Історія про візантійського священика, який став покровителем дитинства

На Святого Миколая першим до хати вінничан заходив «полазник»

19 грудня 2018, 08:01

Історія про візантійського священика, який став покровителем дитинства

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Святого Миколая першим до хати вінничан заходив «полазник»

    Додати коментар

Сьогодні увесь православний світ відзначає День Святого Миколая. За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками. Тому вони вірять у диво від Святого Миколая і вчаться в святого бути милосердними. Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає бідним у скруті. Також вважається покровителем дітей, студентів, моряків, торговців і лучників. То ким був насправді Святий Миколай та які традиції пов'язують українці з цим святом, розповість кореспондент Vlasno.info.

Доказів про життя святого Миколая збереглося мало.За переказами, Миколай народився в 286 році в грецькому місті-колонії Патара, де знаходиться сучасна Туреччина. Його батьки Феофан і Нонна були багатими та глибоко віруючими християнами, які охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час.

20170627-063508-07 1

Після смерті батьків Миколай отримав великий спадок. Він вирішує роздарувати майно нужденним і здійснює цей задум протягом тривалого часу. На початку ІІІ століття святий Миколай здобув посаду єпископа Мир Лікійського.

Йому приписують руйнування язичницьких храмів, зокрема, храму Артеміди. Деякі автори пов'язують святкування Дня Святого Миколая з бажанням замінити цим язичницький день святкування народження Артеміди.

images 1

Він брав участь у Першому Вселенському Соборі 325 року у Нікеї, під час якого вдарив по щоці свого опонента, священника Арія. Через це був заарештований, але до закінчення Собору звільнений та виправданий.

Традиція дарувати подарунки на Миколая пішла з легенди про трьох сестер. Коли ще Миколай не був єпископом, біля нього жила бідна сім'я і батько не міг видати своїх дочок заміж, бо в них не мали посагу. Через це він хотів віддати їх займатись проституцією. Дізнавшись про це, Миколай щороку кидав через димар шматки золота для посагу і дівчата змогли вийти заміж.

596px-Gentile da Fabriano 063 1

Традиція дарувати подарунки пішла з середньовічної Німеччини, де напередодні свята батьки презентували дітям новий зимовий одяг. З часом це почали робити таємно, вночі, щоб діти вірили в чудеса святого. Згодом почали також дарувати ласощі: горіхи, сухофрукти та особливі солодкі хлібці з сушеними грушами. Також шкільне приладдя, іграшки, які клали в нові чи начищені та відремонтовані старі черевики. Їх ставили поблизу камінів чи запихали у панчохи, які вішали на каміни. Діти вірили, що святий саме через камін закидає в дім подарунки. Неслухняних дітям клали в'язку різок. Вважалося, що імена тих, хто гідний чи не гідний подарунка, записувалися в Золотій книзі, якою володів Святий Миколай.

894705 1983798 1

В деяких країнах Миколай має також інших супутників. У Австрії напередодні свята містами бігає чортівня, яку згодом розганяє Святий Миколай, вирушаючи роздавати подарунки. В Голландії діти вірили, що святий щороку приїжджає до Роттердаму на кораблі з Іспанії, яка уособлювала «теплі країни». Миколай в'їжджав у місто на коні у супроводі «Чорних Пітів» — помічників-негренят, — у червоному одязі католицького єпископа й з єпископською палицею. Їздячи країною, він дарував подарунки. Сьогодні на основі цієї легенди щороку відбувається театралізоване дійство.

З часом діти почали писати листи святому, в яких перераховували добрі справи, просили пробачення за погані. Також писали, який саме подарунок хочуть отримати.

В Західній Європі за часів Реформації, коли засуджувалося шанування святих, в протестантських країнах Святий Миколай був замінений новонародженим Ісусом. Відповідно, подарунки саме від його імені стали даруватися на Різдво Христове. З приходом Контрреформації традиція дарувати подарунки від імені Миколая відродилася, однак, була вже міцно прив'язана до Різдва. Згодом образ Святого Миколая перестав асоціюватися напряму зі святим, перетворившись в міфічний та комерціалізований образ Санта Клауса.

re

В Україні господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселились. А по обіді запрягали найкращі коні, і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села: "Бо треба ж знати, чи слизько сніг цього року випав!"

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю та узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай.

На Поділлі, хто першим прийде зранку до хати, той буде першим "полазником". В ці дні також першим перейти подвір'я має господар, не хто інший. Кожен господар встає в цей день раніше, ніж звичайно, і йде дати худобі їсти. Прийшовши до хліва, вітає німину словами: "Дай, Боже, добрий день, що худібка здорова була, та й я з тобою, ще й зі своєю жоною!"

336525 1 1

На Київщині хазяїн, прийшовши цього дня із церкви, брав миску зі свяченою водою, паляницю з грудочкою солі, квача з різного зілля. Йшов кропити господу, худобу та збіжжя, примовляючи: «Святий Миколай, помилуй та сохрани нас від усякого лиха!».

В народних переказах Святий Миколай боронить людей від стихійного лиха, особливо на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ Святого Миколая. Виходячи в море на промисел, рибалки завжди брали з собою образ святого чудотворця.

Читайте також, Таємнича Вінниччина. Виконавці «Великого терору» 

Фото: Фолк Мода, Вікіпедія, Канал 24.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення