перший мед фото

Через травневий холод вінничани можуть не скуштувати першого меду

11 травня 2017, 08:00

Травневий мед вважають одним з найцінніших та найкорисніших

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Через травневий холод вінничани можуть не скуштувати першого меду

    Коментарі (1)


Травневий мед вважають одним з найцінніших та найкорисніших. За сприятливих погодних умов любителям меду варто чекати першого травневого врожаю вже за тиждень. Якщо ж підуть дощі чи вдарять заморозки, бджолам доведеться з'їсти зібрані запаси й тоді першого меду доведеться чекати аж у червні, після цвітіння ріпаку. Про це розповів пасічник Микола Гунько.

– Пасіка – це наша сімейна справа, мій батько тримав колись дуже багато вуликів. Ще з дитинства я переймав у нього всі навички по догляду за бджолами, вивчав їхні особливості. У 1982 році, коли мені виповнилось 36 років, я вирішив зайнятися цією справою серйозніше. Уже маючи велику пасіку, разом із своїми дітьми потроху за нею доглядали й розвивали її, – розповідає Микола Митрофанович. – Сьогодні пасіка в мене не настільки велика, маю лише десять сімей, але не полишаю ними займатись. Із сім'єю живемо у Вінниці. Щоб бджоли приносили якісний мед, тричі на рік перевозимо їх по різних господарствах, які мають ліси чи сади. Раніше з цим було складніше – доводилось вивозити вулики й залишати їх посеред поля без нагляду, були постійні втрати. Зараз вулики стоять біля лісу, де медоноси можуть збирати пилок не лише із садових, а й з перших лісових ягід та квітів.

Часто недобросовісні пасічники, щоб обійтися мінімальними затратами й отримати максимальну вигоду, годують бджіл цукром. Такий мед не несе ніякої шкоди, але й корисних елементів у ньому мало. Рослинний мед має близько 30 корисних елементів, а так званий цукровий – лише 17.

– Навесні дуже актуально продавати перегрітий торішній мед, видаючи його за цьогорічний. У принципі, якщо перегрів пасічники зробили правильно, використовуючи спеціальні кристалізатори, або на водяній бані, поступово розплавляючи його при температурі не вище 40 градусів, то всі корисні речовини в ньому зберігаються. Але якщо цю процедуру зробили неправильно, мед втрачає всю свою користь, а інколи й виділяє шкідливі для організму речовини. Також дуже сильно грішать перекупники, які оптом скуповують мед у селах та домішують до нього цукровий сироп, крейду чи крохмаль, аби збільшити масу, – розповідає Микола Гунько. – На жаль, людина, яка далека від бджільництва, не завжди може відрізнити підробку. Люди забувають, що мед – це не солодощі, а ліки. Справжній мед не має бути дуже солодким чи нудким, він має пекти або дерти в горлі. Також окремою темою є пилок, який відомий великою кількістю вітамінів. Але свої властивості він зберігає лише рік, тому не варто купувати його в пакетиках. Найліпше знайти пасічника, в якому впевнений і купувати мед у нього. У мене, скажімо, є вже постійні клієнти, з якими ми спілкуємось кілька десятків років.

Ілюстративне фото: vsn.com.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

я
0 # я 11.05.2017, 08:48
Ничего страшного, я попробую второй мед
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення