вшанування жертв Голодомору фото

200 тисяч дітей загинули тільки на Поділлі за час Голодомору

28 листопада 2016, 20:25

Із Заходу ніхто не міг потрапити на територію України через перекриття кордонів, розповідям поодиноких відважних журналістів ніхто не міг повірити

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

200 тисяч дітей загинули тільки на Поділлі за час Голодомору

    Коментарі (1)


Із Заходу ніхто не міг потрапити на територію України через перекриття кордонів, розповідям поодиноких відважних журналістів ніхто не міг повірити. Європа не вірила, що країна, яка щороку за безцінь продає тонни хліба, може страждати від голоду. Про це могли розповісти лише поодинокі люди, яким вдалося втекти.

Про такі аспекти трагедії Голодомору вінничанам розповів під час лекції у суботу, 26 листопада, викладач історії Павло Безуглий, – повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Основними тезами лекції були твердження про те, що голод 1933 року був не одномоментним явищем, а мав під собою підгрунтя ще з 20-х років, власне, голод на селі став звичним явищем з початку запровадження НЕПу (нової економічної політики).

Шість податків НЕПу

Головним фактором зубожіння українського селянства Павло Безуглий назвав непосильні та часом безглузді податки, якими більшовики облали звичайних господарів:

Сільськогосподарський: на землю, худобу, дерева, птицю.

Самообкладання: кошти на громаду збирали і раніше — на ремонт доріг, млинів і та ін. Більшовики ж додали право органам влади підвищувати податки кожному індивідуально.

Експертне індивідуальне обкладання: селом ходили групи експертів, визначали довільно, на скільки і що обподатковувати в тому чи іншому господарстві

Державні позики: кошти на індустріалізацію, які ніби-то позичали в населення, хоча насправді ніхто їх не повертав. Гроші вилучалися у селян в обмін на облігації на промислове будівництво країни.

Державне окладне страхування селянства: страхування будівель від вогню, тварин і т.п.

Одноразовий збір на культурне будівництво: брали з селян гроші на будівництво клубів та розвиток колективів.

У кого не було грошей — відбирали продуктами, і саме тоді було закладено передумови страшного Голодомору.
пам'ятник жертвам Голодомору у Вінниці фото

У колгосп ішли лише батраки

Як зазначив лектор, такі податки були не під силу селянам-господарникам. Вони поступово почали скорочувати власні земельні угіддя, стали тримати менше худоби. Водночас, жорсткішими стали умови призову до Червоної армії: на кожні п'ять дворів призначався відповідальний з числа жителів, і якщо хтось тікав від служби в армії, старшого розстрілювали разом з утікачем.

Обертів набирала і примусова колективізація. Селяни, які мали землі й худобу, не хотіли віддавати своє майно колгоспам, раду вступали туди лише батраки, тобто люди, які ходили по наймах, не маючи нічого свого.

Тому в 1928 році масового характеру набули селянські повстання, які мали на меті звільнення від більшовицького гніту. Заможніші селяни допомагали повстанцям, тому зламати міцний селянський клас- стало основною задачею радянських предводителів.

Селянські повстання на Поділлі

Було зафіксовано 1718 масових виступів селян проти даної політики наприкінці 20-х років. Повстання були навіть у червоних загонах. Не стала виключенням і територія Поділля. Тільки в Ямпільському районі було 12 тисяч так званого "повстанського елементу". Через це на Вінниччину було кинуто близько 30 тисяч чекістів, які мали "заткнути рота" українським селянам.

Масовий голод у нас розпочався ще з 1928 р, а в 1933 році перетворився в катастрофічний голодомор. Застосовували більшовики і нові технології: контроль на кордонах з країнами Європи, Росією та Білоруссю, режим внутрішніх паспортів, через який ніхто не міг покинути село.

Аби остаточно зламати найбільш прогресивний клас українського селянства — куркулів, які мали гроші, освіту, могли самі сбе забезпечити, і, що найнебезпечніше — мислили — радянська влада вдарила найпотужніше: застосувала метод так званого "розкуркулення". План втілили досить швидко: розпочавши у січні 1930 року, завершили вже в середині березня.

Чорні дошки — як "розстрільні списки" радянської влади

Як наслідок: виселення селян, відмова давати пайки людям, що пухли з голоду, занесення на "чорні дошки" цілих сіл, які не справлялися із явно завищними планами хлібозаготівель.
Павло Безлугий фото
Павло Безлугий

– "Чорні дошки" – це були своєрідні розстрільні списки. Якщо село не давало план, його назву заносили на чорну дошку, що означало вторгнення червоних комісарів у кожну господу, грабунок кожної родини та розстріл за найменшу непокору, – говорить Павло Безуглий. – Кожен ранок так звані активісти вдиралися до помешкань і відбирали харчі, з семисот дворів після їх набігів виживало десять. Під розкуркулення підпадали 150 тисяч селянських господарств, 60 тисяч господарств було депортовано. Лише в перший ешелон помістили більше ста тисяч людей.

Жінки з Могилів-Подільського округу думали, що їх не битимуть

Плани пятирічки постійно зростають, починають масово вилучати хліб. Сільські бригади уповноважують вилучати хліб. Вони проводили облави, ганебні процесії.

– Звісно ж, серед населення був спротив, наприклад, у Могилів-Подільському окрузі були жіночі бунти, жінки не віддавали хліб, вирішивши, що їх не чіпатимуть, – говорить Павло Безуглий. – Розгублені комісари не могли забрати хліб, тоді до розстрілів залучили червоні частини...

За ці роки було зібрано стільки хліба, що не було його куди складати і як вивозити. Зерно пріло, але населенню його не віддавали.

– Історичну пам'ять нації тоді було загублено, адже винищили кілька поколінь, – підсумував лектор. – Розмито український етнос, голод паралізуваа національну свідомість українців на багато років.

Фото: Vlasno.info

Коментарі    Оновити список коментарів

Константин Балаканов
0 # Константин Балаканов 08.03.2017, 12:21
а где источник информации?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення