зелена школа на Вінниччині фото

Тенісні столи в обмін на сміття: як школярі Вінниччини заробляють на відходах

15 вересня 2017, 12:11

Сміття — це скарб, який лежить під ногами — стверджують громадські активісти, які вчать дітей сортувати сміття

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Тенісні столи в обмін на сміття: як школярі Вінниччини заробляють на відходах

    Додати коментар


Сміття — це скарб, який лежить під ногами — стверджують громадські активісти, які вчать дітей сортувати сміття. Детальніше розповість кореспондент Vlasno.info.

Стрижавські ліцеїсти сортують побутове сміття уже майже сім років та залучають до цього усе містечко. Пластикові пляшки, папір та скло везуть до школи велосипедами, автомобілями, мотоблоками та несуть по змозі пішки, а все тому, що у школі запровадили проект «Зелена школа».
зелена школа на Вінниччині фото

Його започаткували Юрій та Лариса Степанець. Мета проекту: не просто навчити дітей сортуванню відходів, а виховати «екологічних інспекторів», які самі сортуватимуть сміття і вдома навчать цього батьків, дідусів та бабусь, згодом і сусідів. Оскільки сім відсотків території України покриті сміттям і з кожним роком його кількість зростає.
Лариса Степанець фото
Лариса Степанець
зелена школа на Вінниччині фото

Дітей заохочують до сортування грамотами та призами, влаштовуючи змагання між класами. До прикладу, ліцей у Стрижавці закупив чотири тенісних столи завдяки звичайному сміттю, але поділеним у різні пакети.

Організатори проекту зазначають, що основне завдання — це прищепити у дітей звичку до сортування сміття, адже так вони збережуть екологію. Пластикові пляшки та картки розкладаються тисячу років, скло — чотири тисячі. А тонна переробленого паперу збереже життя сімнадцяти дорослим деревам, та зекономить воду та електроенергію, яку витрачають на переробку деревини.
зелена школа на Вінниччині фото

— Ми на стільки «багата» нація, що купуємо за кордоном 300-400 тисяч тон макулатури для заводів, яким для виробництва не вистачає макулатури. У 2015 році більше 160 тисяч тон макулатури ми завезли з Російської Федерації, а коли в 2016 році вона заборонила купувати, нас підтримала Угорщина, Румунія, Латвія, Білорусь, Молдова, Словаччина, Чехія, Албанія і ще багато інших країн. Але ми самі можемо підтримати нашу країну, сортуючи сміття, — розповів представник ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець.
Юрій Степанець фото
Юрій Степанець

Зацікавилися таким «бонусом» від сміття і в Мізяківських Хуторах та Стадниці. Вони долучилися до проекту два роки тому, але уже мають свої здобутки. Батьки школярів розповідають, що сміття сортувати не так просто як здається, оскільки потрібно мати місце, де його зберігати. У селі простіше: пакети можна вішати просто на паркан і ще й сусіди допомагатимуть збирати. Зараз у проект залучають школи у Агрономічному та Бохониках, де вже більша кількість дітей.

— Дитина просто прийшла додому і сказала, що потрібно принести посортоване сміття. Коли я запитала, що за це буде, дитина відповіла — не знаю, просто треба принести, — розповіла мама школяра пані Олена.
зелена школа на Вінниччині фото

«Одна справа платити за вивіз сміття, а інша — коли тобі ще за нього платять», — зазначають експерти. До того ж, відстань – не проблема, якщо містечко чи село назбирає 3-5 тон правильно посортованого сміття, то за ним буде конкуренція, а якщо пляшки посортувати ще й за кольором, то вартість зросте в рази. Основна вимога: сміття має бути чистим, без органічних решток. Тому перед тим як викинути, до прикладу пляшку від молока, її необхідно помити.

— Скручену пляшку варто кидати в один контейнер, а кришечку в інший, оскільки вона набагато дорожча. Біла і синя пляшка коштує більше, аніж зелена і коричнева, — розповідає представник ТОВ «Подільська Січ» Сергій Андрієв.
Сергій Андрієв фото
Сергій Андрієв

Для того, щоб вчителям було легше пояснити учням про види сміття, є книжечка «12 кроків до зеленої школи», де детально розказують, як слід сортувати сміття і для чого. Окрім того, є багато листівок та інформативних матеріалів для дітей та дорослих, щоб точно впевнитись у правильності сортування сміття.

Нагадаємо, що Україна почне в обов'язковому порядку сортуватиме сміття з січня наступного року.

Фото Ольги Бунич

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення