Вінницький апеляційний суд залишив без змін скандальне рішення

У Вінниці бізнесмен має у власності водний об’єкт

Вінницький апеляційний суд залишив без змін скандальне рішення

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У Вінниці бізнесмен має у власності водний об’єкт

    Додати коментар

З 2016-го року активісти та громада міста Вінниця бореться за став на території Старого міста. За їх словами, в 1990-х роках цю водойму присвоїв собі директор заводу "Аналог" Валентин Архіпов. Сьогодні відбулось засідання Апеляційного суду з цього питання. Конфлікт полягає в тому, що водний ресурс входить у підпорядкування Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг та земельна ділянка знаходиться в межах міста Вінниця, а рішення на передачу землі нібито належить Лука-Мелешківській сільській громаді. Детальніше про ситуацію розповість кореспондент Vlasno.info.

sud 2 1

Ще в 1996 році ця земельна ділянка перейшла у володіння Валентину Архіпову. Громадські активісти переконані, що цей став є частиною притоки річки Південний Буг і належить до басейну річки. І не може бути приватизований, бо згідно із Конституцією, належить народу України, як частина річки.

vodoyma-na-Staromu-misti-1 1

Підставою на володіння цією земельною ділянкою є рішення сесії Лука-Мелешківської сільської ради 1996-го року. Хоча земельна ділянка належить Вінницькій міській раді.

— Прокуратура зробила запит у Держгеокадастр у Вінницькій області та отримала відповідь, що ділянка, як тоді, так і зараз належить місту Вінниця, - каже активістка Таїса Гайда. - Коли вони звернулись до архіву, виявили, що за цим реєстраційним номером знаходиться зовсім інша земельна ділянка.

sud 4 1

vodoyma-na-Staromu-misti-4 1За словами прокурора, яка займається обвинуваченням в цій справі, Інни Міняйло, передача земельної ділянки у власність пану Архіпову є безпідставною. Адже рішення Луки-Мелешківської сільської ради не розповсюджується на місто Вінниця.

— Цю ділянку зареєстровано у державному кадастрі в 2016-му році та в реєстрі власності на нерухоме майно. Акту на володіння землею немає. Він нібито виданий 1 грудня 2004-го року рішенням ради депутатів Лука-Мелешківської сільської ради на основі рішення від 1996-го року про передачу землі. Проте в документах такого рішення просто немає. Суддя першої інстанції Людмила Луценко не взяла це до відома, бо, мовляв, не могла розібрати зміст копії документу, хоча їй надали оригінал. Я вважаю, що немає про що говорити, бо як тоді, так і зараз це земля Вінницької міської ради.

sud 1 1

За словами представника Вінницької міської ради Івана Лірника, земля справді є частиною міста Вінниці, але досі не проведено інвентаризацію земель міста Вінниці. Тому, за його словами, міська рада навіть не знала, що ці землі у власності Валентина Архіпова. Проте судом встановлено, що це землі міськради.

sud 9 1vodoyma-na-Staromu-misti-3 1

Однак все це не завадило у 2016-му році зареєструвати дану земельну ділянку в державному реєстрі.

За словами представника відповідача адвоката Романа Томенко, ця земля була безхазяйною, і на ній стояли купи сміття. І пан Архіпов своїми власними коштами відновив став. Водойма є не природною, а штучною, і це дозволяє законодавство.

— По-перше, вже пройшов строк давності, коли пан Архіпов набув право власності на цю землю. Адже про порушення в набутті власності на нерухоме майно можна заявляти протягом трьох років. А у 2016-му він просто вніс її до реєстру. Володіє нею з першого грудня 1996-го року, не приховуючи цього. Він брав цю землі в оренду в 1994-му, проте відповідні документи не збереглись. Позивач знав, що земля належить Архіпову. В 2004-му році внаслідок листування про це був повідомлений тодішній міський голова Вінниці Олександр Домбровський. До цього листа була додана копія державного акту на цю землю. Тим більше, протокол сесії сільради 1996-го року просто нечитабельний і є суперечливим доказом, - каже Роман Томенко.

sud 6 1

Громадська активістка Таїса Гайда також зазначила, що судді першої інстанції мають конфлікт інтересів, бо самі незаконно володіють ділянками землі, на яких знаходяться ті чи інші водойми.

— Людмила Луценко, яка прийняла рішення на користь Архіпова, не мала б розглядати цю справу, бо в неї конфлікт інтересів, і вона повинна була б зробити самовідвід. Земля, на якій знаходиться озеро, розділено на 3 ділянки. Іншу справу розглядала суддя Інна Борисюк. Ми за допомогою квадрокоптера теж виявили над будинком Інни Борисюк водний об'єкт, який вона загородила. І цей об'єкт у її приватній власності. У Басейновому управлінні річки Південний Буг зауважили, що це протока Бугу і обнесена парканом незаконно. Коли вона подавалась до Вищого конституційного суду, виявилось, що цей будинок вона не вказала в декларації. Земельні ділянки й інших суддівських сімей мають у себе водні об'єкти, - говорить Таїса Гайда.

sud 3 1vodoyma-na-Staromu-misti-2 1

Рішенням Апеляційного суду міста Вінниці від 9 січня 2019 року земельна ділянка залишилась у власності Валентина Архіпова.

Читайте також, Земля на околицях Вінниці опинилась в санітарному «капкані»

Фото: Андрій Оленін, Таїса Гайда 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення