Вінничани планують пустити Бугом козацький човен XVIII

Вінничани планують пустити Бугом козацький човен XVIII століття

15 березня 2015, 15:56
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничани планують пустити Бугом козацький човен XVIII століття

    Додати коментар


Вінничанин Анатолій Оболонський разом із товаришем Ардальйоном Яковлєвим хочуть побудувати справжній козацький човен XVIII століття. Але не просто ради забави. За їхнім задумом, він має ходити вінницьким Бугом та показувати туристам місцеві принади.

– Судохідна частина Бугу –  25 кілометрів, –  розповідає Анатолій Іванович. –  Корабель легко зможе пройти. Туристи, якщо і приїжджають до нас, то задіяні лише ввечері. А що їм робити вдень? От і була б чудова можливість гарно провести час.

Проте, зараз у партнерів є лише прототип бажаного корабля –  зменшена його модель, яку вони зробили три роки тому. Але і ця модель не проста. Вона –  точна копія козацького човна, на якому козаки воювали у російсько-турецькій війні 1736-1739 років.

–  Корабель побудувати можна, –  продовжує Анатолій Іванович. –  Але ж він повинен мати історію. Без неї –  не цікаво. У 2011 році я був у Норвегії і там попав на регату. Серед сучасних човнів були і дерев'яні, які ходили морями два-три століття тому. Я спочатку дуже здивувався, а потім почав вивчати цей напрямок. Виявилось, реконструкція старих човнів досить поширена.

За словами дослідника, у цього корабля –  надзвичайно цікава історія.

–  Коли ішла російсько-турецька війна, росіяни нік не могли взяти фортецю Очаків. Згодом з'явилася ідея атакувати її з моря. На Брестській судоверфі побудували кілька десятків човнів і спустили їх по Дніпру до Чорного моря. Але до пункту призначення їх тоді дійшло не більше чотирьох –  всі інші розбились на дніпровських порогах. Тоді зробили інакше – стали будувати їх на місці. Цей корабель був побудований на острові Хортиця. Переказують, що коли цей човен підійшов до фортеці, турки, побачивши його, просто побоялися вступати в бій.

Історія свідчить, що довжина козацького судна стпновила 18 метрів. Ширина –  3,62 метри, висота щогли –  10 метрів. У човні помішалося до 50 чоловік. Корабель був безпалубним, мав 6 пар весел, на ньому знаходилось чотири гармати. Побудований корабель був із сосни та дубу.

–  Коли корабель затонув, піщаний берег обсипався і накрив його. Знайшли човен у 1998 році, а через рік підняли його на поверхню. Для цього свої гроші вклав навіть відомий російський співак Андрій Макаревич. Зараз залишки корабля знаходяться на острові Хортиця у музеї, куди можна прийти і на нього подивитись.

Вінничани хочуть побудувати корабель у натуральну величину  14 метрів завдовжки. Зараз вся справа у команді та коштах. Щоб реалізувати такий проект, активістам необхідно 5 мільйонів гривень.
Korabel
Фото Тамари Тисячної

Korabel3
Фото Тамари Тисячної

Korabel4
Фото Тамари Тисячної

Korabel6
Korabel7

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення