video-vlasno

Транспортна авіація здійнялася у вінницьке небо: літають і вдень, і вночі  

06 липня 2017, 16:00

Синє небо перед очима, штурвал у руках та докладені зусилля, аби виконати поставлене завдання — у вінницькій бригаді транспортної авіації тривають планові польоти

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Транспортна авіація здійнялася у вінницьке небо: літають і вдень, і вночі  

    Додати коментар

 

Синє небо перед очима, штурвал у руках та докладені зусилля, аби виконати поставлене завдання — у вінницькій бригаді транспортної авіації тривають планові польоти. Літають, крім досвідчених офіцерів, і курсанти із Харківського національного університету Повітряних Сил. Чого навчають підростаюче покоління льотчиків, чи вдається їм авіаційна справа та як справляються із завданнями у небі вже досвідчені офіцери — дізнавалася кореспондентка Vlasno.info.

На аеродромі постійно то злітає, то сідає авіаційна техніка: на цей раз задіяні транспортні літаки Ан-26 та вертольоти Мі-8. Такі польоти — планова підготовка льотного складу авіаційної бригади.
Олег Нечипорук фото
Олег Нечипорук

– У авіації все має бути планово, аби не було надзвичайних та неприємних випадків, – розповідає командир військової частини полковник Олег Нечипорук. – Готуємо як авіаційний склад, так і вертолітну ескадрилью. Цього року у нас проходять стажування курсанти-штурмани на літаках Ан-26. Курсанти закінчують програму підготовки у районі аеродрому, далі переходять до польотів по маршрутах, курсанти-вертольотчики навчаються виконувати поки елементарні речі: висіння, польоти по колу тощо. Офіцери виконують більш складні завдання: зараз виконувалися польоти на гранично малих висотах — для того, аби не потрапляти у зону дії радарів у районі проведення антитерористичної операції.

Підготовка, розповідає командир, відбувається від простого до складного: спочатку вчаться злітати та сідати, потім переходять на польоти у обмеженій зоні видимості, аби можна було літати у складних метеоумовах, а потім переходять до польотів по маршруту, а далі — більш складна підготовка, яка потрібна для десантування, перевезення особового складу тощо.
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото

Командир наголошує, що підготовка льотного складу — це дуже коштовна річ, оскільки правильно витримані висота та швидкість польоту — це людські життя. А про те, який має бути справжній пілот, командир відповідає коротко:

– Сміливий, відважний, розумний, красивий.

Олександр Сікорський — курсант Харківського національного університету Повітряних сил, навчається на п'ятому курсі, через півроку, у грудні він випускається із вишу у якості штурмана транспортної авіації. Із таким прізвищем, як то кажуть, сам Бог велів підкорювати небо (Ігор Сікорський — видатний авіаконструктор, який створив перший у світі літак — прим.ред.) Станом на сьогодні у Олександра — 140 годин нальоту на транспортному літаку Ан-26. Після завершення навчання планує бути у складі бригади транспортної авіації.
Олександр Сікорський фото
Олександр Сікорський

Штурман — це член екіпажу, який відповідає за орієнтування у повітрі, прокладає шлях по напрямку, стежить за дотриманням висоти, напрямком польоту. Все це контролює саме штурман та допомагає командиру екіпажу. Також на його плечах і бойове застосування: десантування, бомбардування. Досі Олександр виконував ці ж завдання під наглядом, але тепер все зробив самостійно.

– Я небо люблю із дитинства, із 14 років займався парашутним спортом, 150 разів стрибав із парашутом, тому і вирішив іти в авіацію — продовжую свій шлях в небо. Емоції, коли я у небі, розкішні, – ділиться Олександр Сікорський. – Сьогодні я виконував тренувальний політ по колу самостійно, вже вдруге. Мене нарешті випустили у небо самого як штурмана. Скарг наче не було, все вийшло. Вміння ще не достатньо міцні, оскільки досвіду замало, порівняно із досвідченими штурманами авіації, але, кажуть, є перспективи, тому вчуся, стараюся.

Такі польоти відбуваються у бригаді транспортної авіації щотижня: літають і вдень, коли небо безхмарне та ясне, і вночі, коли наступає темрява. Завершуються польоти ген за північ. Все це — заради вдосконалення навичок, тримання пілотів у тонусі та забезпечення належних професійних якостей вартових безпечного українського неба.
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото
польоти в Гавришівці фото

Фото та відео Людмили Кліщук

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення