video-vlasno

«Найвище в нашій демократії стоїть народ», — швейцарський експерт

28 березня 2016, 15:50

Член Швейцарського корпусу експертів "SWISSCONTACT" Франз Сталдер неодноразово відвідував Вінницю і брав участь в круглих столах

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Найвище в нашій демократії стоїть народ», — швейцарський експерт

    Додати коментар



Член Швейцарського корпусу експертів "SWISSCONTACT" Франз Сталдер неодноразово відвідував Вінницю і брав участь в круглих столах.

Під час скайп-зустрічі Франз Сталдер розповів Vlasno.info про витоки і організацію демократії в його країні.

— Яким було історичне підґрунтя та початок демократії в Швейцарії?

— У 1291 році народ трьох долин в центрі Швейцарії зібрався і проголосив наступне: "Ми не приймаємо короля або іноземного правителя (так званого ландфогта, тобто намісника, управителя провінції) від короля. Ми не приймаємо іноземні права. Ми не боремося проти самих себе. Ми не втручаємося в зарубіжні битви, бої, сутички. Ми — вільні. Ці рішення написані в листі з печатками цих трьох долин і до цих пір вони є дійсними і прописані в нашій конституції.

— В чому різниця вашої прямої демократії та іншої демократії, наприклад США?

— У деяких демократичних країнах люди можуть обрати тільки президента. Цей президент має право призначати міністрів і членів парламенту. Всі нові закони розробляє президент або парламент. В нашій демократії найвищим рівнем є народ. Люди можуть скасовувати рішення міністрів або парламенту завдяки референдуму або завдяки ініціативі. Таким чином, наша демократія йде знизу догори, а не зверху вниз.

— Що значить швейцарський вираз "всі за одного і один за всіх"? Розтлумачте його та поясніть?

— Цей вираз є дуже поширеним заголовком і пояснює наш менталітет. Ніхто не шукає вигоди тільки для себе. Ми є єдиними і ми відчуваємо себе єдиними. Той, хто працює в певній фірмі, ототожнює себе з нею. У нас ніколи не буває страйків, бо ми завжди шукаємо компроміс. Адже під час страйків всі втрачають гроші і ділову репутацію, престиж. Такий наш склад розуму. Але на теперішній час в Швейцарії проживає 30% іноземців, які негативно впливають на наш менталітет.

— Як організована ваша демократія?

— Вона має три рівні. Перший — муніципалітет, громада, другий — кантон, район, а третій — країна, уряд. Кожен рівень має свої власні права та обов'язки. Всі рівні мають двопалатну систему: виконавчу і законодавчу. Їх члени обираються голосуванням. Наш Уряд має сім міністрів. Щороку один з них стає президентом на ротаційній системі. Він не має ніяких особливих прав, а лише представницькі обов'язки.

— Яка зарплата в міністрів і депутатів?

— Всі оклади регулюються за загальними правилами. Делегати парламенту і уряду кантонів мають тільки добову норму для зустрічей. Вони працюють під час сесій і мають право на власний бізнес або роботу. Міністри не мають спеціального захисту або привілеїв, у них є лише автомобіль з водієм.

— Чи може за законом вашої країни президент або міністр мати власний бізнес чи використовувати службове становище для особистого збагачення?

— Міністри чи президент можуть купити або мати власні акції якоїсь компанії, як і кожна людина. Але не дозволяється нею керувати, тільки бути членом адміністративної ради.

Нагадаємо, що під час своїх минулих візитів до Вінниці Франз Сталдер розповів про швейцарську систему сортування сміття.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення