гра Сокіл-Джура 2017 рік фото

У гонитві за спортивними результатами на вінницькій «Джурі» геть забули про патріотичну складову

23 травня 2017, 10:37

Школярі з 27 районів Вінниччини випробували себе у військово-патріотичних змаганнях на грі "Сокіл" ("Джура")

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У гонитві за спортивними результатами на вінницькій «Джурі» геть забули про патріотичну складову

    Додати коментар


Школярі з 27 районів Вінниччини випробували себе у військово-патріотичних змаганнях на грі "Сокіл" ("Джура"). Минулого тижня школярі разом зі своїми виховниками прибули роями до аеродрому в с. Сутиски Тиврівського району, повідомляє Vlasno.info.

Три дні проходили змагання з різноманітних вишкільних дисциплін: стрільба, смуга перешкод, перетягування линви, надання першої допомоги ("Рятівник"), конкурс на ерудицію ("Відун"), стройова підготовка ("Впоряд"). За підсумками змагань дітям виставляли бали, а наприкінці оголосили переможців у загальному заліку.

Розпочалася цьогорічна "Джура" з нововведення: оскільки на цей день саме припало свято Дня вишиванки, то всі учасники строєм пройшли три з половиною кілометри до центру Сутисок. Урочистий марш вишиванок завершився мітингом та покладанням квітів до пам'ятника Матері. Разом з тим тоді ж відкрили гру, а ще — записали у свій актив додаткову дисципліну "Піший вихід".

Організатор гри — Вінницький центр краєзнавства, спорту, туризму та екскурсій в особі директора Лідії Юхнович грою задоволений.
Лідія Юхнович фото
Лідія Юхнович

– Цього року ми потужно співпрацювали з громадськими організаціями, – говорить Лідія Миколаївна. – Завдяки керівнику ТСОУ Анатолію Кацаю, нам вже вдруге було надано територію, приміщення, воду, електрику, охорону (на базі в Сутисках нині активно функціонує парашутний клуб, - авт). Також дітям демонстрували, як складати парашут, а АТОвці з "Азову" вчили поводженню зі зброєю і розбиранню автоматів. У цьому році нас дуже сильно підтримав Володимир Воловодюк і Вінницький козацький полк імені Івана Богуна — надали призи (9 казанів для походів – авт.), допомогли з організацією. Шкода лише, що бюджетних грошей у рамках Обласної програми національно-патріотичного виховання ми так і не дочекалися, тож довелося "перекроювати" інші програми, аби мати можливість хоча б придбати канцтовари та заплатити за пальне і зарплату працівникам освіти.

Щодо козаків, то їх співпрацю з організаторами було помітно ще на початку змагань: козацтво з хоругвами очолювало колону вишиванкового маршу.

У суботу, 20 травня, до традиційних дисциплін та оцінок додалося трохи розмаїття: на "Джурі" стартував козацький день. За підтримки Вінницького козацького полку та його отамана Володимира Воловодюка, у таборі зварили величезний казан кулешу, весь день дітей навчали верхової їзди, дівчатка залюбки брали участь у майстер-класах, а ще до дітей завітали відомі люди: музикант Сергій Василюк та поет Юрій Руф, які, щоправда, через дощ, мусили скоротити свої виступи, однак викликали велику цікавість та захоплення у дітей.
Сергій Василюк фото
Сергій Василюк

Голова ГО "Молода Подільська Січ" Валентина Шпак зазначає, що цьогоріч від їх організації на грі було аж 5 роїв: Літинський, Тиврівський, Немирівський, Липовецький та школа №27 м. Вінниці.

– Діти дуже люблять цю гру і залюбки на неї їдуть, тренуються практично цілий рік, адже ми включаємо ігри з "Джури" у програми наших вишколів під час козацьких таборувань, – говорить Валентина Харитонівна. - У школах працюють гуртки, дехто проводить гру і для молодших школярів. Щоправда, є що і покращити в організації гри, наприклад цьогоріч одна з керівників роїв зазначила, що варто було б відзначати грамотами всіх учасників, а не лише переможців. З патріотичною складовою цьогоріч склалося не дуже, адже виступи Юрія Руфа та Сергія Василюка, яких козацтво спеціально запросило для ідеологічних бесід не вдалося провести повною мірою. Хоча тут, передусім, завадила погода.

Відгуки самих козаків про цей день не дуже райдужні. Курінний "Вовчого куреня" сотник Василь Любуня нарікає: у гонитві за спортивними результатами організатори геть забули про патріотичну і, власне, козацьку складову.

– Як учасник всеукраїнського етапу "Джури", я знаю, що там усе базується на козацьких звитягах. Тому діти, які туди поїдуть, мають бути готовими захищати свій табір, визволяти полонених побратимів, добувати для себе трофеї та оберігати власний стяг, – розповідає Василь. – Тут, на грі, у мене була запланована ціла програма, яка б мала підготувати учасників до таких змагань. Спочатку я провів майстер-клас із диверсійно-розвідувальної підготовки, далі, за сценарієм, ми мали "викрасти" когось з учасників, щоб діти їх шукали, потім мали йти викрадати прапори, аби перевірити пильність дітей. Однак, цю програму мені зірвали на самому початку, коли я під час дискотеки, яка була замість традиційної ватри, оголосив про зникнення двох людей, один з керівників забрав у мене мікрофон і сказав дітям, щоб нікого не шукали й танцювали далі.

Саме тому, на думку козака, діти не отримали важливого досвіду, який своїм значенням може конкурувати зі спортивними балами.

Своєрідна думка про обласний етап "Джури" склалася і в гостя заходу львів'янина Юрія Руфа, який прибув сюди на запрошення козаків і мав нагоду поспілкуватися і з дітьми, і з організаторами:
Юрій Руф фото
Юрій Руф

— Спортивно-патріотичне виховання — це ґрунт, на якому базується здорове суспільство. Тому гру я вважаю надзвичайно важливим майданчиком для розвитку патріотичного виховання. Для себе відмітив високий рівень підготовки, дисципліну, чітке планування заходів. Зважаючи на те, яке забезпечення подібним заходам надає держава, організатори зробили усе можливе, але тільки в спортивному плані. Адже з двох складових, які я сподівався побачити — спорт і патріотичне виховання — я, в основному, побачив тільки перше. А от ідеологічне підґрунтя, те, для чого потрібна ця гра, її мета, засади — було замінено гонитвою за спортивним результатом.

За словами Юрія, його прикро вразила російськомовна музика на дискотеці, якої слід було б уникати на заході патріотичного спрямування, та певний наліт радянщини й формалізму у самих підходах:

– Скажімо, форма учасників, переважно, зроблена за радянським зразком, пілотки, в поєднанні з вишиванками, виглядають, як намагання радянські анахронізми припудрити сучасними "віяннями часу". Однак, радує те, що діти патріотично налаштовані, наприклад, коли на шикуванні всі читали Молитву українського націоналіста, було видно, що вони її сприймають та загалом цікавляться національно-патріотичною складовою.
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото

За результатами гри, перше місце посів рій "Корделія" (Калинівський район), керівник Петро Власюк. Друге місце посіла команда "Патріот" Піщанського району, яка торік перемогла (керівник — Тетяна Крива), третє місце — за вінницькою школою №27 (команда "Козацька слава", керівник Василь Стахов.

Тож на всеукраїнські змагання вирушають калинівчани, а решта школярів матимуть вдосталь часу, аби підготуватися до нових випробувань на наступний рік.
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото
гра Сокіл-Джура 2017 рік фото

Фото Ірини Басенко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення