У селі Погоріла Теплицького району Вінниччини мешкає три покоління вишивальниць. Вони передають науку вишивання від матері до доньки вже багато років.

На Вінниччині три покоління вишивальниць створюють неймовірні картини

19 січня 2018, 17:47

У селі Погоріла Теплицького району Вінниччини мешкає три покоління вишивальниць. Вони передають науку вишивання від матері до доньки вже багато років.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині три покоління вишивальниць створюють неймовірні картини

    Додати коментар

 У селі Погоріла Теплицького району Вінниччини мешкає три покоління вишивальниць. Вони передають науку вишивання від матері до доньки вже багато років. Вся родина носить вишиті власноруч сорочки, а їх рушники та картини прикрашають музейний куточок «Погорільська світлиця». Про це кореспондентці Vlasno.info повідомила вишивальниця Ганна Дзвониська.

Із давніх часів вишиванка вважалася особливим одягом для українців й мала певне сакральне значення. Люди приділяли увагу не лишень візерунку, зображеному на полотні, а й тому, хто її вишивав та з яким настроєм. Найкращою вважалась сорочка, вишита мамою для дитини. На жаль, у наші часи багато традицій втрачено, проте у родині Дзвонинських їх намагаються відновити.

– З раннього дитинства я відчувала у нас в хаті цю неповторну атмосферу вишивання, особливо взимку. Цікаво, що моя мати Марія Філімонівна Шевчук не вміла вишивати, поки її не навчив вишивати чоловік, мій батько. Ми сідали усією родиною і вишивали рушники. З часом мама так захопилась, що це стало її улюбленим заняттям. Тоді любов до вишивання прищепилась й мені. Спочатку сорочки для мене вишивала мама. Пізніше я почала працювати у сільському Будинку культури, й вишивала їх сама. Коли стала директором клубу, виробів у мене стало набагато більше. Рушниками прикрашали зали, а вишиванки одягають діти на виступи, – розповідає Ганна Дзвониська.

Hanna-Shevchuk-z-kolehamy

Молодша донька Ганни, 13-річна Олеся Дзвониська, не зважаючи на те, що має інвалідність (хворіє на злукову хворобу кишківника від народження), активно займається вишиванням, працює з папером і навіть з вчиться плести з лози. Мати щиро радіє, адже бачить власне творче продовження у своїй донечці.

Olesya-Ganna -Shevchuk

– Олесічка з дитинства у нас була хворобливою, в три місяці їй зробили операцію на животику, пізніше – ще три операції у Вінниці. Ми мусимо постійно вживати ліки та дотримуватися спеціальних дієт. Але не зважаючи на це все, дитина дуже активна, намагається займатися танцями й добре навчатись, – каже Ганна. – Донька дуже хоче робити все, що й мама робить. Змалечку сідала біля мене, й потроху почала вишивати, спочатку серветки, а пізніше – ікони. Пам'ятаю, купили швейну машинку, то відразу почала вчитися на ній щось шити. А ще дуже любить випікати пряники, торти. І не тільки для себе, а й на виставки.

На сьогодні в Олесі вже є більше семи картин, в кожну з яких дівчинка «вкладала душу». Кожну дівчинка вишиває більше півроку. За досить короткий час вона вже встигла взяти участь у декількох конкурсах та виставках.

Olesya-Dzhnarskaya

– Першою вишила ікону Божої Матері бісером. Вчила вишивати мене мама, нещодавно вишила для неї на День народження зимовий пейзаж. Я радію, коли людям подобаються мої роботи, вони завжди хвалять мене, бажають й надалі розвиватися. Це спонукає мене більше працювати, – говорить Леся Дзвониська.

Нагадаємо, що у Теплицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, що у Вінницькій області, відкрили спеціальний клас для дітей з особливими потребами. Наразі у школі навчається 17 діток із інвалідністю. Тому торік школа взяла участь у 14 обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад, завдяки чому отримала кошти на оснащення спеціалізованої сенсорної кімнати.

Фото надані Ганною Дзвониською 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення