святий Михаїл фото

Мешканці 89 сіл і містечок Вінниччини сьогодні вшановують свого покровителя

21 листопада 2015, 11:04

Архістратиг Михаїл приходить зі снігом та морозом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Мешканці 89 сіл і містечок Вінниччини сьогодні вшановують свого покровителя

    Додати коментар


Архістратиг Михаїл приходить зі снігом та морозом

21 листопада православна церква вшановує архістратига Михаїла. Християни вважають його одним із семи архангелів (старших ангелів), архістратигом небесного воїнства, покровителем людського роду. Архістратига Михаїла зображують із довгим мечем, адже саме він переміг диявола, скинувши його з неба. Язичницька ж традиція каже, що Михайло — покровитель вовків.

Мисливці в Україні вважають архістратига Михайла за свого покровителя. Восени під час щасливого полювання, десь у лісі біля вогнища, старі мисливці розповідають багато цікавих переказів та леґенд про свого святого зверхника.
Так у народному святі поєдналися два начала: християнське та язичницьке.

Михайло – українське ім'я єврейського походження, воно поширене у християнських народів і євреїв. Походить від єврейських слів "мі-ка-ель" – "Той, хто подібний до Бога", буквально – "Хто, як Бог".
святий Михаїл фото

Із Михайловим днем у народному уявленні пов'язана велика кількість народних прикмет. Із давнини вважають: якщо в цей день випадає сніг, кажуть, що це Михайло приїхав на білому коні. Або: "Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня". Пропонуємо читачеві інші народні повір'я, до яких українці звертаються і донині.

Якщо Михайло з дощем не услужить – добру й суху весну ворожить.
Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.
Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.
Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи (19 грудня).
Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.
День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.
Від Михайла зима морози кує.
Як Михайло закує, то Микола не розкує.
Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

На честь архістратига Михаїла в Україні збудована велика кількість храмів, найбільш відомий з них — Михайлівський Золотоверхий собор. На Вінниччині також знаходиться чимала кількість святинь, які носять ім'я архангела. У підпорядкуванні Вінницької єпархії Української Православної Церкви перебуває 24 храми, Могилів-Подільської Єпархії — 28, Тульчинської — 37. Всього на території Вінниччини у 89 населених пунктах храми названі на честь архангела Михаїла.

У цих населених пунктах сьогодні храмове свято. Село чи містечко в цей день відпочиває: за святковим столом збирається рідня, діти гостюють у батьків, смакують святковими стравами тощо.

Колектив Vlasno.info вітає усіх Михайлів, Михайликів та Михайлин із іменинами: хай ангел-охоронець не покидає Вас, віри, надії, любові, кохання, радості, щастя, здоров'я.

Фото: ogo.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення