Це електронний рецепт, електронне направлення та електронний лікарняний та нова система кодування візитів до сімейного лікаря

«Повна комп'ютеризація чекає первинну медичну ланку з 2019-го року» - заступник міністра у Вінниці

16 листопада 2018, 17:47

Це електронний рецепт, електронне направлення та електронний лікарняний та нова система кодування візитів до сімейного лікаря

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Повна комп'ютеризація чекає первинну медичну ланку з 2019-го року» - заступник міністра у Вінниці

    Коментарі

Тотальна комп'ютеризація, перехід на електронні картки для пацієнтів, суттєве збільшення фінансування та сприяння командній роботі лікаря та медсестри. Ось які виклики чекають реформовану систему первинної медицини в наступному році. Також з 26 листопада і до 26 грудня відбудеться третя хвиля укладання декларацій із сімейними лікарями. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк під час всеукраїнської наради з питань трансформації системи охорони здоров'я, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

medikal 10 1

Вінницька область станом на зараз показує найкращі показники, щодо процесу проведення медичної реформи. Проте, за словами Павла Ковтонюка наступним кроком буде перехід на поліпшення надання послуг та переходу до ведення справ в електронному вигляді.

— Треба зрозуміти, що комп'ютер — це таке саме обладнання в лікарні, як і фонендоскоп і т.д. З наступного року буде вже діяти електронний запис на прийом, електронний рецепт, електронне направлення та електронний лікарняний. Також буде створена нова система кодування візитів до сімейного лікаря. Всім лікарям треба буде вивчити комп'ютер. Ми будемо проводити спеціальні уроки, для тих хто не вміє. Головна ціль — зменшити паперовий обіг, - говорить пан Ковтонюк.

medikal 5 1medikal 4 1

Після початку реформи вторинної ланки з першого липня 2019-го року роль сімейного лікаря підвищиться. Він даватиме направлення на безкоштовні послуги вторинної ланки, а також має бути готовий не просто виписати направлення, але й надати першу необхідну допомогу.

medikal 9 1medikal 11 1

Заступник міністра запропонував підняти керівників медичних закладів дохід своїм працівникам і покращити роботу в команді медсестер та лікарів.

— Керівникам лікарень треба підписати новий суспільний трудовий договір з медичним персоналом, щоб заохочувати медичні успіхи лікарів до більшої фінансової вигоди. Це повинні бути фінансові бонуси за приклад передбачення раку, серцево-судинних хвороб, роботі з програмою "доступні ліки" і т.д. Ще одна задача — треба розглядати лікаря та медсестру, як одне ціле. Зв'яжіть політику їх заробітних плат разом. Вони повинні разом лікувати пацієнта. Треба змінити кадрову політику, не може бути в головного лікаря аж 3-4 заступника. Гроші, які отримують заступники, може отримати ваш лікар чи медсестра.

medikal 3 1medikal 14 1

Коли повністю пройде реформа, почнеться конкуренція в закладах медицини серед хороших лікарів. За словами Павла Ковтонюка, реформа також полегшує побудову власної кар'єри для лікарів. Вони можуть працювати в будь-якій лікарні або відкрити ФОП.

За словами заступника міністра охорони здоров'я, єдине, що треба зробити місцевій владі, надати закладам медицини автономізацію та не заважати переходити їм в статус некомерційних комунальних підприємств.

medikal 13 1medikal 2 1

Для тих лікарів, які ще не встигли укласти договори з пацієнтами і тих органів місцевого самоврядування, які не надали закладам первинної медицини статус некомерційних комунальних підприємств, ще є час з 26 листопада до 26 грудня це зробити під час третьої хвилі.

Станом на сьогодні 71 відсоток сімейних лікарів уклали декларації з пацієнтами.

Читайте також, «Фахівці перестануть виїжджати за кордон» – керівник фінансового департаменту на Вінниччині

Фото: Андрій Оленін