реформа освіти фото

Реформа освіти в Україні: на що очікувати вінничанам

18 березня 2018, 13:34

Дванадцять років школи та три — бакалаврату у вищих навчальних закладах, менше папірців та більше самостійності закладам освіти, ріст зарплат та зниження рівня неосвіченості

Максим Козакевич
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Реформа освіти в Україні: на що очікувати вінничанам

  Максим Козакевич   Додати коментар


Дванадцять років школи та три — бакалаврату у вищих навчальних закладах, менше папірців та більше самостійності закладам освіти, ріст зарплат та зниження рівня неосвіченості. Ці та інші зміни у навчанні з'являться після ухвалення нового закону "Про освіту", розповідає Vlasno.info.

Дошкільна освіта

Тепер групи формуються лише за віковою ознакою, а раніше — й за комплексом родинних показників. Взагалі, зараз чітко окреслена періодизація за віком у дошкільній освіті.

Закладам надають більше можливостей у плануванні своєї стратегії діяльності та розвитку. Кадрами, структурами (групи, відділення), програмою освіти тепер будуть завідувати на місті. Фінансування відбувається з місцевих бюджетів.

НУШ - «Нова українська школа»

Тепер навчання в школі має тривати 12 років, з яких:

- 4 роки початкова (1-4 клас)
- 5 років базова середня (5-9 клас)
- 3 роки профільна середня (10-12 клас)

Перший реформований набір у початкову школу відбудеться у 2018 році, у базову середню - 2022 року, у 2027 році — запуск профільної середньої ланки нової системи. 2029 стане випуском перших 12-класників.

Профільні 10-12 класи мають на меті замінити перший курс ВНЗ по напряму, перспективному для учня.

Доктрина нового українського школяра : «Особистість. Патріот. Інноватор»
На основі цього побудовано 10 компетентностей учня з академічних (іноземні мови, математична й цифрова грамотність, природничі й розмовні науки) та життєвих знань (культура, підприємливість, соціальність, жага до навчання, екологія та здоров'я).

Для цього автономію шкіл розширюють та перероблять орієнтовано на учня.

– Візуалізація навчального матеріалу, нові методики та програми, розроблені вмотивованими викладачами – очікуваний результат від реформи, - розповідає експерт, доцент КНУ імені Тараса Шевченка. Галина Усатенко.

«Доступ освіти для кожного» - один з постулатів нової школи. Передбачається інклюзивність (діти з обмеженими можливостями в одному колективі з іншими) навчання та доступність для національних меншин.

Зарплатні вчителів мають бути на рівні 3 прожиткових мінімумів, незалежно від кваліфікації. На жаль, не зрозуміло, коли 9600 гривень дійдуть до кожного педагога. Причина в тому, що реформу розпланували на цілих 10 років і реалізація планів про заробітні плати нечітка.

Вища освіта

Бакалаврат же тепер триватиме 3 роки, як і в Європі. Тобто, рік навчання у 12 класі не зайвий, а компенсується ВНЗ. Широка автономія вишів ще більш розшириться. Підсилиться контроль над академічною доброчесністю (антиплагіат).

Загалом, децентралізація залишає більше коштів «на місцях» та підвищує свій контроль над якістю послуг, зокрема освітніх.

Фото: infosvit.if.ua


  Максим Козакевич   18 бер. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення