Секрети справжньої куті від вінницьких господинь

Вінничани розповіли про секрети приготування смачної куті

05 січня 2019, 20:03

Секрети справжньої куті від вінницьких господинь

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничани розповіли про секрети приготування смачної куті

    Коментарі (1)

 Зовсім скоро до осель православних вінничан завітає Святий вечір, а тому кожна господиня замислюється над тим, як приготувати найсмачнішу кутю. Саме кутя з давніх-давен вважається найголовнішою стравою на столі напередодні Різдва Христового. Наша кореспондентка дізнавалася у вінничан секрети та традиції приготування різних видів куті, які існують на території Вінницької області. Детальніше на Vlasno.info.

Кожне місто та село Вінниччини готує кутю за традиційним рецептом, він відрізняється у кожної господині лише смачними добавками та густотою. Господиня сама обирає, який їй та її родині рецепт більше подобається. Головне правило, яке потрібно пам'ятати під час готування – «Знай міру». Бабусі, які вже незлічену кількість разів готували кутю застерігають вінничанок - не додавайте всі смаколики одразу. Пояснюють: з додаванням різних солодощів можна втратити справжній смак куті, а то й взагалі її зіпсувати.

Наприклад, у Барському районі кутю полюбляють у рідкому вигляді з додаванням різних смаколиків – сухофруктів, цукатів, желе, горішків, политих карамеллю. Найцікавіше, що у Барському районі збереглися традиції приготування пшениці для куті: її потрібно перетирати, як мак та горіхи у макітрі.

А от у Ямпільському районі також збереглися традиції пращурів – домогосподарки використовують власноруч вирощену пшеницю. Спочатку сіють на городі, доглядають за нею, коли вона достигла, збирають, тоді ж висушують, а потім вибирають лише найкращу для куті. Перед тим, як перетирати пшеницю у ступці, її потрібно замочити. У ступці її потрібно оббити, просушити, провіяти, промити у воді, і аж на цьому етапі пшеницю потрібно помістити в окріп, довести до кипіння й чекати, коли вона приготується. Для урізноманітнення страви додають кольоровий мармелад, кольорову висипку для печива.

У Погребищенському та Калинівському районах збереглися усталені традиції пращурів: приготовану кутю та узвар необхідно поставити на покуть (куток в українській селянській хаті, розміщений по діагоналі від печі, де сходяться краями дві лави, та місце біля нього), але у тих, у кого немає такого місця зараз, ставлять у ящик із сіном, заздалегідь підготованим, в кімнату під образами. Коли її несуть у баняку до призначеного їй місця, промовляють: Іде кутя на покуття, а квочечка - кво-кво. Такий вислів потрібно повторювати весь час, коли несуть кутю, але потрібно йти присідаючи. Тоді ж на місці її потрібно перехрестити. Кутя має там деякий час простояти, вистигнути.

Забирати кутю з покуті повинні найменші у будинку із словами: іде кутя з покуті, а квочечка – кво-кво. Верх куті, за традицією, збирають та віддають усьому живому надворі: собакам, котам, пташкам, курям. Іншу частину куті вже можна використовувати для приготування страви. Але перед тим, як додавати саму пшеничну кашу – має у макітрі все бути готове – мед, горіхи, мак, вода, цукор, халва, все, що забажаєте.

Зазвичай, кашу для куті готують у співвідношенні каші та води 1:2, а от у Погребищенському районі готують відразу рідку кашу – 1:5. Також, рідким роблять мак. Наприклад, у Мурованих Курилівцях взагалі люблять заправляти кутю узваром. Узвар готують із сушених слив, груш, яблук, і кутю подають холодною.

Рецепт традиційної куті з пшениці

Для приготування традиційної куті вам знадобиться:

- пшениця - 2 ст.;

- мак – 1 ст.;

- волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені;

- родзинки або що забажаєте – 180 г;

- мед – 150 - 180 г;

- сіль – щіпка.

Приготування:

1. Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.

2. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.

3. Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процедіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м'ясорубку, можете також розтерти в макітрі (зазвичай до маку додають цукор).

4. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процедіть.

5. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте дрібку солі й поставте готову кутю у холодильник. Подавати її потрібно холодною.

 

 

Читайте також: Кладовище «імені Папіча» і «Візовий центр ДНР»: хто змінив Google-мапу Вінниці 

 

 

Фото: umoloda.kiev.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

Дмитро
0 # Дмитро 06.01.2019, 22:09
На першому місці має бути "макітра" тому що це традиційний інструмент для маку, потім можливо кавомолка, хоча незнаю який буде результат. Мак має бути рощтертий на масло. Ну а м' ясорубка це щось з області фантастики. Можливо ви мали на увазі інструмент схожий на м'ясорубку, в народі називають "МРІЯ". СМАЧНОЇ ВСІМ КУТІ!!!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення