круглий стіл щодо землі у Вінниці фото

«Нашому хлопу дай грошей, то й іноземці зайдуть на землі через підставних осіб» — вінничани ділилися страхами про земельну реформу

14 червня 2017, 17:27

Питання нагальності і потреби громадян у реформуванні земельного законодавства наразі залишається каменем спотикання українського суспільства

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Нашому хлопу дай грошей, то й іноземці зайдуть на землі через підставних осіб» — вінничани ділилися страхами про земельну реформу

    Додати коментар

Питання нагальності і потреби громадян у реформуванні земельного законодавства наразі залишається каменем спотикання українського суспільства. Які "підводні міни" можуть бути закладені у новому законодавстві, що робити власникам паїв із оцінкою землі та чимало інших гострих питань обговорили сьогодні під час круглого столу, присвяченого формуванню ринку землі в Україні. До різноманітних думок стосовно земельної реформи в Україні дослухався і кореспондент Vlasno.info.

Найважливіша теза, яка постійно звучала на цій зустрічі, оберталася навколо самого існування ринку землі. На думку голови "Центру розвитку місцевого самоврядування" Олега Левченка, ця тема наразі потребує надзвичайно широкого конструктивного обговорення:
Олег Левченко фото
Олег Левченко вважає, що земельне питання потребує ґрунтовної дискусії

— Суспільство потребує дискусії про необхідність формування прозорого ринку землі. Однак, ми поки що не можемо говорити про те, що є в урядовому документі, оскільки ми його не бачили, — наголосив Левченко. — Наразі відомо, що думки тих, хто має безпосередній стосунок до роботи на землі, розійшлися. Одні кажуть, що ми потребуємо ринку не продажу, а лише оренди землі, інші виступають за те, щоб землю мала право викупати лише держава. Або є думки стосовно єдиного оподаткування кожного гектару землі.
протест аграріїв у Вінниці фото
Земельне питання йде в ногу з протестами

Також говорили про те, що питання землі загострилося у зв'язку із мітингами й протестами, які докотилися вже й до стін Верховної Ради. Питання рейдерських атак також на думку Левченка пов'язані із існуванням "сірого" й "чорного ринку" землі, який вже існує в країні.
рейдери у Метанівці фото
Над вінницькими фермерами досі висить загроза рейдерських нападів, фото зі сторінки Сергія Князева в Фейсбук

Однак, в чому громадськість, фермери та орендодавці погоджуються, так це в тому, що якщо закон про створення ринку продажу землі створюватиметься, то він має бути прийнятий так, щоб преференції землевласників були захищені.

— Усі ми визначилися стосовно того, що ділянки сільськогосподарського призначення не можуть купляти іноземці. Перевага також надаватиметься органам місцевого самоврядування та тим землевласникам, які живуть поруч, — продовжує дискусію начальник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак.

Однак, із цими тезами не зовсім погоджуються сільські голови, запрошені на круглий стіл:

— Ті, кому треба, ті оформлять. Дай нашому хлопу грошей, то й іноземці на землі зайдуть, зроблять все через підставних осіб, як це вже робиться. Ми ж на місцях бачимо, — припускає голова Ялтушківської сільради Сергій Хватков.
Сергій Хватков фото
Ялтушківський сільський голова Сергій Хватков не проти ринку землі

Сам чоловік не проти створення ринку землі:

— Ринок однозначно потрібен, в цьому немає сумнівів. Але маємо наразі патову ситуацію: земля не працює. Маємо її багато, але не земля і не людина виробляє сільськогосподарську продукцію, а підприємства. Дати право викуповувати землю всім теж не можна. Я вважаю, що, наприклад, в тих, хто втратив право використовувати землю, її має викуповувати держава. Тобто, без її підтримки нам буде тяжко.
круглий стіл щодо землі у Вінниці фото

Керівники об'єднаних територіальних громад також вважають, що попри чималу кількість спекуляцій навколо земельного питання, реальної інформації про реформування не надходить:

—Н аші люди багато чого не знають, ми, керівники самі багато чого не знаємо стосовно цього питання, — дивується голова Мурафської ОТГ Сергій Партека. — Окрім цього є чимало похідних проблем, над вирішенням яких варто замислитися вже зараз, до прийняття законів.
Сергій Партека фото
Сергій Партека побоюється, що селяни не зможуть встановити вартість власної землі

За словами пана Партеки, близько половини оброблюваних земель в межах його територіальної громади не лише не оцінені, а й зробити їх оцінку вкрай важко та нерентабельно. Передусім йдеться про селян, які здають землі в оренду за невелику суму.

Але є й чимало не менш небезпечних питань, які не відомі широкому загалові. Наприклад, те, що власники паїв зобов'язані власноруч слідкувати не лише за грошовою вартістю землі, а й за станом родючості ґрунтів.

 —Маємо справу нерідко із захіміченими ґрунтами. Через постійне використання землі просто не вистачає часу, щоби її розлужувати та розкислювати, — продовжував пан Партека. — Також, постійно стикаємося з невитребуваними або так званими "мертвими" землями, оформити яких люди іноді не мають можливостей. Хоча в питанні створення ринку продажі землі, я особисто вважаю, є рація, оскільки люди мають отримати право вирішувати долю власної землі.

Саме явище круглого столу з земельних питань для Вінниччини не нове, проте його учасники все-таки погоджуються в тому, що кількість і якість інформації про земельну реформу залишається мізерною. І це треба виправляти.

Нагадаємо, що в Гордіївці Тростянецького району люди підняли бунт через землю атовців.

Фото Новака Богдана

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення