військова форма фото

Фальшиві «АТОвці» Вінниці: як довіра до армії перетворюється у політичну технологію

07 вересня 2017, 09:19

Останнім часом все частіше в Україні та у Вінниці, зокрема на мітингах та акціях протесту, можна побачити людей у військовій формі та обвішаних орденами, медалями і нагородами

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Фальшиві «АТОвці» Вінниці: як довіра до армії перетворюється у політичну технологію

    Додати коментар


Останнім часом все частіше в Україні та у Вінниці, зокрема на мітингах та акціях протесту, можна побачити людей у військовій формі та обвішаних орденами, медалями і нагородами. Кому із військовослужбоців можна носити форму та якого зразка та як країні захиститися від того, аби захисників України не використовували у політичних технологіях і як розрізнити кадрового військового від, грубо кажучи, мисливця чи рибалки — з'ясовувала кореспондентка Vlasno.info.

Нещодавно у Києві волонтери та ветерани-АТОвці викрили фальшивого "героя України": чоловік носив найвищу державну нагороду України, хоча ніколи її не отримував, а також представлявся героєм АТО, в якій насправді не брав участі.

Однак, і у Вінниці можна зустріти непоодинокі випадки, коли на тій чи іншій акції протесту чи мітингу присутні люди у плямистій формі одягу, що нагадує військову. Або навіть у військовій.
військова форма фото

Часто — без розпізнавальних знаків. Майже у всіх випадках ці особи не є діючими військовими, частіше — демобілізованими.

Піксельний візерунок – офіційний

Звертаємося до чинного законодавства України та статутів ЗСУ і з'ясовуємо, що можна носити та який одяг офіційно є військовою формою.

Український піксель розробили для Міністерства оборони України норвезькі фахівці — така форма одягу прийшла на заміну застарілому камуфляжу "Дубок", який військові носили ще із 1984 року. Саме ось це піксельне забарвлення військової форми одягу і стало офіційним та запантентованим "кольором" української армії.
військова форма фото

Для такої форми одягу застосували випробувану в усьому світі технологію піксельних плям: вона добре себе зарекомендувала в умовах бойових дій, а корисна тим, що "розмиває" солдата та "зливає" його із довкіллям.
військова форма фото

Також Міноборони володіє правами на ще один варіант форми — варан. Його розробили волонтери. Візерунок унікальний, а назву дістав через схожість візерунку із шкірою ящірки варанів. Очікується, що скоро варан стане іще одним офіційним камуфляжем для Збройних сил, у нього, найперше, одягнуть, спецпризначенців та десантників.
військова форма фото

Все решта, пояснюють фахівці, вважається стилем "мілітарі" та не є військовою формою одягу.

Мовою закону: заборони без наслідків

А ось на цій світлині, яку наші коресподенти зробили цього літа під стінами Вінницької міської ради, серед просто плямистої зеленкуватої форми є і піксель — офіційна військова форма Збройних сил України. Один із чоловіків на цьому фото — саме у "пікселі" та без знаків розрізнення.
військова форма фото

Разом із тим, у Законі України "Про військовий обов'язок та війську службу" чітко прописано:

– Носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців особами, які не мають на це права, забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Звертаємося за коментарем до Військової служби правопорядку — саме їхні патрулі із синіми пов'язками "ВСП" завжди є присутніми на всіх масових заходах, де є присутні люди у військовій формі.

– У Законі зазначено, що носити заборонено тим, хто не має права і це тягне за собою відповідальність. Але у підзаконних актах немає ні слова про те, якою має бути ця відповідальність, – каже начальник штабу — перший заступник начальника Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку, полковник Ігор Коваленко. – Навесні цього року під Вінницькою ОДА були якісь заворушення за участю політичних сил, на тій акції було і кілька звільнених у запас військовослужбовців. Наші хлопці підійшли до людей у військовій формі, перевірили документи, проблем не було.
військова форма фото

Неправильно одягнувся — отримав догану

Військові ВСП, крім іншого, наділені також повноваженнями затримувати осіб у формі встановленого зразка та з'ясовувати його особу. Одна із можливих причин — порушення військової дисципліни, у яку входить також і належне носіння військової форми.

Штани, кепка-мазепинка, кітель, берці мають бути чистими та охайними. Якщо особа зодягнена у форму, але не має шевронів, тобто, знаків розрізнення — це теж порушення військової форми одягу. Тоді оперативний черговий складає протокол та скеровує командиру частини документ щодо притягнення військовослужбовця до відповідальності.

– Якщо строковика затримали у військовій формі, то у нього має бути при собі записка про звільнення, відпускний квиток або документ про відрядження. У цьому документі ми записуємо, що він порушив форму одягу. Командир потім за порушення має притягнути військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності: оголосити догану, зауваження чи наряд на роботу тощо, – продовжує Ігор Коваленко. – Якщо контрактник порушив правила носіння військової форми, а відтак, і Статут ЗСУ — командир може навіть позбавити його премії за порушення військової форми.

А що робити, якщо у формі чи просто у одязі в стилі мілітарі не кадровий військовий, а демобілізований чи, тим паче, цивільний? У Військовій службі правопорядку кажуть, що такими особами має займатися поліція, однак ніде не прописано, скажімо, у Кодексі України про адміністративні правопорушення, що робити із людьми, які розгулюють містом у одязі, що нагадує військову форму. Механізм не прописаний законодавчо: заборона є, але відсутня санкція за вчинок.

Експеримент: "піксель" на ринку не придбаєш

Кореспондентка Vlasno.info спробувала "придбати" і собі мілітарний костюмчик. Прийшла в одну із крамничок військового і тактичного спорядження у центрі міста, представившись дружиною військового та запитавши у продавця, чи можна придбати піксельну форму для коханого.

Привітний продавець засмутив "дружину військового": піксель не продається у крамничках чи навіть нелегально на ринках, "з-під поли", оскільки є "державною військовою формою". Однак запропонував інші варіанти "зеленкувато-військового" відтінку.

військова форма фото

Таким чином, якщо хтось, грубо кажучи, захоче створити із десятка тітушок звитяжних "АТОвців" – їх є у що одягнути, аби увести в оману суспільство.

Слово людям у формі: їм зручно та безпечно

Носити військову форму у мирному житті продовжують демобілізовані бійці – як один зі способів подолання посттравматичного синдрому. Згодом це пройде, кажуть військові психологи, вони повернуться до мирного життя та цивільного одягу, але має пройти деякий час. Відтак, є і ризик, коли забороняючи носити форму в громадських місцях таким людям, правоохоронці можуть лише погіршити стан бійця, який реабілітується та "випускає" із себе війну.

Демобілізований розвідник Олег одягає форму тричі на рік: на День заснування військової частини, у якій служив, на День розвідки та на День Збройних сил України, 6 грудня. Зранку у ці дні йде до пам'ятника полеглим АТОвцям-побратимам та кладе квіти.

Ми запитали Олега про те, яке його ставлення до носіння форменного одягу у цивільному житті та як ставиться до того, що інші чоловіки беруть участь у масових заходах у формі.
військова форма фото

– Сам ношу, але не камуфльовану, а монотонну. Без шевронів і нашивок, тим більше "висюльок". У ній мені ходити зручніше і відчуття безпеки краще, – зізнається розвідник. – З приводу акцій і мітингів: це люди, які не знають, чого вони хочуть, їх можуть використовувати всліпу, часто можуть використати форму, щоб збити з пантелику людей. Це може бути просто психологічний хід. Демобілізованим після війни не вистачає сили духу і, частіше мізків, щоб почати бути хазяїном свого життя та почати працювати на свою Батьківщину. А якщо бачу, коли форму одягають не військові — для мене це, як "червона ганчірка" для тура.

Працевлаштовані АТОвці у "дизайнерському" камуфляжі міської ради

Один зі способів реабілітації військовослужбовців — працевлаштування. Робоче місце для демобілізованих АТОвців надали і у міській раді Вінниці, у лавах муніципальної поліції. Ми написали до цього комунального підприємства інформаційний запит: скільки у них працевлаштовано АТОвців та чи мають вони право носити форму, схожу до військової.

З'ясувалося, що у муніципальній поліції працює 50 учасників АТО.
військова форма фото

– Форменний одяг та знаки розрізнення, який використовується КП ВМР "Муніципальна поліція" не відноситься до військового форменого одягу та знаків розрізнення військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, – відповіли у муніципальній поліції на інформаційний запит Vlasno.info. – Що стосується камуфляжної форми, яка використовується працівниками муніципальної поліції, то зразок вибраної тканини та дизайн розроблений працівниками муніципальної поліції та не є затвердженим на сьогодні військовими формуваннями України. Що стосується носіння одягу працівниками муніципальної поліції поза робочим часом, а саме: що використовувався в АТО під час служби у Збройних силах України та інших військових формувань та носіння державних нагород не регламентується статутними документами.

Форменний одяг працівників муніципальної поліції також передбачає знаки розрізнення та належність до зазначеного підприємства.

Довіра до армії перетворюється на політичну технологію

Серед іншого, "використання" людей на мітингах та акціях протесту у одязі, схожому на військову форму, можна розцінювати і як політичну технологію. Так, за дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології, яке їхні фахівці проводили наприкінці 2016 року, найбільшою довірою серед українців користуються церква, волонтери та збройні сили України. Найменшою, до слова, уряд, російські ЗМІ та Верховна Рада. Позитивний баланс довіри до силовиків в Україні, натомість, не просто зберіг позитивну динаміку, а й більше, ніж удвічі, зріс.

– Не дивно, що не чисті на руку політики будуть використовувати це, аби досягнути результату, – каже політолог, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії, соціально-політичних дисциплін та етнології Вінницького державного педагогічного університету Олександр Конотопенко. – Зараз у країні підвищений інтерес та увага до війська, високий рівень патріотизму. Тому і використовують "нових тітушок" у військовій формі, аби досягнути поставленого результату, аби тиснути на рішення влади чи органів місцевого самоврядування тощо. Такі "військові" уособлюються із силою та правопорядком, тому навіть якщо вони роблять якісь незаконні дії — це не сприймається як злочин. Звичайно, що це політичні технології.
військова форма фото

Одне із логічних рішень у цій ситуації, вважають військові, збирати круглі столи із представниками влади, ветеранських організацій АТОвців, Військовою службою правопорядку, місцевою владою та проговорювати ситуацію, що склалася із фальшивими "АТОвцями".

Від авторки:
Я у жодному разі не дорікаю тим військовослужбовцям, які носять військову форму одягу у мирному житті. Цей матеріал – лише спроба розставити точки над "і" та делікатно натякнути окремим громадським організаціям, політичним партіям та, на жаль, місцевій владі, аби не "грали" на емоціях мешканців міста та країни, не вдавалися у політичні технології, не виводили людей у камуфляжі на мітинги та протести. Коли країна воює, то у руках кожного з нас імідж української армії. Вона потрібна нам сильною та із блискучою репутацією.

Головне фото: "Інформаційна Вінниччина", фото у матеріалі — із архіву Vlasno.info та із сайту patriotshop.com.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення