Проект «Водний кластер» не розвивається без підтримки влади

Південний Буг планують «захистити» від аграріїв та підприємців

24 липня 2018, 13:34

Проект «Водний кластер» не розвивається без підтримки влади

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Південний Буг планують «захистити» від аграріїв та підприємців

    Додати коментар

Наразі екологічний стан Південного Бугу перебуває в жахливому стані. Щоб припинити забруднення води та задля її подальшого відновлення майже рік тому Науковим парком "ДонНУ-Поділля" було розроблено проект «Водний кластер». Проте і досі його неможливо втілити в життя. Про це повідомляє Vlasno.info.

Основою проекту є заборона аграріям розпилювати хімічні речовини на відстані 300 метрів від берегу. А промисловим підприємствам – зменшити кількість викидів шкідливих речовин. І вже тоді, коли еко-баланс річки почне відновлюватись, можна розпочинати її очищення.

Генеральний директор Юрій Клименко розповів, чому цей проект досі не вдається втілити в життя.

– Водний кластер — це робоча назва групи фахівців, які мають розробити обласну програму, що буде спрямована на відновлення водних ресурсів області, – пояснює Юрій Клименко. – Проблеми наших річок – у відношенні людей до екології. Адже шкідливі викиди підприємств, аграріїв та інших джерел забруднення не контролюються. З моменту створення проекту вже майже рік минув, проте його підтримала лише комісія по ЖКГ обласної ради. Зібрались експерти, обговорили різні питання, на цьому все й закінчилось. Чому так? Потрібен ресурс, тобто кошти на реалізацію. Тут має сказати своє слово обласна влада, яка розпоряджається коштами на подібні проекти, – продовжив пан Юрій. – Необхідно внести поправки у вже існуючі проекти. Потрібно використати кошти фонду охорони навколишнього природного середовища, який є достатньо потужним фінансово. Тоді можна знайти фінансування і на підтримку експертів, і на створення відповідних лабораторій, які сьогодні, на жаль, не укомплектовані і не відповідають критеріям водної рамкової директиви ЄС.

Таким чином, основними проблемами, що стають на перешкоді втілення проекту «Водного кластеру» в життя, є відсутність фінансування та непрацездатність лабораторій. Влада має приймати активну участь в його реалізації.

– Реакція влади загалом існує. Були закуплені два земснаряди для очищення річки. Проте експерти, які працюють у цій галузі вже декілька років, кажуть, що як тільки ми почнемо рухати дно річки, то всі шкідливі речовини підуть далі за течією, що ставить під сумнів користь від їх використання, – продовжив пан Юрій. – Основною метою нашого проекту є відновлення басейну Південного Бугу. Екосистема не може відновлюватись під антропогенним тиском, обумовленим діяльністю людини.

Як пояснює Юрій, влада поставила проект «на чергу», проте коли черга на його виконання прийде – невідомо.

Читайте також: Врятувати Південний Буг: хто забруднює єдине джерело води Вінничан

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  СОЦІАЛЬНІ ПРОЕКТИ

  наступна публікація Вінничани «закидали» владу петиціями

  попередня публікація З'явився ультрасучасний принтер для незрячих