Учасниця Олімпійських ігор розповіла про свої спортивні пригоди та плани

Провідна вінницька легкоатлетка Олена Яновська заробляє на життя виключно спортом

21 січня 2018, 13:34

Учасниця Олімпійських ігор розповіла про свої спортивні пригоди та плани

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Провідна вінницька легкоатлетка Олена Яновська заробляє на життя виключно спортом

    Додати коментар

19 січня у вінницькому манежі «Колос» нагороджували призерів юнацького Кубку Поділля з легкої атлетики, а також шістьох кращих вінницьких легкоатлетів за підсумками 2017 року. Серед них була учасниця Олімпійських ігор-2016 Олена Яновська. Вона, за традицією, виступила й в ролі мецената – встановила низку призів для кращих юних атлетів. Відома спортсменка розповіла в інтерв'ю VLASNO.info про свої недавні досягнення і плани.

Особливо цікаво було дізнатися про подальшу долю започаткованого Оленою Яновською Всеукраїнського турніру бар'єристів «Golden Hurdles» («Золоті бар'єри»). Він пройшов минулого літа на стадіоні Вінницького центрального парку, зібрав найкращих легкоатлетів країни і викликав аншлаг на трибунах.

– Влітку минулого року я отримала травму і через це практично пропустила сезон. Лише взяла участь на чемпіонаті Європи в Сербії. Зараз я вже добре готова до боротьби. Необхідно лише «розбігтися», тобто провести кілька стартів, – каже Олена Яновська.

janovska 5

– Олено, де стартуєте в 2018 році?

– На чемпіонаті України (у приміщенні). За його підсумками стане зрозуміло, чи готова я підійти в кращій формі до офіційних міжнародних стартів. Конкретно – до чемпіонату світу, який відбудеться наприкінці цієї зими.

– Чи є у Вас конкуренти у Вінниці та Україні загалом?

– У Вінниці немає. В країні їх не бракує. Приміром, перший номер нашої національної збірної Анна Плотіцина (Київ) вже виконала норматив на чемпіонат світу (8,14 секунди на 60 м з бар'єрами). Окрім неї, ще є дві-три спортсменки, які на це також претендують.

– У бігу з бар'єрами, напевно, для досягнення оптимальних результатів необхідно досягнути відповідного віку, набратися досвіду?

– Віковий ліміт, зрозуміло, у бар'єристів існує. Але піку форми і результатів у нашому виді легкої атлетики досягають, починаючи з 25 років. Адже накопичується «бар'єрний досвід». Треба подолати певну кількість перешкод, аби напрацювати хорошу техніку. Тобто у мене є час, щоб прогресувати і досягати вагомих результатів.

– У Вінниці створені задовільні умови для тренувань?

– З цим, в принципі, все гаразд. Взимку тренуюся у манежі «Колос». Хоча тут взимку холодно, а легкоатлетичну доріжку можна було б і змінити. Але радує факт, що манеж взагалі існує і діє. Окрім того, в «Колосі» поруч із легкоатлетичним є тренажерний зал, де також можна тренуватися. Влітку займаюся на чудовому стадіоні Центрального парку культури і відпочинку із сучасним покриттям.

– Чому саме біг з бар'єрами, а не інший вид спорту?

– Я обрала легку атлетику, тому що моя мама нею займалася. Почала з самого дитинства, з семи років.З перших тренувань мене зацікавили стрибки у довжину та біг з бар'єрами. Нині залишилися лише бар'єри.

– З якої причини вирішили перебратися з Луцька до Вінниці?

– Я вже років вісім мешкаю у місті над Бугом. Мене запросив Олександр Мендусь (тодішній заступник голови облради ФСТ «Колос», який нині очолює Центральну раду цього спорттовариства – авт.). Тоді переді мною стояв вибір – продовжувати навчання в університеті і вступати до аспірантури або продовжувати спортивну кар'єру і спробувати чогось досягти.

Я обрала останнє і таким чином опинилася у Вінниці. Бо в Луцьку не було умов для професійних занять спортом. Вінниця мені дуже сподобалася – красиве, затишне місто. Міняти його на інше я не збираюся, тому що жити тут мене подобається.

janovska 7

– Ви професійна спортсменка чи маєте ще якусь додаткову роботу?

– Отримую зарплатню, як член національної збірної України. Заробляю на комерційних легкоатлетичних стартах. Плюс у мене є спонсор. Тобто атлет, який регулярно демонструє високі результати міжнародного рівня, може гідно жити за рахунок спорту.

– Чим цікавитеся, окрім спорту?

– Дуже люблю читати, верхову їзду і картинг (катання на машинках).

– Ви нагороджували призерів Кубку Поділля ...

– Не всіх, а лише призерів бігу на 60 метрів з бар'єрами і гладкого короткого спринту. В минулому році у мене було більше фінансових можливостей, і я нагороджувала власними призами всіх без винятку медалістів змагань. Цю традицію збираюся продовжувати й на наступних Кубках Поділля.

– Збираєтеся цього року знову проводити власний турнір «Golden Hurdles»?

– Влітку знову планую провести його у Вінниці. Також планується, що він стане міжнародним. Сподіваюся, що мені вдасться це реалізувати – за допомогою свого тренера Сергія Чернеткова, який торік взяв на себе левову частину організаторської роботи. А також за сприяння спорткомітету Вінницької міської ради і спонсорів.

– Дякую за інтерв'ю. Бажаю наступних перемог!

Довідка: Олена Яновська, 27 років. Народилася у Луцьку. Ас легкоатлетичного бігу за бар'єрами. Виступає за Вінницьку школу вищої спортивної майстерності (ШВСМ). Тренер – Сергій Черненков. Майстер спорту України міжнародного класу. Учасниця Олімпіади-2016.

Автор: Михайло Шахов

фото автора

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення