озеро на Старому місті фото

Вінницька прокуратура шукає кримінал на озері на Старому місті

29 червня 2017, 09:19

Прокуратура Вінницької області розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження земель водного фонду

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницька прокуратура шукає кримінал на озері на Старому місті

    Коментарі

Прокуратура Вінницької області розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження земель водного фонду.

Підставою для таких дій правоохоронців стала заява вінницьких активістів щодо водойми на Старому місті, обнесеної парканом.
Нагадаємо, минулого четверга стався конфлікт між власником земельної ділянки, на якій розташовано озеро і вінницькими активістами, зокрема, громадської організації "Автомайдан Вінниччини" на чолі із Таїсою Гайдою.

На думку активістів, Лука-Мелешківська сільська рада не мала права надавати дану земельну ділянку, розташовану на території міста, у приватну власність.

– Наразі прокуратура вивчає питання законності використання земель водного фонду, – повідомила прес-секретар прокуратури Вінницької області Ірина Вихованець.

За повідомленням на сайті прокуратури, на даний час вже встановлено, що на підставі рішень Лука-Мелешківської сільської ради двом фізичним особам передано у приватну власність для ведення особистого селянського господарства дві земельні ділянки загальною площею 1,4928 гектарів. На вказаних землях знаходиться ставок, річка та їх прибережні захисні смуги. Водночас зазначається, що відповідно до ст. 59 Земельного кодексу України в приватній власності можуть перебувати лише замкнені природні водойми загальною площею до трьох гектарів. А за статтею 61 Земельного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок та навколо водойм забороняється садівництво, городництво та розорювання земель, крім підготовки грунту для залуження і заліснення.

За повідомленням прес-служби відомства, за вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України ("Зловживання владою або службовим становищем" — авт.).

Ірина Вихованець також зазначила, що наразі проводиться збір матеріалів з метою пред'явлення судових позовів щодо визнання недійсними правовстановлюючих документів на землю.

Збирають відомості з приводу даної ситуації і в Головному управлінні Держгеокадастру у Вінницькій області. Заступник начальника цього управління Сергій Рябцун у телефонній розмові повідомив, що наразі дане питання коментувати у відомстві не готові, оскільки лише збирають інформацію з цього приводу. Сергій Рябцун також зазначив, що не знає коли буде готовий прокоментувати дану ситуацію. Адже це залежить від того, коли надійдуть відповіді на запити. Запитувати інформацію, зокрема, збираються і в сільській раді Луки-Мелешківської.

– Я не можу сказати, скільки буде тривати перевірка. Все залежить від того, наскільки швидко ми зберемо інформацію, – зауважив Сергій Рябцун. – Зараз можуть бути лише здогадки, а не факти.

Тим часом у відділі комунікацій поліції Вінницької області нам повідомили, що за зверненням власника земельної ділянки, на якій розташовано водойму, також проводиться перевірка.

Він, у свою чергу, звинувачує активістів у незаконному проникненні на територію його домоволодіння.

– Відомості внесено в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень, – повідомила начальник відділу комунікацій Анна Олійник. – На даний момент проводиться перевірка, вивчається ситуація, досліджуються всі документи, аби з'ясувати, чи є підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Доки матеріал готувався до друку ми отримали відповідь на наш інформаційний запит з приводу даної ситуації від Вінницького регіонального управління водних ресурсів.

Щодо правомірності відведення даної земельної ділянки у приватну власність нам порадили звернутись до Головного управління Держгеокадастру, міської ради та органів лісового господарства. Разом з тим, процитували, що відповідно до п.4 ст. 89 Водного кодексу України в прибережній захисній смузі забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Також у відповіді РУВР зазначили, що згідно із ст. 88 Водного кодексу України ширина прибережної захисної смуги для ставка менше трьох гектарів повинна становити 25 метрів. Але оскільки дані водні об'єкти знаходяться у межах населеного пункту, то прибережна смуга встановлюється з урахуванням містобудівної документації.

Крім того, регіональне управління повідомило, що ані сільськогосподарське громадське об'єднання "Екосистема" ані громадське об'єднання "Екосвіт заплави" за дозволом чи погодженням для проведення своєї діяльності в заплаві річки Південний Буг, а саме на водних об'єктах та прибережних смугах, не звертались.

Також в управлінні повідомили, що випадки здійснення діяльності цих організацій на будь-яких інших водних об'єктах Вінницької області, у тому числі, і на водоймах, які знаходяться на Старому місті, відомству наразі невідомі.

Фото Тетяни Куц