і кілька каменів химерної форми. На самому дні кратера розташувалося озеро, в якому, до речі, водиться чимало риби. Облаштуванням кар'єра, з туристичної точки зору, ніхто не займається, а найчастішими гостями є невеликі дослідницькі групи.

Само метеоритне тіло або його вцілілі рештки спочивають на глибині воронки, перекриті товщами порід. За 430 млн. Років слідів від кратера майже не залишилося, але на поверхні залишилися унікальні для України гірські породи, які були схильні величезному за потужністю удару і свідчать про цю подію після закінчення епох.
Іллінецький кратер фото
Іллінецький кратер фото
Іллінецький кратер фото

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення