Андрій Герус фото

«Тарифи на електроенергію – це бомба уповільненої дії», – київський експерт

04 березня 2017, 10:43

Колишній член НКРЕКП, який приймав рішення про підняття тарифів, розкритикував їх

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Тарифи на електроенергію – це бомба уповільненої дії», – київський експерт

    Додати коментар

Нинішні тарифи на електроенергію — це бомба уповільненої дії на майбутнє, адже незрозуміло як використовуються кошти, отримані від їх підвищення.

Про це під час конференції "Трансформація'17. Що змінять реформи в житті українців", яку організували для регіональних журналістів у Києві, сказав колишній член НКРЕКП (національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг) Андрій Герус, повідомляє Vlasno.info.

– Я був членом комісії і теж приймав рішення про підвищення тарифів електроенергії у п'ять етапів для населення. І ось наступив останній, п'ятий етап. Змушений визнати, що в цьому є моя роль. Тоді ми думали, що це правильне рішення. Але зараз, я бачу, були допущені певні помилки, – сказав Герус.

За словами експерта, зараз найбільш соціально складними є тарифи на газ і тепло. Однак, до них найменше питань, бо зрозуміло куди ідуть кошти: на ліквідацію дефіциту НАК "Нафтогазу", інвестиції у видобуток українського газу та субсидії.
конференція з Андрієм Герусом фото
фото Тамари Тисячної

— Інакша ситуація з тарифами на електроенергію, які поки що є менш відчутними, але там може бути закладена бомба уповільненої дії на майбутнє. Адже зростання тарифів на електроенергію непрозоре і є багато питань, куди ідуть ці гроші, – каже Герус. — Коли тарифи підняли, не було чіткого визначення, куди підуть ці гроші. Думали, будемо визначатися "по дорозі", в залежності від потреб. Такого не можна було робити. Бо пройшло два роки, тарифи підняли, а яка проблема в енергетиці у нас вирішена, ніхто сказати не може. Запитайте в обленерго і всі скажуть, що активи зношені, грошей немає, криза і біда. І ми доходимо до елементарного, з чого починається енергетика: немає навіть вугілля на складах.

За словами Геруса, в Україні тарифи на електроенергію ніколи не були низькими, хоча так і здавалось для населення. В основному за електроенергію платили підприємства промисловості і високі тарифи для бізнесу покривали низькі тарифи для населення. Крім того, ці тарифи були закладені і у вартості продуктів. Тому через них населення доплачувало за електроенергію, але іншим способом.

— Але тариф — це не просто математичний розрахунок, а й відповідальність. Коли немає справедливості у його формуванні, включаються такі механізми, як проможність платити і довіра до них. Це те, що ми спостерігаємо зараз: немає реальних платежів і немає руху коштів, бо люди не довіряють цим тарифам. Щоб ця довіра була, потрібне прозоре використання коштів. І що важливіше — має бути відповідальність за нецільове використання грошей. І що дуже погано, за останні 15 років я не знаю жодного випадку, щоб наступала якась відповідальність за нецільове використання грошей, — розповів Герус.

Нагадаємо, вінничани розповіли Vlasno.info як економлять електроенергію, після її подорожчання на 26% 1 березня.

Головне фото: hromadske.tv

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення