На Вінниччині один заклад первинної ланки медицини не готовий підписувати декларації

Медреформа «первинки»: збільшення зарплати лікарям та безкоштовне лікування

03 квітня 2018, 17:47

На Вінниччині один заклад первинної ланки медицини не готовий підписувати декларації

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Медреформа «первинки»: збільшення зарплати лікарям та безкоштовне лікування

    Коментарі

Заклади первинного рівня Вінниччини готові до старту медичної реформи: 45 із 46 закладів уже працюють у системі "eHealth". Також створено 23 некомерційних Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Зі вчорашнього дня в Україні почалась процедура підписання декларацій із сімейними лікарями. Підписувати декларацію можна необмежену кількість раз, а значить, й змінювати сімейних лікарів. Кінцевої терміну, до якого всім потрібно підписати декларацію, поки що немає, повідомляє Vlasno.info.

DSC07524 1

В області працює 784 сімейних лікарі кожен з них може мати до 2000 пацієнтів. За вчорашню добу на Вінниччині вже 6469 громадян підписали декларації. Заробітна плата сімейних лікарів зросте в середньому до 15 тисяч гривень.

— У нас достатня кількість лікарів, для того щоб забезпечити населення медичними послугами. Зручніше, щоб лікар, з яким підтримує контакт пацієнт, був поряд, а не за 20 кілометрів. Потрібно усвідомлювати, що в першу чергу людина створює проблему сама собі, — розповів директор обласного центру медичної статистики Василь Железняк.

Всі послуги, які надаватиме сімейний лікар, будуть абсолютно безкоштовними для пацієнтів.

— Однак з 1 січня 2019 року прийом лікарів вузького профілю буде безкоштовним в тому випадку, якщо буде направлення сімейного лікаря. В іншому випадку, якщо пацієнт вирішив звернутися самостійно, за прийом доведеться заплатити, — повідомляє директор Департаменту охорони здоров'я Вінницької обласної державної адміністрації Людмила Грабович.

Людмила Олексіївна розповіла, що проблема з системою реєстрації поки є: трапляється, вона висне та не завантажується. Орієнтовно на остаточне налаштування програми піде приблизно до 10 діб.

—Згідно із законодавством, сімейний лікар має набрати 1800 пацієнтів, терапевт — 2000, педіатр — 900. Якщо лікар підписав декларації з достатньою кількістю пацієнтів, він може більше не набирати, щоб не погіршити надання медичних послуг, — розповідає головний фахівець загальної практики сімейної медицини Алла Гайдаш.

Терміну дії у декларації немає, якщо ж потрібно підписати нову декларацію з іншим лікарем, то розривати попередню не потрібно. У електронній базі все автоматично обновиться. Крім того, лікар може самостійно розірвати декларацію, якщо пацієнт не буде дотримуватись його рекомендацій.

Нагадаємо, без підписаної із сімейним лікарем декларації вінничани будуть платити за все самі.

Фото: авторки та delfi.lt