Немирів фото

Два роки Немирів був столицею України

04 березня 2016, 08:00

Немирів був столицею України у XVII столітті

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Два роки Немирів був столицею України

    Коментарі (3)


Місто Немирів відоме на весь світ своєю продукцією. Крім того місто може похвалитися багатьма цікавими місцями, про які ми неодноразово писали. Але мало хто знає, що Немирів був столицею України у XVII столітті, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Взагалі столицею України свого часу було 14 міст. Столицею вважається будь-яке місто, куди приїжджало керівництво країни та керувало звідти країною. Коли у лютому 1919 року керівництво УНР переїхало у Вінницю і звідси керувало країною, то наше місто офіційно вважалося столицею. Але перейдемо до Немирова.

Сюди її із Чигирина переніс син Богдана Хмельницького Юрій під час свого третього гетьманування. Місто проголосили столицею України-Руси під протекторатом Оттоманської імперії. Цю роль воно виконувало лише два роки.

Ось як про це написав Микола Вінграновський у своїй історичній праці «Чотирнадцять столиць України: короткі нариси з її історії»:

«Старший син Богдана Хмельницького Тиміш, обдарований полководець, у якому всі бачили майбутнього гетьмана, загинув молодим на війні. Після смерті гетьмана булаву взяв 16-літній Юрій. Під тиском Москви Юрій підписав сфальсифіковані статті Переяславської угоди 1654 року, за якими державність України підрубувалася під корінь. Москва пішла війною на Польщу, і Юрій мусив іти разом з нею. Та битися з поляками він не став, уклав з ними мир, тоді як московські війська зазнали розгрому.

Правобережна Україна стала за союз з Польщею, Лівобережна — на бік Москви. Юрій Хмельницький склав булаву, пішов у монастир. Через деякий час він потрапив у полон до татар. Ті передали його туркам, а турки посадили в свою в'язницю, де він просидів шість років. Потім звільнили і вже утретє проголосили гетьманом України. Разом з їхньою армією Юрій вступив в Україну. Своєю резиденцією обрав Немирів. У 1677–1679 роках місто було столицею гетьмана Юрія Хмельницького під протекторатом Оттоманської імперії. З турецько-татарською армією він обложив батьківську столицю Чигирин, де вже стояли московські війська та козаки гетьмана Самойловича. Після страшних руйнувань він Чигирин здобув. Коли ж нещасний Юрій Хмельницький став непотрібний туркам, вони стратили його у 1681 році».

– Я про це раніше не знав. Приємно, що моє місто до всіх його особливостей було ще столицею два роки. Потрібно, щоб про це знала громада, а то Немирів всі асоціюють з алкогольними виробами, – каже місцева мешканка Вікторія.

Дістатися до Немирова можна автобусом з Центрального автовокзалу з Вінниці.

Фото: horodecki.info

Коментарі    Оновити список коментарів

Вова
-1 # Вова 08.03.2020, 15:35
За любих обставин, на фото, редакція виставила Немирівський католицький костел, св. Йосифа Ремісника з нині діючими курантами.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Володимир
0 # Володимир 08.03.2020, 11:12
Керівництво УНР з Вінниці чи там Кам‘янця керувало не країною Україною, а «під вагоном територією».
Такою самою «країною» керував і Юрась Хмельниченко з Немирова. Якщо він взагалі хоч чимось реально керував.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Андрій
+2 # Андрій 12.03.2018, 16:11
– Я про це раніше не знав. – каже місцева мешканка Вікторія. Джерело: vlasno....
хмммм...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення