В регіоні існує 33 місця передвиборної реєстрації

Де і як переселенцям обирати Президента на Вінниччині

17 січня 2019, 13:34

В регіоні існує 33 місця передвиборної реєстрації

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Де і як переселенцям обирати Президента на Вінниччині

    Коментарі

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) мають право обирати Президента України та парламент. Вже з 31 грудня минулого року розпочався прийом заяв про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Цією процедурою можуть скористатися переселенці, які бажають взяти участь у виборах. Де зареєструватись у Вінницькій області та що треба зробити, щоб віддати свій голос, розповість кореспондент Vlasno.info.

vibir pereselentsi 4 1vibir pereselentsi 5 1

Для того, щоб зареєструватись ВПО ( внутрішньо переміщені особи - ред.) потрібно в період з 31 грудні до 25 березня прийти до органів ведення Реєстру виборців за фактичним проживанням. Написати заяву про тимчасове місце зміни голосування. Цю заяву повинні розглянути невідкладно. Після цього отримати посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування.

— Таку заяву можуть написати і ті люди, які в день виборів не перебувають за місцем реєстрації. Переселенцям просто потрібен паспорт та справка переселенця. Для людей з інших міст, які на час виборів перебуватимуть у Вінниці, необхідні інші документи. Це може бути довідка з навчання, місця роботи, медична довідка тощо. Краще за все почати реєстрацію вже зараз, не відкладати на останні дні. Вже перші заяви ми отримали. До 23 березня краще перевірити себе у списку виборців на дільниці, - каже заступник начальника, завідувач сектору програмного та технічного забезпечення відділу ведення Державного реєстру виборців Олег Курков.

euro 02-483x1024 1vibir pereselentsi 1 1vibir pereselentsi 2 1vibir pereselentsi 3 1

Якщо буде другий тур, процедуру треба пройти повторно.

— Можуть статися проблеми в другому турі. Через те, що процедуру зміни місця голосування доведеться пройти повторно, не факт, що люди це зроблять. Для цього буде буквально два-три тижні, і ми не можемо спрогнозувати, чи будуть черги в органах реєстрації. Якщо будуть, то чи зможуть люди встигнути подати заяву. У другому турі є ризик низької явки серед ВПО, - говорить радниця з питань ВПО у Вінницькій області Людмила Неверицька.

Не всі переселенці знають, чи можуть вони голосувати на виборах. Крім того, ВПО переважно знаходяться на роботі в ті часи, коли працює служба органів реєстрації. Тому не мають можливості написати цю заяву.

— Голосувати всі готові, навіть дуже хочуть. Але багато хто з переселенців навіть не знає, що може голосувати на виборах Президента. Ми проводимо роз'яснювальну роботу, пояснюємо, що від них залежить майбутнє країни і це є реальним важелем щось змінити. Зараз ведемо компанію в Донецькому національному університеті. Заповнити заяву щодо виборів в іншому місці не складно – це близько 15 хвилин, - говорить голова спілки переселенців Вінниччини "Спільна справа" Юрій Зиков.

У Вінницькій області є 33 різні пункти, де можна зареєструватися переселенцям на виборах Президента України.

viboru pereselentsu 3viboru pereselentsu 4viboru pereselentsu 5

viboru pereselentsu 1Станом на кінець 2018-го року у Вінницькій області обліковано 11 тисяч 359 осіб. З них мають права голосу 7725 чоловік.

За словами пана Куркова, ВПО можуть обрати будь-яку з 1649-ти дільниць у Вінницькій області і зокрема 161-ї у місті Вінниця.

Заяву у Вінниці можна подати за адресою Замостянська, 7 на третьому поверсі в кабінеті 337. З понеділка по четвер з 9-ї ранку до 18:15 вечора та в п'ятницю з 9-ї до 17-ї години.

Читайте також, «Мер, виходь!» – переселенці з Донбасу та Криму пікетували вінницьку міськраду

Фото: Андрій Оленін, Державний реєстр виборців, Слово і Діло.