Нещодавно поняття "інклюзія" чи "інклюзивний" було цілком невідомим та незрозумілим для суспільства.

Інклюзивна освіта у Вінниці – у школі-гімназії №23 відбувся тренінг

11 січня 2018, 13:05

Нещодавно поняття "інклюзія" чи "інклюзивний" було цілком невідомим та незрозумілим для суспільства.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Інклюзивна освіта у Вінниці – у школі-гімназії №23 відбувся тренінг

    Коментарі (1)

Нещодавно поняття "інклюзія" чи "інклюзивний" було цілком невідомим та незрозумілим для суспільства. Це поняття означає "включення" дітей з обмеженими можливостями до навчального процесу у звичайних школах. Цього року Президент України Петро Порошенко прийняв зміни до законодавства, а саме підписав закон про інклюзивну освіту, який зобов'язує приймати особливих дітей до навчальних закладів. За словами президента, ми всі спільними зусиллями маємо покращити доступ до освіти та створити необхідні умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами. На якому рівні підготовки знаходяться вінницькі школи, дізнавалось Vlasno.info

10 січня у школі-гімназії №23 відбувся тренінг для вчителів на тему "Інклюзія в умовах сучасної української школи". На зустріч завітали директор університету "Україна" Ганна Давиденко, заступник директора Світлана Ілініч та психолог Лілія Немаш.

hanna-davydenko

 – Як депутатка та освітянка, я знаю і розумію проблему яка виникає у вінницьких школах. На жаль, на сьогоднішній день вчителі не готові до таких змін, і це не дивно, тому що їм ніхто не пояснює що таке інклюзія та не вчить як працювати з дітьми з обмеженими можливостями, – говорить директорка Вінницького інституту Університету "Україна" Ганна Давиденко, – Наш університет є інклюзивним, тому ми маємо досвід у роботі з такими дітьми і можемо допомогти у цьому іншим навчальним закладам. Ми вже відвідали близько 12 вінницьких шкіл та провели ознайомчі зустрічі з вчителями.

Під час тренінгу вчителі заповнили анкети, які мали на меті вияснити рівень підготовки вчителів до впровадження інклюзивного навчання у школі. Також, обговорили можливі труднощі в організації інклюзивного освітнього процесу та особливості навчальної взаємодії з дітьми з особливими освітніми потребами. За словами психолога Лілії Немаш , вчителі перш за все повинні побороти внутрішнє відчуття агресії (якщо таке виникає)щодо таких дітей, зрозуміти, що вони такі самі як ми і мають право на освіту. А для того, щоб уникнути конфліктних ситуацій, необхідно дізнатись у батьків, що дитині подобається, чого вона боїться і що викликає у неї агресію. На думку психолога, впровадженню інклюзії посприяв економічний аспект. За даними на 2015 рік, на навчання дитини з обмеженими можливостями у звичайній школі витрачали близько 8 000 гривень у місяць, а у спеціалізованій — 20 000 гривень

svitlana-juriivna

– Навчання дітей з інвалідністю це завжди особистісно орієнтоване навчання, – наголосила заступниця директора Світлана Юріївна, – Обов'язком кожного є підготовка навколишнього середовища у якому має з'явитись особлива дитина.

Після виступу спеціалістів, вчителі мали можливість задати питання відносно особливих дітей, які вже навчаються у школі №23. Наразі, вчителі не знають, які завдання давати дітям які не вміють писати та мають проблеми з мовленням. Таким дітям педагоги вимушені приділяти більше часу, коли інші учні чекають. Через це виникають проблеми з оцінюванням. Колектив університету порадив не вирізняти таких дітей серед інших учнів, спрощувати виклад, користуватись зрозумілими словами та враховувати потребу постійної індивідуальної взаємодії. На запит школи, директорка університету, Ганна Давиденко, пообіцяла зорганізувати додатковий тренінг для групи вчителів до 15 осіб.

На прощання команда університету запропонувала до перегляду відео "I can. We can", в якому люди з обмеженими можливостями займаються спортом, грають на музичних інструментах та танцюють.

zavuch

– Ми маємо дати шанс інклюзивним дітям на нормальне життя, а не просто існування, - підсумувала завуч школи. - Ця зустріч дала відповідь на питання які виникали у кожного з нас, ми обов'язково організуємо додатковий тренінг для педагогів, що викладають в інклюзивних класах.

Vlasno.info й надалі буде слідкувати за розвитком подій у інклюзивних школах.

фото авторки

Коментарі    Оновити список коментарів

Вадим Шмагалов
+1 # Вадим Шмагалов 11.01.2018, 16:35
Цікаво. В цій школі - гімназії навчаються мої сини.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення