круглий стіл щодо блокади на Донбасі у Вінниці фото

Люструвати Генштаб та передати державний кордон під контроль народу запропонували у Вінниці

03 березня 2017, 20:07

Вчора у Вінниці близько семи десятків громадських активістів із Вінниці та області зібралися на круглий стіл «Блокада ОРДЛО: «за» і «проти»

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Люструвати Генштаб та передати державний кордон під контроль народу запропонували у Вінниці

    Додати коментар


Вчора у Вінниці близько семи десятків громадських активістів із Вінниці та області зібралися на круглий стіл «Блокада ОРДЛО: «за» і «проти». Про потреби ротації на Схід, фінансову допомогу учасникам блокади, що робити, якщо блокувальників силою розженуть та план «Б» на цей випадок слухала і кореспондентка Vlasno.info.

Серед присутніх – і громадські активісти, і вінничани-учасники блокади, і представники депутатського корпусу обласної та міської рад.

Василь Любуня свого часу воював у батальйоні «Донбас», каже, що брав участь у блокаді пліч-о-пліч із Семенченком та Парасюком. Зауважує: блокувальникам потрібна заміна.
Василь Любуня фото
Василь Любуня

– Там зараз, як на Майдані – ніхто нікому не платить, хлопці стоять, але їм потрібна ротація, треба поїхати додому, щось зробити по господарству. Від Вінниці треба група людей, яка замінить тих, хто там стоїть – хоча би на тиждень чи десять днів.

Волонтерка Світлана Бевз підтримала попереднього спікера: ситуація на редутах складна, хлопці втомлені та виснажені – жінка бачила це на власні очі, бо, каже, три дні тому вернулася із місць блокади. Пані Світлана вважає, що на блокаді залізничних шляхів не варто зупинятися – треба «підняти» всю Україну, об'єднати АТОвців, ГО, волонтерів, які би дієво підтримували блокаду.
Світлана Бевз фото
Світлана Бевз

– Є задум цікавого проекту «Народний кордон». Суть полягає у тому, аби кордон, що утворився із ОРДЛО та Кримом повністю взяти під контроль народу. Бо точок, які є на блокаді зараз замало і вони не перекривають усю лінію розмежування, – запропонувала Світлана Бевз та підсумувала свій виступ пропозицією робити точкові акції протесту по всій країні. – Йдеться про російські підприємства, які працюють на території України: треба вимагати закриття кордону та обміну заручниками. У разі невиконання наших вимог треба оголошувати загальнонаціональний страйк та блокувати роботу всіх підприємств із російським капіталом.

А от Вадим Мукомол, який теж повернувся із блокади, порівняв ситуацію на залізничних сполученнях із... напіввійськовою операцією.
Вадим Мукомол фото
Вадим Мукомол

– Там люди переконані, що роблять правильну справу, розуміють, що можуть прийти спецпризначенці та побити їх. Але це не Майдан, а напіввійськова операція: зі своєю розвідкою, агентами тощо. У нас стоїть там чимало хлопців із власною зареєстрованою зброєю, але не хочуть її застосовувати, бо це може бути сигналом для влади, аби нас розігнати, - міркує Вадим. – Там чекають людей із зброєю – офіційно зареєстрованою, мисливською.

Громадський активіст Анатолій Банах звучав просто:

– Якщо не можемо допомогти там фізично, своєю присутністю, то давайте гривнею допоможемо, – запропонував він.

Потім взяли слово політики. Владислав Рой розповів про ситуацію із «подвійним зверненням» щодо блокади від депутатів Вінницької обласної ради до вищого керівництва держави.
Владислав Рой фото
Владислав Рой

– У нас було рішення сесії щодо блокади, де всі проголосували за блокаду, але потім у Києві це розцінили як «свавілля», а «Блок Петра Порошенка» зареєстрував іще одне звернення, у якому вже засуджують дії блокувальників, критикують Щербаківську, що ввела депутатів в оману, одразу поставила питання на голосування, не дала обговорити його тощо, – розповів пан Рой та закликав усіх прийти на позачергову сесію облради та підтримати таки звернення щодо підтримки блокувальників Донбасу.

Ганна Давиденко запропонувала вищому керівництву прийняти Закон України «Про окуповані території», а Президенту підписати указ «Про введення воєнного стану». Ці кроки, на думку пані Ганни, допоможуть врегулювати ситуацію на Сході.

Представник громадської організації «Побратими України» пішов далі – запропонував люструвати Генеральний Штаб України.
круглий стіл щодо блокади на Донбасі у Вінниці фото

– Бо чимало у цій війні залежить саме від них, вони керують військовими операціями, – переконаний чоловік. – Тому під час блокади ми маємо працювати і з військовими Збройних сил України, щоб і вони долучалися до блокади, бо хтось стоїть під обстрілами в Авдіївці, а хтось бабло косить на блокпостах.
круглий стіл щодо блокади на Донбасі у Вінниці фото

На завершення актив запропонував розробити план «Б»: що робити, якщо буде силовий розгін блокади Донбасу. Варіанти, які прозвучали: сформувати «тривожну групу», яка би оперативно виїхала на Схід, розпочати працювати зі спецпідрозділами та просити їх, аби вони не виконували накази командирів щодо розгону, а для ефекту спалити кілька шин біля установ і відомств, які матимуть стосунок до розгону.

Учасники круглого столу мали скласти та підписати резолюцію. Втім, її вирішили доопрацювати: всім, хто зареєструвався надішлють чорновий текст на електронну пошту, охочі внесуть свої пропозиції, потім складуть остаточний варіант звернення, яке і скерують до обласної ради.
круглий стіл щодо блокади на Донбасі у Вінниці фото
круглий стіл щодо блокади на Донбасі у Вінниці фото

Варто зауважити, що назва круглого столу – «Блокада ОРДЛО: «за» і «проти» – не знайшла свого відображення під час півторагодинної розмови, оскільки всі учасники круглого столу стовідсотково підтримали блокаду окупованих територій України.

Фото Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення