ліцей фото

У Вінниці створять ліцей для обдарованої молоді з усієї області

19 березня 2018, 10:47

Безкоштовне навчання з поглибленим вивченням фізики і математики

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці створять ліцей для обдарованої молоді з усієї області

    Додати коментар

Безкоштовне навчання з поглибленим вивченням фізики і математики

У Вінниці є кілька загальноосвітніх навчальних закладів, де поглиблено готують молодь, яка має схильність до точних наук. Приміром, технічний ліцей та фізико-математична гімназія № 17. А ось у юних талантів з районів такої можливості раніше не було. Ситуацію збираються виправити спільними зусиллями Департамент освіти і науки Вінницької ОДА і Вінницький національний технічний університет (ВНТУ), повідомляє Vlasno.info.

Виконувач обов'язки директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Володимир Буняк повідомив, що на базі ВНТУ буде створено ліцей для обдарованої молоді з усієї Вінниччини. Там діти навчатимуться безкоштовно. Про це йшлося на засіданні постійної депутатської комісії обласної Ради з бюджетних питань.

Володимир Буняк фото

– Ми створюємо заклад, який має складати конкуренцію Вінницьким технічному ліцею та фізико-математичній гімназії № 17. Талановиті та обдаровані до математичних дисциплін діти не винні, що народилися в сільській місцевості. Вони також матимуть можливість отримати найкращі знання з точних наук. Тому ми збираємо у новий ліцей дітей з усієї області, – повідомив Володимир Буняк. – Цього року набираємо по два 8-х, 9-х і 10-х класів. Будемо їздити по районам, робити відбір. Адже в 7-ми районах поки немає жодного класу з поглибленим вивченням математики!

За словами пана Буняка, в новому ліцеї діти отримають повноцінне харчування. Технічний університет йде назустріч – виділяє окремо крило в гуртожитку для проживання школярів. Разом з неповнолітніми учнями ночуватимуть й вихователі. Це унеможливить несподіванки та неприємні інциденти.

ліцей фото

Навчальний процес також буде йти окремо від студентів, які не перетинатимуться з учнями. Із вчителями ліцею укладатимуть контракти. Адже набиратимуть найкращих задля досягнення результатів – і на олімпіадах, і для майбутнього держави.

Питання фінансування нового навчального закладу також вирішується.

– Для цього у нас є зарезервовані кошти, згідно освітньої субвенції. Це 1,5 мільйони гривень. Ми свідомо їх не використовували, адже знали, що вони переходять на наступний рік. Закупимо для ліцеїстів сучасне мультимедійне обладнання. Облаштуємо сучасні кабінети фізики та математики, де можна буде робити досліди, – інформує Володимир Буняк.

Володимир Буняк фото

Член бюджетної комісії Леонід Галушко сказав, що голосував би за створення ліцею навіть тоді, коли на нього було б потрібно не 1,5, а 2 мільйони гривень.

– Це наш обов'язок – зберігати золотий злиток нашої нації, – зауважив він.

Інші члени бюджетної комісії також підтримали задум із ліцеєм. Лунали й пропозиції відкрити його філії в кількох районах – приміром, у Барі чи Брацлаві, де колись вже існували ліцейні класи. Це не виключено пізніше.

Володимир Буняк також звернув увагу, що раніше провідні російські виші писали персональні листи кращим випускникам шкіл Вінниччини і запрошували їх на навчання. Але у останні роки такі запрошення надсилають кращі університети України – імені Шевченка та інші. Тобто вінницькі випускники, переможці престижних олімпіад, дуже цінуються.

Читайте також: Літинські школярі у небезпеці через чвари можновладців.

Фото: автора та з сайту kiliyaosvita.ucoz.org

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення